IJle lucht

7 juni 2021
Delen via:

Toen Lynn Austin op vakantie was in de bergen, deed ze een belangrijke ontdekking over haar schrijfproces.

Tijdens een van onze vakanties waren mijn man en ik in het Rocky Mountains National Park in Colorado. We genoten met volle teugen! Allereerst werden we overal waar we keken, omgeven door Gods prachtige schepping: schitterende bergen, klaterende beken, prachtige wilde dieren. Het was zo makkelijk om elk moment van de dag God te prijzen en stil te staan bij zijn geweldige macht en majesteit. Daarnaast kon ik elke dag een van mijn favoriete hobby’s
uitvoeren: lange wandeltochten maken door de bossen. Het landschap was verfrissend anders dan de vertrouwde bossen en stranden hier in Michigan, waar ik elke dag wandel. Overal waar ik keek, zag ik bergen! Maar het beste van alles was: we konden tijdens deze vakantie tijd doorbrengen met een van onze zonen, onze dochter, onze schoonzoon en ons kleinkind. We deelden een gezinshut en hadden elke dag tijd om samen te ontspannen, te kletsen, te eten
en te wandelen.

IJle lucht

Voorafgaand aan deze vakantie had ik hard aan een boek gewerkt en ik moet toegeven dat ik het gevoel had dat ik redelijk vastzat. Mijn hoofd leek wel vol stroop te zitten en de woorden en ideeën wilden gewoon niet komen. Ik had een pauze nodig en een andere omgeving. Misschien wat nieuwe inspiratie. En gelukkig kreeg ik dat allemaal, en zelfs iets meer. Op onze eerste wandeldag liep ik al na vijf minuten te zuchten en te steunen. En ik dacht nog wel dat ik een redelijk goede conditie had… wat was er met me aan de hand? Het antwoord was, natuurlijk, ‘ijle lucht’. Onze hut stond op ongeveer tweeënhalve kilometer hoogte en we liepen elke dag naar plekken die nog hoger lagen. Iemand vertelde me dat de lucht op die hoogte 45% minder zuurstof bevat. Logisch dus dat ik naar adem snakte!

De kracht van de Geest

De dingen die ik thuis met gemak kon doen, werden een stuk moeilijker in die ijle lucht. Toen ik daarover nadacht, realiseerde ik me ook waarom mijn schrijfproces zo was vastgelopen. De Bijbel vergelijkt de Heilige Geest soms met de wind. Jezus beloofde zijn leerlingen dat ze kracht van boven zouden ontvangen als de Heilige Geest zou komen. En inderdaad: ze werden veranderd toen er op die pinksterdag een windvlaag uit de hemel kwam en ze werden vervuld met de Heilige Geest. We hebben allemaal de kracht van de Geest nodig om het werk te volbrengen dat God ons te doen geeft. Maar soms vergeet ik dat en probeer ik in ‘ijle lucht’ te schrijven. Dan vertrouw ik op mijn eigen ervaringen en kennis in plaats van op de inspiratie van de Geest. Geen wonder dat ik dan loop te zuchten en te steunen!

Toen ik weer thuis was en terugkeerde naar mijn bureau, naar het werk dat daar op me lag te wachten, deed ik dat met een gebed in mijn hart. Een gebed dat kan worden samengevat met de woorden van een van mijn favoriete liederen: ‘Heilige Geest van God, vul opnieuw mijn hart…’


‘Altijd in Gods hand’ van Lynn Austin is een prachtig boek vol levenswijsheid. Want hoe rijk is je leven als je het volledig in de handen van God kunt leggen?

Dat is wat schrijfster Lynn Austin je wil laten beleven met dit bemoedigende boek. In 40 korte hoofdstukken vertelt ze over haar eigen ervaringen met Gods eindeloze trouw en de bijzondere uitwerking daarvan in haar eigen leven en dat van anderen. Tussendoor geeft ze tips over o.a. stille tijd, creativiteit en jezelf weer opladen.

Lynn Austin wordt geroemd om haar historische en bijbels-historische romans, waarvan er in Nederland inmiddels meer dan 450.000 exemplaren verkocht zijn. Eerder schreef ze ook het lovend ontvangen verslag van haar reis door Israël, ‘Lopen op het water’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *