Ik ben de Heere jouw God

18 november 2018
Delen via:

Wanneer ik vanochtend de Bijbelteksten lees die Sarah Young a.d.h.v. haar dagboek aanreikt, zit er geen één bij, die mij tot overdenking aanspoort! Ik blader vervolgens wat verder en kom uit bij de tekst uit (Jesaja 48:17) waar staat:

“Zo zegt de Heere, uw verlosser, de Heilige van Israël, Ik ben de Heere, uw God die u leert wat nuttig is, die u leidt op de weg die u gaan moet”.

Leefregels

Mijn eerste gedachte is ‘dit lijkt wel het begin van de 10-geboden’ die we elke zondagmorgen in de kerk horen! Weer een van de leefregels voor ons christenen, om op en ná te volgen! Soms betrap ik mij er echter op, dat ik ze bewust negeer, omdat ik geen zin heb om volgens de regeltjes en wetjes te leven. Ik heb al genoeg regels waar ik mij aan moet houden, denk ik quasi onverschillig. Al weet ik dan ook wel dat dit zelf opgelegde regels zijn en geen regels van God.

Vrij van slavernij

Toch verhef ik deze regels boven die van God! Ik overtreed hiermee al tenminste één van Zijn geboden: “Ik ben de Heere, jou God, die jou uit de slavernij geleidt heeft”. God heeft mij lang geleden al van de slavernij gered, maar ik heb mijzelf het juk van de slavernij zelf weer opgelegd! Waarom heb ik de vrijheid die God mij geschonken heeft, langzaamaan omgezet naar een leven van slavernij?

Waarom heb ik de boeien, die Hij gebroken heeft, zelf weer aan elkaar gesoldeerd en zo zelfs zo sterk, dat ik er nu vandaag de dag bijna niet van los kan breken?

Ik ben een slaaf van mijzelf geworden, onbewust en heel geleidelijk aan, heeft de vijand zijn intrek in mijn leven genomen. Ik vraag me af of dit ooit zal veranderen?

Mijn regels zitten er zo ingeprent, het voelt als een onmogelijkheid om hier van los te komen! In gedachten komen de woorden door Jezus zelf gesproken in mij op (Mattheus): “Kom tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt en Ik zal u rust geven! Want Mijn last is licht en Mijn juk is zacht”. Altijd weer een bevrijdende en bemoedigende tekst voor mij!

Wie kan ons vrijmaken?

Ik kan mijzelf niet bevrijden van de schaamte, schuld, angst, pijn, twijfel en onzekerheid die mij omknellen. Ik kan mijzelf niet bevrijden uit mijn leven van slavernij. De enige die dit mogelijk kan maken, is de Heere mijn God, die mij lang geleden al bevrijdt heeft, ja nog voor ik mij hier zelf van bewust was. Hij trok mij uit mijn donkere dal. Hij heeft mij laten proeven van de vrijheid die bij Hem te verkrijgen is en ondanks dat dit mij goed smaakte, koos ik toch voor de weg van de slavernij.

Wat zou ik graag echt vrij willen zijn, denk ik nu al schrijvend! Waarlijk vrij, in- en dankzij Hem! En ja, de enige mogelijkheid om deze vrijheid te kunnen ervaren, is door mijzelf door God te laten onderwijzen! Hij is de Leraar, die mij de dingen wil leren die nuttig zijn! Zinvol en heilzaam voor lichaam en geest! Ik moet mij door Hem laten leiden, Zijn regels (o.a. de 10 geboden) naleven en mijn zelfbedachte regels verwerpen!

Help mij Heer,leer mij om Uw weg te gaan. Leid mij uit de slavernij en breng mij dicht bij U. Bij U is ware vrijheid te vinden en te verkrijgen. Ja, voor altijd! Dan zingt mijn hart als eerbetoon aan Hem:

Ik weet Hij heeft mij gered, mij in de vrijheid gezet;
Ik geloof, ja, ik geloof
Hij verdroeg mijn pijn en mijn schuld, heeft mij met liefde vervuld.
Ik geloof, ja, ik geloof! 

Dank U Heer,duizendmaal dank voor uw liefde, leiding en geduld met mij!


Een zachtaardige jongen wordt kickbokskampioen. Een gewone knul belandt in de drugshandel. Een crimineel gaat knock-out. Joop Gottmers groeide op als zoon van een café-eigenaar. Zijn leven ontaardde in een uitzichtloze keten van geweld, drugs, heel veel geld en nog meer ellende. Toen ontmoette hij God en dat was het begin van een weg terug, met vallen en opstaan.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *