Ik heb jou (uit)gekozen

23 maart 2021
Delen via:

“Ik wil dat jij je leven een nieuwe wending geeft, een nieuwe weg volgt, Simon. Een leven vol van genade en barmhartigheid! Oprecht en vol liefde! Leven volgens dé waarheid! Ik verwacht niet van je dat je volmaakt bent maar dat je Mijn weg (na)volgt!”

Deze uitspraak van Jezus nadat Hij Simon genezen heeft van huidvraat (melaatsheid) raakte mij en dit leidde tot deze column, want het leek wel alsof Jezus dit “indirect” tegen mij uitsprak en misschien dat jij dit eveneens zo érvaart, wanneer je dit leest en hier even een paar minuten bij stil staat!

Jezus zegt ook tegen mij stééds vaker en steeds íntenser, “ik wil dat jij je leven een nieuwe wending geeft, een nieuwe weg volgt, en wel dé weg die Ik je wijs! Ik verwacht van jouw geen volmaaktheid, maar volgzaamheid!”

Bijzonder, want ik hanteer hele andere maatstaven richting mijzelf toe, maar Gods maatstaven zijn anders, geheel anders! Hij kijkt met ogen vol mededogen, niet medelijdend, maar méélevend en invoelend!

Jezus verwacht van mij en ons géén perfectie of geldingsdrang. Hij verwacht enkel dat wij (ja, ik en jij) Hem (na) volgen –  in Geest en waarheid – (Johannes 4:23).

Hij wil dat wij Zijn Naam aan de mensen in- en om ons heen, uitdragen.

En Hij zegt steeds weer opnieuw, zoals het aanbiddingslied ook bezingt en beschrijft:  “Ik heb jou (uit)gekozen en opgedragen om Mijn weg te gaan, in Mij blijvend vruchten dragend, gá dan in Mijn Naam! Ja, gá in Mijn Naam en leer van Mij, wat het inhoudt om een leven vol betekenis te leiden, een volgeling en trouwe vriend(in) te zijn en wéés een voorbeeld voor, een ander in je omgeving! Niet om gezien te worden, zelf in de picture te staan, maar om anderen door jouw heen, Mij te zien weerspiegelen! Dat is de taak, dé opdracht die Ik jou, en jullie geef!

Wees een lichtdrager

Wees een lichtdrager, en verlicht iemand die je ontmoet op je pad, misschien wel op je route richting je werk, misschien wel tijdens een wandeling door de natuur, misschien wel iemand op de camping… het maakt niet uit, maar laat je licht schijnen! Straal dé liefde van God uit naar anderen! Gééf die ene persoon, dat beetje extra licht wat hij of zij, zo hard nodig heeft!

Wees barmhartig
Wees gastvrij
Deel en deel uit…

Dat is wat God van mij en van jou vraagt! Géén perfectie, géén onberispelijk gedrag, géén schone schijn. Néé, puur en alleen ‘een heraut’ zijn in Zijn leger! Net als Johannes in de tijd van Jezus!

Géén aanvoerder of woordvoerder, géén gezaghebber of gezagvoerder maar ‘een vóórbereider’ vóór Hem zijn, want Hij is onze Opperbevelhebber, onze Gezagvoerder, onze Koning en ja, onze Vriend!

Ik zie je in gedachten al je hoofd fronsen en ik hoor je als het ware zeggen “ja, dag, deze taak is mij té min, ik heb wel meer in mijn mars, ik heb veel meer te bieden, dan enkel en alleen maar “simpel” voorbereidend voorwerk te doen!

Spiegel voorhouden

Dan wil ik je graag dé spiegel vóór ogen houden die ik mijzelf ook voorgehouden heb, want met deze gedachtes worstel ik ook méér dan eens (zowel bewust als onbewust)! Maar hiermee zetten wij onszelf op een voetstuk, achten wij onszelf, beter t.o.v. die ander en onderschatten wij tegelijkertijd hoe belangrijk, dé taak van een werkvoorbereider is.

Kijk maar naar een bouwproject:

Wanneer de werkvoorbereider één fout maakt, één verkeerde berekening maakt, dan kan dit desastreuze gevolgen hebben, ja zelfs met grote gevolgen voor de mensen die hij in dienst heeft!

En zo is het ook in het voorbereidende werk in Gods dienstverband!

Wanneer wij onszelf té goed achten, voor deze taak, dan kan dit evenzo mensenlevens kosten,- levens van mensen in en om ons heen die verloren gaan, omdat wij de kans om hen over God te vertellen, van Zijn Naam te getuigen, hebben laten zitten!

Puur en alleen vanuit hoogmoed, zelfzucht en eigen eer!

Deze last wil ik niet op mijn schouders hebben, en mijn leven lang met mij méédragen, dit verlies!

Dus zeg ik tegen mijzelf,… “weg met die hoogmoed, trots en geldingsdrang”…

In plaats van geldingsdrang, heb ik NU meldingsdrang… ik meld mij aan als werkvoorbereider bij Jezus en vertrouw erop dat Hij mij de mogelijkheden en de middelen geeft, die ik nodig heb, om deze taak te kunnen uitvoeren!

Wat doe jij?

Meld jij je ook aan of wacht je nog even (passief af) op het moment waarop Jezus, jou persoonlijk aanspoort…

…Of, heb jij deze aansporing al gehad en moet je bekennen dat je deze aan je voorbij hebt laten gaan…van je afgeduwd!

Weet dat je, je nu nog steeds kunt aanmelden, want het is nooit te laat bij God, God hanteert andere tijden dan wij! Andere tijden en andere maatstaven! Wat een geruststelling!

Hij zegt, ook vandaag tegen jou, voor het eerst of opnieuw: “Gá maar Mijn geliefde kind, Ik heb jou hiervoor (uit)gekozen, – ja, jouw, omdat Ik vertrouwen in jou heb…100% vertrouwen!

 

Spiegelelfje

Uitgekozen
Dóór Hem
Niet zomaar, zonder
Doel – maar bewust en
Weloverwogen

Weloverwogen
En volgens
Zijn unieke plan,
Speciaal vóór ons bedacht
Volmaakt!


De eerste twaalf discipelen waren door Jezus uitverkoren voor een doelgericht leertraject. De opleiding van deze twaalf ging uit van principes die in de eenentwintigste eeuw nog net zo relevant zijn. Henk Stoorvogel neemt de leerweg van Jezus onder de loep in De leerling en daagt uit om (opnieuw) als leerling, als discipel van Jezus op weg te gaan. 

Henk Stoorvogel is voorganger, oprichter van mannenbeweging De 4e Musketier en auteur van onder andere Geboren om te vliegen en Groeien als een palm. Hij wil de wereld laten zien hoe bijzonder het is om Jezus na te volgen, en in De leerling doet hij dat overtuigend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *