imperfectie of perfectie

7 januari 2020
Delen via:

Het begon al vroeg. Zoals iedere ochtend maakte ik mezelf op en zag ik die vervelende wijnvlek weer. ‘Bah wat jammer toch dat ik daar geen fatsoenlijke oogschaduw op kan krijgen’ dacht ik nog! Imperfectie in mijn gezicht. Vervolgens zie ik hoeveel eieren we hebben en denk: ‘oh lekker pannenkoeken bakken voor de kids. Wat zullen ze blij zijn als ze thuis komen.’ Waarna ik gelijk denk: ‘O nee dan stinkt mijn haar vanavond zo bij de bijbelstudie.’Imperfectie voor de mensen om mij heen.

Al die imperfecties

Kort daarna heb ik het haar van mijn jongste zoon mooi in model gebracht met veel gel en vertrekken we naar de winkel… gooit hij een tas vol kruimels over zijn hoofd, grrrrr wat voelde ik een boosheid opkomen! Waarom? Omdat ik een perfect kind de winkel in wil meenemen. Omdat ik niet wil stinken naar pannenkoeken. En omdat ik gewoon graag mooi wil zijn, zonder een vlek op mijn gezicht. Bah al die imperfecties.

Perfect voor…

En dan patsboem raakt het me. Wie vraagt perfectie van mij? Ik zelf? De mensen om mij heen? En voor wie wil ik eigenlijk perfect leven? Voor God of voor de mensen om mij heen. AU! Natuurlijk voor God. Dat wil ik al heel lang. Strek ik mij zelfs dagelijks naar uit… Dus ik open mijn Bijbel en dan lees ik de volgende tekst: ‘Daarom zult u de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw kracht. Deze woorden, die Ik u heden gebied, moeten in uw hart zijn. U moet ze uw kinderen inprenten en erover spreken, als u in uw huis zit en als u over de weg gaat, als u neerligt en als u opstaat.’

Als ik mij focus op mijn hart. Waar de oorsprong van al mijn daden ligt (Luc. 6:45 en Spr. 4:23). En van daaruit God (soms weer opnieuw) lief heb, dan ga ik er meer vanuit leven en vind ik dat imperfecte helemaal niet meer interessant!

Een goed mens brengt uit de goede schatkamer van zijn hart het goede voort, maar een slecht mens brengt uit zijn slechte schatkamer het kwade voort; want waar het hart vol van is daar loopt de mond van over.  Lucas 6:45

Van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart, het is de bron van je leven. Spreuken 4:23

O happy day. Zo heeft deze dag toch nog een mooi en leerzaam einde voor mij en mijn kinderen. Want zeg nou zelf: wie wordt echt blij van alles dat perfect gaat? Dat is best saai toch?!


PUUR!vandaag boekentip

imperfectieIn ‘Laat je zien!’ deelt Rachel Hollis een welverdiende schop onder je kont uit: verstop je niet langer achter de leugens over jezelf! Je bent vaak zelf de enige die erin gelooft, dus daar kun je nog beter vandaag dan morgen mee stoppen. Met eerlijke zelfspot en reflectie behandelt Rachel in elk hoofdstuk van deze speed read een veelvoorkomende leugen en geeft ze drie scherpe, praktische tips. Je hoeft niet eerst af te vallen, succesvoller te worden of een man te vinden om een leuk mens te zijn.

 

Reacties (1)

  • Son schreef:

    Herkenbaar en heerlijk te lezen. Ben het er helemaal mee eens. Het hoeft niet perfect. Maar de vreugde van herkenning zoals kruimels op een gelhoofd, oh, oh, schitterend. Ik pak ook slingers, gewoon ineens een donut als ze uit school komen bijv. Lekker woensdagmiddag. Daar zit plezier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *