In de stilte leven in het hier en nu

20 maart 2021
Delen via:

Het blijft een uitdaging voor mij om te leven in het hier en nu. Mijn dochter met het syndroom van Down is daarin een spiegel voor mij. Zij kan intens van de kleine dingen genieten.

‘Ik heb geleerd hoe je in het nu kunt leven.’ ‘Hoe dan?’ vroeg de jongen. ‘Ik zoek een rustig plekje, sluit mijn ogen en adem.’ ‘Klinkt goed en dan?’ ‘Dan concentreer ik me’ ‘Waarop?’ ‘Op taartjes’, zei de mol.

Prachtige woorden uit het boek De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy. Ken je dat boek? Echt zo’n aanrader, er staan zoveel inspirerende woorden in.

Leven in het hier en nu

Ik moet eerlijk zeggen dat het wel een uitdaging voor me blijft om te leven in het hier en nu. Steeds opnieuw de stilte op te zoeken en me bewust te worden van wat ik voel, bewust te worden van wat er nu bij me is en me niet alweer zorgen te maken over wat er allemaal komen gaat of terug te kijken naar wat er is geweest. Maar leven in het nu en ook genieten van het hier en nu.

Gelukkig heb ik een mooie spiegel gekregen van onze Maker. Mijn lieve meisje, onze jongste dochter met het syndroom van Down is hierin echt een voorbeeld voor mij. Zij is iemand die leeft in het hier en nu en intens kan genieten van een heerlijk taartje, van een knuffel, van spelen in de sneeuw, van het weer naar school mogen om haar vriendinnetje weer te zien. In de week dat ze na een lange periode van thuisonderwijs weer naar school mocht, werd er als ze thuis kwam uitgebreid geknuffeld. Wat kan ik daar intens van genieten, van die heerlijke knuffelmomenten. Heerlijk als ze bij me op schoot zit en daar dan ook echt de tijd voor neemt.

Liefdevolle aanraking

Als ik dan denk aan die knuffelmomenten met mijn dochter, dan moet ik denken aan mijn Maker. Ook bij Hem mag ik steeds weer opnieuw op schoot gaan zitten, door Hem geknuffeld worden, Zijn liefde door me heen laten stromen. Op die momenten dan verdwijnen de zorgen, dan verdwijnt datgene waar ik op terugkijk en wat ik moeilijk vind. Dan is daar gewoon dat moment. Het hier en nu. En dan kom ik tot rust.

Heerlijk, om zo in de stilte bij mijn Maker op schoot te zitten en van Hem te leren leven in het nu. Te genieten van Zijn liefdevolle aanraking en de liefdevolle ontmoeting met Hem, te luisteren naar Zijn stem: Je bent zo kostbaar in Mijn ogen, Ik ben met jou bewogen. Het gaat niet om wat je doet, je bent al goed, omdat je Mijn dochter bent! Verlang jij er ook zo naar om in de stilte je Maker te ontmoeten en weer te leren leven in het nu? In de stilte te luisteren naar Zijn liefdevolle fluisteren? In de stille week voor Pasen wordt door Waardevol en Uniek een cursus georganiseerd, ‘Ik word stil en ontdek wat God wil’.

Meer informatie over deze cursus, of hoe jij je kunt aanmelden, vind je op de site van Waardevol en Uniek, die kun je hier vinden.


Wie in de Bijbel leest verliest tijd, maar krijgt er eeuwigheid voor terug. Maar hoe lees je zo, dat de tekst ook werkelijk voor je gaat leven? Mirjam van der Vegt biedt met methodes uit de kloostertraditie een waardevolle verdieping voor de bijbellezing van elke dag. Uniek aan dit dagboek is dat je zelf wordt uitgedaagd de tekst te proeven en te beleven, alleen of in een groep. Na jouw persoonlijke momenten met God deelt Mirjam van der Vegt haar ervaringen met je. Leer meer over wat God zegt over rust, verwondering, liefde en ontvankelijkheid. Een liefdevolle confrontatie met je eigen bezige bestaan.

Mirjam van der Vegt is schrijver, (landelijk) spreker en stiltetrainer. Eerder schreef zij de romans ‘Schaduwvlucht’, ‘De laatste patiënt’ en de novelle ‘De zomer van de vreemdeling’. Het veelgelezen boek ‘Koester je hart’ was de eerste publicatie in de stiltelijn, waarvan ook dit stiltedagboek deel uitmaakt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *