Je moest eens weten…

27 mei 2021
Delen via:

In deze overdenking van Johannes 4:5-26 gaat het over kwetsbaarheid en openheid. Vind jij het moeilijk om jezelf te laten zien?

Lezen: Johannes 4:5-26

Er zit een Man bij de bron die zij – op het heetst van de dag – bezoekt. En Hij vraagt haar om drinken. Deze Man komt duidelijk niet uit Sichar, waar iedereen haar en haar schandelijke geheimen kent. Schaamt ze zich? Is ze blij of verbaasd iemand te spreken die níet weet van haar zonden? Wat denkt ze bij zich zelf? ‘Je moest eens weten…’?

Hij moest eens weten?! Hij weet het inderdaad. Want er ontspint zich een gesprek en wat blijkt: Hij weet wel alles van de last die ze met zich meesjouwt, van de schaamte, de oneer, de wanhoop, de verharding misschien. Heel rustig laat Hij haar zien waar het mis is gegaan in haar leven – Hij houdt de spiegel voor en helpt haar erin te kijken.

Laat je masker vallen

Heel herkenbaar voor ons, denk ik. We laten ons echte ik niet makkelijk zien aan anderen, helemaal niet als het gaat om dingen waar we ons voor schamen of waar we ons schuldig over voelen. Het doet pijn om de naakte waarheid over jezelf in te zien en te moeten erkennen waarin je hebt gefaald, of waarin je kwetsbaar bent. Maar als Jezus Degene is die ons de spiegel voorhoudt, die ons laat zien wie we zijn, hoe we zijn en bij Wie we terechtkomen – dan mag je je masker laten vallen. Dan hoef je niet meer de schijn op te houden dat alles goed gaat, en dat je jezelf wel weet te redden.

Sterker nog, iets eerder in hetzelfde gesprek bij de Bron zegt Jezus tegen haar: ‘Je moest eens weten…’ Als je eens wist wat God je wil geven, als je eens wist Wie er met je praat – Hij zou je levend water geven. Zie je het verlangen van Zijn hart om je te verlossen van de droogte, de dorheid, de schone schijn?

Als je wist wat God wil geven…

º Je herkent jezelf misschien wel in het voor anderen ‘verbergen van de rafelrandjes’. In onze maatschappij moet alles mooi, perfect, gelukt en succesvol zijn. Maar de werkelijkheid is heel anders, rauw en moeilijk. De schijn ophouden is vermoeiend en maakt eenzaam.

º Over welke dingen in je leven (of in je hart) vind jij het moeilijk open en eerlijk te zijn?

º Durf je het aan om die dingen samen met Hem onder ogen te zien? Waarom wel/niet?

º ‘Als je eens wist’, zegt Jezus… Hij verlangt er naar jou iets te geven wat je misschien moeilijk vindt om te ontvangen. Wat denk je dat Hij je wil geven? Hoe kun je dit ontvangen?

Deze overdenking is overgenomen uit ‘Read Pray Love’ door Anne Schotanus.

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *