Klaprozen, kwetsbaarheid en goedertierenheid

24 juni 2021
Delen via:

De klaprozen die Anja deze week zag deden haar denken aan de broosheid en kwetsbaarheid van ons leven. Want we kunnen elk moment omvallen, maar God blijft voor ons zorgen.

Deze week zag ik heel veel klaprozen en bij het zien van deze bloemenzee en kleurenpracht werd ik in eerste instantie wat melancholiek. Ik zag de pracht, maar nog meer de kwetsbaarheid en dacht: ze zijn in no time weg.

Diezelfde dag las ik psalm 136 en moest ik weer denken aan de klaprozen. Ik besefte dat ik anders mag – en misschien wel moet – kijken naar deze bloemenpracht.

Ja, ze zijn broos en kwetsbaar, ja, ze “vallen af en men kent haar standplaats niet meer”.

Het ritme van “want Zijn goedertierenheid is in der eeuwigheid” ging overheersen bij mij. Hoe broos de klaproos ook is en hoe broos en kwetsbaar ons leven is, we mogen genieten van deze prachtige bloem en ons leven. Niet alleen stilstaan bij de vergankelijkheid en de dood, maar leven. Met volle teugen. Leef het leven door God aan ons gegeven. Ja, ook met alle ups en downs en ziekte die er kan zijn.

Kies voor dankbaarheid en besef dat God in alles voor ons wil zorgen en Zijn goedertierenheid in eeuwigheid is.

Bewust schrijf ik: kies ervoor!

Ik werd ook geïnspireerd door een uitspraak van Nightbirde. Zij zingt een lied met als titel ‘It’s okay’ en voor ze gaat zingen vertelt ze dat ze kanker heeft. Ze zegt het volgende:

“You can’t wait until life isn’t hard anymore before you decide to be happy”

Wéér moest ik denken aan de kwetsbaarheid en de goedertierenheid en haar uitspraak bevestigde voor mij dat we ervoor kunnen kiezen om ánders te kijken en te leven. Dat is soms lastig, zeker als je te maken hebt met ziekte, verlies of noem je eigen pijn maar op. Sta stil bij deze pijn en moeite en ga er dan mee naar God en kies dan om met Hem dankbaar te zijn voor Zijn goedertierenheid. Je zult merken dat dat eerst alleen met je verstand gaat en dan van lieverlee merk je dat het gaat zingen in je hart op het ritme van Gods Geest.

Dan kun je kijken naar de klaprozen en je eigen broosheid en weet je: Zijn goedertierenheid is tot in der eeuwigheid!

Het verhaal van Nightbirde vind je hier. Het lied dat ze zong kun je hier beluisteren:


‘Lessen voor het leven’ is een serie Bijbelstudies van Max Lucado, waarin de auteur telkens in twaalf hoofdstukken een Bijbelboek uit het Oude Testament uitdiept. In Psalmen onderzoekt Lucado de liederen die al eeuwenlang gebeden en gezongen worden. Geschikt voor zelfstandig gebruik of in groepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *