Kom nader tot elkaar

6 september 2020
Delen via:

Lees Psalmen 23:1-6

Psalm 23 geeft perfect de geestelijke intimiteit weer tussen God en David. Diezelfde intimiteit is er voor iedereen die daarnaar streeft – ook voor echtparen. Geestelijke intimiteit tussen man en vrouw is niet iets wat spontaan ontstaat bij het uitspreken van de huwelijksgeloften. Daar moet aan gewerkt worden.

Geestelijke intimiteit

Geestelijke intimiteit ontstaat door ideeën over wezenlijke, religieuze onderwerpen te bespreken. Zo kan een vrouw bijvoorbeeld psalm 23 lezen en geïntrigeerd zijn door de persoonlijke voornaamwoorden: ‘De heer is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets’ (Psalmen 23:1). Zij bespreekt dat met haar man en hij vertelt haar over zijn ervaring met een herder in Australië. Zo ervaren zij geestelijke intimiteit.

Geestelijke intimiteit wordt gevoed door gedeelde ervaringen. Een man en vrouw gaan samen naar de kerkdienst, doen samen met een liedboek en zingen dezelfde woorden. Ze luisteren allebei aandachtig naar de preek. Op weg naar huis praten ze over de dienst. Zo bouwen ze aan hun geestelijke intimiteit.


Liefde is… een Bijbels dagboek voor samen.

liefde isPraten is de levensader van elke (liefdes)relatie. ‘Liefde is…’ biedt een jaar lang dagelijkse overdenkingen en gespreksvragen voor koppels. Over communicatie, verwachtingen, man-/vrouwrollen, seks, conflicthantering, geld, kinderen schoonfamilie en meer. Liefde is… toegankelijk, inzichtelijk en positief.
Relatietherapeut Gary Chapman is de auteur van ‘De vijf talen van de liefde’. Hij laat zich in zijn praktijk en in zijn boeken inspireren door wat de Bijbel ons kan leren. Met ‘Liefde is…’ kunnen stellen een jaar lang elke dag samen lezen en praten.

 

Je kunt dit boek nog bestellen voor €23,99


Samen bidden

Samen bidden is ook een manier om geestelijke intimiteit op te bouwen. Twee mensen die oprecht en persoonlijk samen bidden, zullen een intens gevoel van geestelijke eenheid ervaren. Als je het niet prettig vindt om je gebed hardop uit te spreken in het bijzijn van je partner, probeer dan het stil gebed. Hoewel dat niet hoorbaar is, zullen jullie harten nader tot elkaar komen. Je zult geestelijke intimiteit ervaren.

Neem de tijd om alleen of samen te bidden. Leg aan God de dingen voor die jou verhinderen om samen geestelijke intimiteit ervaren. Vraag Hem om je de wijsheid en vastberadenheid te geven om die obstakels te overwinnen en geestelijk intiem te worden.

Als je meer tijd hebt…

Bespreek samen of denk na over deze vragen:

• Wanneer heb je voor het laatst een echt goed gesprek gehad over religieuze zaken?

• Wanneer voel je je het meest geestelijk intiem met elkaar?

• Wat weerhoudt je ervan om vaker geestelijk intiem met elkaar te zijn?

Andere teksten om je verder te verdiepen in geestelijke intimiteit: Genesis 2:18-25; Filippenzen 3:7-11; 1 Petrus 3:7-12.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *