Lijden zoals Job

18 juni 2019
Delen via:

Terwijl ik dit blog zit te schrijven, heerlijk buiten in de zon en bijna 30 graden, kan ik me nauwelijks voorstellen hoe ik me een tijd geleden voelde. Ik geniet nu intens van de warmte, de zon en de mooie natuur om mij heen. Vanzelfsprekend, zou je denken, het voorjaar en begin van de zomer zijn toch de heerlijkste momenten van het jaar? Iedereen geniet dan toch van heerlijk weer en prachtige natuur? Nou nee, niet iedereen. Afgezien van mensen voor wie de zomer best zwaar kan zijn, omdat ze nu eenmaal niet goed tegen warmte kunnen, zijn er ook talloze mensen die niet eens in staat zijn om waar dan ook maar van te kunnen genieten. Ze zijn bevangen door een alleroverheersend verdriet of angst of, zoals in mijn geval, hebben te kampen met een depressie.

Depressie

Op dit moment heeft 1 op de 20 volwassenen in Nederland een depressie. En vreselijke toestand, waarin alle levensvreugde je verlaat. Als ik tijdens mijn depressie in de zon zat, voelde ik alleen maar leegte, verdriet, angst en hopeloosheid. Er was letterlijk geen ruimte voor genieten in mijn hoofd. Ik schreef mijn ervaringen op in het boek Woestijnregendagboek voor donkere dagen.

Misschien heb jij wel helemaal geen last van depressieve gevoelens, maar kamp je met hele andere dingen. Ben je je baan verloren en kun je maar geen nieuw werk vinden. Heb je een geliefde verloren en ben je in diepe rouw. Zou je graag een partner/kinderen/vrienden willen hebben, maar heb je ze niet en lijkt het te laat voor jou. Misschien is je huwelijk op de klippen gelopen of heb je te kampen met pijn en ziekte. Misschien heb je te maken met zware psychische klachten of intense eenzaamheid. Ieder mens krijgt in zijn leven te maken met lijden. En zelfs als jij nu op dit moment geen lijden kent, dan ken je wel mensen in je omgeving die dit wel hebben, of je hoeft maar naar het nieuws te kijken en de ellende die er is in de wereld komt in alle hevigheid op je af. Misschien wel zozeer, dat het je niet eens meer raakt.

De lessen van Job

Waar is in al deze ellende van het leven onze goede God? Hoe ga je als christen om met de onvermijdelijkheid van lijden? Daarover gaat mijn tweede boek, waarin ik kijk naar welke lessen wij kunnen leren van een bekende persoon uit de Bijbel die werkelijk overspoeld werd met allerlei ellende: Job. Wellicht kun je je wel identificeren met deze intrigerende persoon, want hij schreeuwt zijn ellende en wanhoop uit naar God. Zijn vrouw en vrienden doen er nog een schepje bovenop door te stellen dat hij het er vast zelf naar gemaakt heeft.

Hoe is dit voor jou? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met en vragen over lijden. Wat zou jij willen leren van Job? Waar ben jij benieuwd naar? Laat het me weten in de comments of reageer op Facebook. En wellicht gebruikt ik jouw input voor het nieuwe boek!


Woestijnregen

 Lijden zoals Job - depressieWoestijnregen van Elise Brouwer is een bemoedigend dagboek voor mensen die lijden aan depressie en angsten. Wat als je ten onder lijkt te gaan aan gevoelens van hopeloosheid, zinloosheid en intens verdriet? Waar is God als alles donker is?

Aan de hand van zeven thema’s neemt de auteur de lezer mee op haar weg door depressie en angst. Zonder gemakkelijke antwoorden, openhartig en eerlijk, vertelt ze over haar ervaringen met depressie en het leven met God. Zo is dit boek een metgezel voor mensen die donkere dagen meemaken.

 

Reacties (2)

 • Judith Roosen schreef:

  Beste,
  mijn man heeft al jaren last van depressief zijn. Of neiging tot. Hij heeft dit ook jaren geprobeerd dit verborgen te houden voor iedereen rondom hem. Wat bijna ons huwelijk gekost heeft! Van zodra hij de stap durfde te zetten dit niet langer verborgen te houden en zich open te stellen voor professionele hulp is het beter met hem gegaan. Echter….
  De ‘vrouw en kinderen’ van Job waren wel de mede-christenen. Hij werd bekeken en behandeld alsof hij een ‘besmettelijke’ ziekte had! Of hij in ‘zware’ zonden leefde! De beoordeling en veroordeling van christenen was zo enorm dat hij neiging had zich terug te gaan verstoppen. Gelukkig heeft hij die stap niet genomen en heeft hij zijn gezin boven de gemeente gezet. Enkele christenen hebben in stilte ook toegegeven dat ze vechten met depressies maar bang zijn hier eerlijk voor uit te komen!
  Kiezen voor een ‘wereldse’ psycholoog in plaats van een ‘christelijke’ hulpverlener wordt ook vaak gezien als ‘beschamend’.
  Hoe schrijnend! Mensen kiezen niet voor depressies en wanneer 1 iemand in een gezin derpressief is, raakt dit het hele gezin!
  Maar God is er altijd voor ons geweest, das een ding wat zeker is!

 • Elise Brouwer schreef:

  Judith Roosen, wat moeilijk voor jou en je man! Wat goed dat hij de keuze heeft gemaakt om er open over te zijn en dat het hem verder hielp. Moeilijk als medechristenen veroordelend reageren. Gelukkig ervaren jullie dat God er bij is. Dat is ook echt zo! Veel sterkte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *