Maar de meeste van deze is liefde

14 februari 2019
Delen via:

Vandaag is Valentijnsdag. Een dag waarop vele hun geliefde verrassen met een diner bij kaarslicht, een bos rozen, een heerlijke geur of een kaart met een liefdesboodschap. In de Bijbel wordt de liefde ook meer dan eens aangehaald, denk alleen al aan het boek Hooglied waarin de liefde uitbundig bejubelt en bezongen word door Salomo.

Maar ook in 1 Korinthe 13 staat de liefde centraal. Zie vers 1:
“Al zou ik de talen van de mensen en van de engelen spreken, maar ik had de liefde niet,dan zou ik klinkend koper of een schallende cimbaal zijn geworden”en iets verder in vers 13 “en nu blijven geloof, hoop en liefde, deze drie maar de meeste van deze is de liefde”.

Boodschap van Paulus

Prachtige woorden dat zeker, maar in de praktijk van alle dag, blijkt het nog best moeilijk te zijn om altijd lief te doen en liefde te geven. Soms ontbreekt het mij aan liefde voor de ander. Ben ik te zeer gericht op mijzelf, waardoor ik hem of haar voor even vergeet. Soms kan ik niet eens lief zijn tegen die ander, omdat hij/zij mij gekwetst heeft. En toch…toch roept Paulus ons hier in de brief aan de gemeente te Korinthe op, om de liefde op de éérste plaats te zetten in ons leven. We weten allemaal, wie Paulus in dit gedeelte als de Liefde aanduidt. Maar als we de lijn doortrekken, dan zit hier ook een boodschap in voor ons, namelijk dat wij deze liefde niet voor onszelf houden maar ook naar de ander uiten/delen.

Valentijnsdag is hier een perfecte gelegenheid voor. Het maakt ons weer even bewust van de liefde tussen man en vrouw, ouders en kinderen, vrienden en familieleden. God wil dat wij de liefde niet vergeten. Hij is immers zelf één en al liefde. Wanneer wij de liefde opgeven, geven we als het ware ook God op. En wat zijn wij zonder Hem? Niks, helemaal niks! Enkel een stuk klinkend koper of een schallende cimbaal. Geen lieflijke toon valt hierin te ontdekken.

Niet alleen op één dag

Misschien moeten jij en ik dit jaar op Valentijnsdag naar onze geliefde(n) een (hernieuwde) liefdesverklaring uitspreken. Hem of haar verrassen met een lief gebaar. Een briefje of kaartje, een dikke zoen of wat dan ook. ’t Zijn immers de kleine dingen die het liefdesleven zoveel fijner en mooier maken. Een kleine blijk van waardering naar de ander, ’t kost nagenoeg niks maar het levert zoveel moois op. Is de liefde dat niet waard? En is God dit evenzo niet waard? Hij heeft de liefde in de wereld gebracht, namelijk Zijn eigen Zoon, die Hij zo innig lief had, en toch opgaf voor ons mensen. Dan kan het toch niet anders, dan dat wij Zijn liefde voor ons uitdelen aan anderen in- en om ons heen. Maar laten we deze blijk van liefde voor elkaar, niet bij één enkele dag houden, maar elke dag nieuw leven in blazen. Zodat deze versterkt, gevoed en vermeerderd mag worden tot in lengte van dagen.

Dan sluit ik af met de poëtische woorden uit Hooglied waarin de liefde zo bijzonder mooi beschreven word: “Mijn liefste is van mij en ik, ja ik ben van Hem”.Eén in de liefde dankzij God, die man en vrouw samengevoegd heeft en hen verbindt met Zijn Zoon Jezus, die jou en mijn liefde méér dan waard is!

Liefde

is de

basis van een

gelukkig leven, elke dag

Levenslang!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *