‘Met volharding (door) blijven lopen’

30 januari 2020
Delen via:

Een vrije dag ligt voor mij, geen werk vandaag, geen ziekenhuis bezoek, even helemaal niks! Wanneer ik op dit moment van schrijven mijn gedachten de vrije loop laat, gaan deze alle kanten op. Er gebeurt de laatste tijd zoveel in mijn leven en er is nagenoeg niks meer vanzelfsprekend.

Wanneer ik de vóórgedrukte woorden lees in mijn notitieboek (Jer. 32:40) wekken deze in eerste instantie ergernis op. God zegt hier tegen Jeremia: ‘Ik zal niet stoppen het goede voor je te doen.’ Fijn voor jou Jeremia denk ik sarcastisch, maar in mijn leven lijkt en voelt het alsof God wél gestopt is met het goede te doen. Niks voelt meer goed en alles wat in eerste instantie goed leek te gaan, is uiteindelijk op een teleurstelling uitgelopen.

Teleurstelling

Ik merk dat deze teleurstellingen bij mijzelf een negatief effect teweeg brengen. Wat is het dan moeilijk om met volharding door te blijven lopen, terwijl ik op dit moment meer de neiging heb om mijzelf uitgeput in een stoel te laten vallen. De weg lijkt eindeloos lang en met elke stap die ik zet, lijkt mijn tred almaar trager te worden. Vermoeidheid drukt mij terneer, onzekerheid ontneemt mij mijn hoop en wantrouwen berooft mij van mijn vertrouwen in God en Zijn plannen met mij/ons.

Lange weg

Waarom is de weg zo lang en zwaar Heer? Het voelt (en in mijn ogen is het ook echt zo) dat U gestopt bent met het goede te doen. Ik kan mij niet voorstellen dat U dit alles vóóraf, lang geleden al bedacht heeft Heer, dat al deze teleurstellingen bij Uw plannen horen.

Dit is bij lange na niet ‘de hoopvolle en gelukkige toekomst’ die U mij lang geleden belooft heeft (Jer’. 29:11). Verre van zelfs. Mijn hoop is langzaamaan vervlogen en het geluk heeft mij grotendeels verlaten. Ik weet bijna niet meer hoe het is om écht gelukkig te zijn. Onbezorgd, vrij en vrolijk door het leven te wandelen. Elke dag te zingen: ‘Dank U voor deze nieuwe morgen, dank U voor deze nieuwe dag’. Zal er een dag komen, waarop ik dit wel weer zal kunnen zingen?

Een moment waarop ik de moed zal hebben om alles los te laten, met volharding en vol vertrouwen Gods weg te bewandelen en de roeping na te leven die Hij voor mij bedacht heeft. Ik vraag het mij diep van binnen af. Op dit moment lijkt dit doel onbereikbaar. Hoe kan ik mijn lege tank weer bijvullen Heer, zodat ik vol energie de weg op kan gaan die U mij wijst. Wat moet ik doen om ondanks alles te blijven volharden en niet met een lege tank stil te blijven staan?

Antwoorden

Was er maar een pasklaar antwoord, dat zou het voor mij zoveel makkelijker maken, maar helaas is dit er niet. Wat kan ik dan doen Heer, zodat ik niet opgeef en in mijn wanhoop wegkwijn? Diep van binnen weet ik het antwoord zelf wel: ‘Ik moet blijven geloven, ondanks alles.’ Precies zoals Paulus in Hebreeën 11:1 ook schrijft over geloven: ‘Het geloof nu is een vaste grond van de dingen die men hoopt en een bewijs van de zaken die men nu (nog) niet ziet.’

Wanneer ik mijn voeten op deze vaste grond neerzet, mag ik weten dat God ook naar mij/ons omziet en dat Hij ook in mijn/ons leven net als in het leven van Jeremia, ‘niet stopt met het goede te doen’. Maar er zit wel één kanttekening aan, want God doet dit op Zijn tijd en op Zijn wijze. En ja, dat vraagt van mij geduld en volharding. Niet de twee gemakkelijkste werkwoorden maar wel van groot belang voor het bereiken van dé hoopvolle en gelukkige toekomst die Hij mij/ons belooft heeft. 

Tja, dan kan ik nu niet anders, dan vol goede moed en een volle geestelijke tank op weg gaan, met mijn blik vol hoop en verwachting gericht op Hem!


PUUR!vandaag boekentip

Dit PUUR! Geloof-boek over het thema lijden zoomt in op het Bijbelboek Job. Het verhaal van Job behoort tot de meesterwerken van de wereldliteratuur. Een bekende vertelling over een man die alles had wat zijn hartje begeerde, maar die ook alles weer verloor en daardoor vreselijk moest lijden. Welke lessen kun je trekken uit dit fascinerende verhaal? In ‘De lessen van Job’ neemt Elise Brouwer je mee op reis door het Bijbelboek Job en biedt je daarbij nieuwe inzichten en praktische lessen. Geschikt voor studie in een groep of voor je eigen stille tijd. Met een hervertelling van het hele Bijbelverhaal, overdenkingen en vragen om bij stil te staan. ‘Lijden’ sluit aan op de andere boeken in de PUUR! Geloof-reeks, ‘De lessen van Esther’ en ‘De lessen van Daniël’.

Vanaf 10 maart verkrijgbaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *