Modegeschiedenis, ook christelijk?

20 augustus 2018
Delen via:

Er zijn veel verschillende meningen over kleren en christenen. De één gelooft van harte dat hij dagelijks in het zwart moet en de ander loopt zonder gewetenswroeging in een spijkerbroek met gaten. Het is lastig om een overkoepelende regel te hanteren. Toch is het mooi als we wat van die meningen delen. Want onze modegeschiedenis is geweldig mooi!

Geen anderen ergeren

Er zijn Christenen die er vast van overtuigd zijn dat hun kleding geen anderen mag ergeren. Zo is het geoorloofd om thuis in een broek te lopen, maar als je bij mensen op bezoek gaat die gewend zijn altijd een rok te dragen, trek je ook een rok aan. Op zich is dit een heel goed standpunt. Het is het tenslotte niet waard om ruzie te maken over zoiets banaals als kleding.

Wij mogen niet wettisch zijn

Anderen zijn er van overtuigd dat dit een overblijfsel van het star navolgen van de wet is. Nergens in de bijbel wordt er definitief uitspraak gedaan over wat de vrouw moet dragen en waarom wordt er dan wel katoen en wol op één lichaam gedragen? Nee, als het maar netjes is. Dan is het goed genoeg. Ook dit is een heel terecht punt, het is inderdaad een beetje vreemd dat dit specifieke punt uit de bijbel naar de nieuwtestamentische gemeente wordt getrokken.

De modegeschiedenis

1900 – 1920 Het begin

1900-1918: haute couture
De Engelse Couturier Charles Frederick besloot om geen kleding meer te maken op verzoek van klanten, maar ontwierp zijn eigen collectie. Hij was kleermaker van de vrouw van Napoleon. Zij heeft ervoor gezorgd dat hij bekend werd. Velen andere onbekende ontwerpers volgen zijn pad. Een modeontwerper die Haute Couture maakt is een Haute Couturier. Je wordt pas tot Haute Couturier genoemd als je voldoet aan de eisen; meer dan 12 mensen in dienst, 2 keer per jaar collectie laten zien op de catwalk, speciale ruimte voor vaste klanten.

De periode van de jugendstil was tijdens de Haute Couture. Dat duurde van 1900 tot 1909. De gedachte van die stijl was dat het inwendige belangrijker is dan de bouw.

Er werd dus een gezond korset ontworpen die goed was voor de ademhaling en na een tijdje droegen veel vrouwen helemaal geen korset meer. De jurken hadden weinig vorm en print was meestal bloemen of effen.

1915-1920 Eerste wereldoorlog
Aan de kleding kon je zien dat vrouwen in fabrieken werkten en dat er gebrek aan geld was. De kleding was wijd en moest makkelijk zitten en er werd steeds minder stof gebruikt. In 1916 was er een bevlieging en werd de oorlogscrinoline veel gedragen. Een wijde voetvrije rok met veel onderrokken eronder. Het was een bevlieging want een jaar later droeg bijna niemand hem meer.

1920 – 1930 Gouden jaren

Roaring twenties 1920 tot 1929
De oorlog was voorbij en de modebedrijven kwamen weer op gang. Er is geen periode in de twintigste eeuw waar de mode zo snel veranderd. Er werd veel negermuziek uit de VS geluisterd. De dans, Charleston, was ook heel bekend in deze tijd. De kleding werd daar op aangepast en de kleding was dus heel functioneel. Kleding werd betaalbaar voor alle mensen, mensen konden erin uitgaan. In deze tijd droegen veel vrouwen mannelijke kleren, rookten en hadden kort haar.

1930 – 1940 Jaren ‘30
De kleding werd eleganter en vrouwelijker. De natuurlijke lichaamsvormen werden geaccentueerd en niet veranderd. In die tijd waren de schoudervullingen heel bekend en liepen huisvrouwen in mantelpakjes.

1940 – 1946 Tweede wereldoorlog
De kleding was gemaakt van zo weinig mogelijk stof. Het waren dus vooral minirokken en geen versiersels. Het stond ook bekend als sobere kleding. De modehuizen bleven wel open voor de rijke Duitsers en Fransen. Als er tekort was aan netkousen schilderden de vrouwen hun benen bruin.

1946 – 1960 New look
De jaren 50 na de tweede wereldoorlog waren de jaren van de wederopbouw.
Dior kwam met een collectie met halflange rokken, maar veel vrouwen konden die niet betalen. Toch werd het mode. Veel vrouwen gingen ze zelf maken van oude jurken en later werd het ook in de winkels verkocht. De cocktail jurk is ook ontstaan, een jurk die minder formeel was als de bekende avondjurk.

1960 – 1970 Revoluties
De tijd van de jongeren! In deze tijd draaiden het vooral om de jongeren. Ze wilden betaalbare kleding en mode die bij hun levensstijl hoorde. Hierdoor verloor de mode het luxe karakter. De overgooier werd ontworpen en de avondjurken werden van stof gemaakt. Alle kleuren werden gebruikt. De hippies zijn ook bekend.

1970 – 1980 Flower Power
Deze tijd lijkt veel op de tijd van de Hippies. Het stond bekend om de eigen manier van leven. ‘Lang leven de lol’. In deze tijd werd veel kleding zelf gemaakt. Jongeren gebruikten veel drugs, rookten veel en dronken veel alcohol. De kleding was het zelfde als van de hippies, vrolijk en wijd.

1980 – 1990 Dress for succes
Madonna! Zij was het stijlicoon van deze tijd. Ze stond bekend als stoer, punk en ondeugend. Maar een ander moment had ze blond haar en een jurk aan. Het motto van deze jaren was daarom ook: ‘je kunt zijn wat je wilt zijn’. In deze tijd was niet alleen de vrouwelijke look populair, ook de sportieve look. Deze periode wordt dress for succes genoemd omdat op het kantoor vrouwen niet vrouwelijk worden gekleed, maar naar hun intelligentie. De kleding werd aan de herenkleding aangepast.

1990 – 2000 Fin de siècle
Deze tijd was een periode van anti-mode. Het waren kapotte en onafgemaakte kleren. Het was de bedoeling dat je er uitzag alsof je geen moeite voor je uiterlijk doet. Verder is er geen nieuwe mode ontstaan, maar werd de oude mode herhaald.

https://www.youtube.com/watch?v=M4z90wlwYs8

Van welke mening je nu bent. Het blijft belangrijk om te onthouden dat alles verandert, ook de mode. Het blijft nog belangrijker om te onthouden dat Christus voor ieder mens gestorven is en dat jouw lichaam de tempel is van de Heilige Geest. Kleed je dan zoals jij denkt dat God toestaat en kleed je ook zonder schaamte voor je eigen lichaam en/of bouw. Want God heeft je gemaakt zoals je bent.


De lessen van Esther is onderdeel van de PUUR! geloof-reeks met Bijbelstudies voor vrouwen. Carianne Ros biedt in dit boekje over schoonheid diepgaande, verrassende en praktische lessen voor je leven, gebaseerd op het Bijbelboek Esther.

 

 

 

 

 

Reacties (1)

  • rita schreef:

    Niet klakkeloos de mode volgen,maar kijken wat bij je past.
    ik ben nu 52 maar voel mij nog prima in een mooie broek,rok of jurk maakt mij juist dat ik me ouder voel.
    Kortom je wel blijven verzorgen.
    En goed op de kleur bij je teint passen,daar pas ik zelfs mijn bril bij aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *