Monument voor een driejarig Joods meisje

25 januari 2018
Delen via:

Het boek Het meisje dat verdween van auteur Els Florijn op het waargebeurde verhaal van de familie Frank uit het Betuwse Lienden ten tijde van de oorlog. Zij lieten hun 4 jaar oude dochter achter bij het dienstmeisje toen ze moesten onderduiken. Ze hoopten hiermee haar toekomst veilig te stellen, maar niets bleek minder waar.

Over het boek

Ditte Stein wordt geboren op de dag dat Nederland capituleert. Als het gezin Stein in 1943 bericht krijgt dat ze zich in kamp Vught moeten melden, besluiten ze onder te duiken – zonder Ditte. Ditte wordt meegenomen door de huishoudster, in de hoop dat de sd het kleine meisje met rust zal laten. Maar het ondenkbare blijkt mogelijk: door toedoen van de burgemeester wordt Ditte anderhalve week later al opgehaald en helemaal alleen op transport gezet naar Auschwitz. Daar wordt het driejarige meisje gelijk na aankomst vergast.

Lotte, pleegzus van Ditte, overleeft de oorlog en gaat jaren terug naar het dorp waar ze opgroeide. Daar beleeft ze het verleden opnieuw: de gelukkige jaren voor de oorlog, het onderduiken, maar bovenal het afschuwelijke drama: Ditte die ze nooit meer heeft teruggezien, van wie niets meer terug te vinden is, zelfs geen foto. Deze gebeurtenis heeft diepe, niet uit te wissen sporen nagelaten in hun leven.

Het meisje dat verdween is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de familie Frank uit het Betuwse Lienden.

Els Florijn won met Het meisje dat verdween de ND|BCB Publieksprijs 2011. Haar recente roman Rode papaver oogst veel waardering. De auteur verzorgt lezingen, en gastlessen op scholen.

Documentaire

In de documentaire hieronder hoor je meer over de zoektocht van de schrijfster naar de achtergrond van dit bijzondere oorlogsverhaal, de broer van het dienstmeisje over hoe hij de korte tijd met Elly Frank heeft beleefd en een inwoonster van Lienden die de familie Frank gekend heeft.


s Nachts droom ik van vrede is het unieke dagboek van de Rotterdams-Joodse Carry Ulreich, de ‘Rotterdamse Anne Frank’. Met oog voor detail houdt Carry de dagelijkse gebeurtenissen bij, een dagboek en zes schriften vol. Haar stijl is authentiek, humoristisch, relativerend.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *