Nederigheid in ons dagelijks leven

2 augustus 2019
Delen via:

Waar denken jullie aan bij het woord nederigheid?

We weten dat het goed is om nederig te zijn. Dat hebben we al vroeg geleerd. Maar wat is nederigheid precies? Wat betekent het om nederig te leven? Hoe ziet dat eruit in ons dagelijks leven?

Is nederigheid hetzelfde als bescheidenheid? Betekent het dat we anderen voor moeten laten gaan? Betekent het dat we niet mogen uitspreken wat we willen? Is het dankbaarheid?  We verwarren nederigheid vaak met andere deugden. Lastig.

Wat is nederigheid dan wel?

Hoogmoed

Nederigheid laat zich misschien nog wel het best uitleggen aan de hand van het tegenovergestelde: namelijk hoogmoed. ‘Hoogmoed komt ten val’, dat is het eerste waar we dan vaak aan denken.

Hoogmoed is in onze christelijke ethiek de eerste hoofdzonde. En die ontstond meteen al in het paradijs bij Adam en Eva. Je zou kunnen zeggen dat de les van nederigheid een van de meest belangrijke in ons leven is, anders zou God nooit, echt waar op bladzijde twee van de Bijbel al, Adam en Eva straffen voor hun hoogmoed. En daarmee hun een les in nederigheid leren. Om daarmee ons een les in nederigheid te leren.

Adam en Eva woonden in het paradijs. God had ze alles, maar dan ook alles gegeven: liefde, ze mochten helemaal zichzelf zijn, ze aten het meest lekkere fruit, de meest lekkere dieren kregen ze, ze hadden hun gezondheid, waren nooit ziek, ze hadden water, er was vrede, er was alles. Kortom: alles kregen ze.

Ze hadden er niks voor hoeven doen, ze hadden alles zomaar gekregen. God zei alleen: ‘Die ene boom met appels, daar mag je niet aankomen.’ Adam en Eva namen toch een appel van die bewuste boom. Waarom?
Het is menselijk om onze eigen wil te volgen. Het is menselijk om te vergeten wat we allemaal al hebben en nog meer willen. Het is menselijk om ongehoorzaam te zijn aan het grotere geheel.
En dat is precies wat hoogmoed is. Denken dat we het zelf allemaal in de hand hebben. Denken dat onze wil het belangrijkst is. Denken dat we zelf regie hebben. Denken dat we alles zelf hebben opgebouwd. En dat is de hoogmoed die Adam en Eva heeft doen ‘vallen’ uit het paradijs.

Groter geheel

We begrijpen nu dat nederigheid betekent dat we beseffen dat we onderdeel zijn van een groter geheel. Van Gods geheel en wil. Dat we gemaakt zijn door en voor Hem. En dat we beseffen dat we het beste leven krijgen als we Hem volgen. En dat we beseffen dat alles van ‘ons’, ons gegeven is.

Onze eerste ademhaling in de ochtend, onze gezondheid, ons mooie lichaam, ons huis, ons thuis, onze gaven, ons vermogen om ons werk te doen, onze tuin of ons balkon waar we van de zon kunnen genieten.  En dat we op aarde zijn om dat geheel te dienen. We hebben ons leven gekregen om dat geheel voor Hem iets mooier te maken.

Nederigheid is kwetsbaarheid en kracht ineen!  Wat een warm gevoel geeft dit besef!

Waarlijk opstaan

Als we in een theater op het podium nederigheid zouden uitbeelden dan zouden we in een gebogen houding op de grond zitten, dankbaar en klein voor alles wat we ontvangen hebben en elke dag weer mogen ontvangen.  Met onze handen open naar de lucht.

Maar daarna, zouden we, juist uit die dankbare en kleine houding opstaan en onze handen naar de hemel uitreiken en juist vanuit het besef van die dankbaarheid en kwetsbaarheid een enorme kracht ervaren omdat we beseffen dat we niet alleen gemaakt zijn om alles te ontvangen, maar dat we juist ook gemaakt zijn om Zijn wereld te dienen! Om onze bijdrage te mogen leveren aan het paradijs hier op aarde!

Nederigheid omschrijft dus een gevoel. Een gevoel dat tegelijkertijd een enorme kwetsbaarheid alsook een enorme kracht met zich draagt. Vervuld van dankbaarheid mogen we nederig zijn. En onze beweging op het podium belichaamt zowel die kwetsbaarheid als die kracht.

Dit wordt in ons geloof bedoeld met: ‘Je bent waarlijk opgestaan.’ Nu begrijpen we waarom nederigheid zo’n belangrijk woord is. Al op bladzijde twee van de Bijbel en nu nog.

Dagelijks leven

En hoe ziet nederigheid eruit in ons dagelijks leven?

Het betekent dat we elke morgen dankbaar mogen zijn als we opstaan; dat we ons voornemen om de dag te laten komen zoals die komt, maar dat we wel ons best doen om alles positief uit te leggen; dat we pijn wel kunnen voelen maar er niet in zullen zwelgen; dat we bij alles wat we doen zo dicht mogelijk bij Hem en onszelf proberen te blijven; dat we onze gaven inzetten voor het welzijn van anderen; dat we onze tienden geven ook als dat betekent dat we daardoor geen nieuwe jurk kunnen kopen; dat we andere keren die nieuwe jurk wel voor onszelf kopen; dat we mensen vergeven, vooral degenen die ons pijn hebben gedaan.

Dat we soms in de drukke trein onze zitplaats afstaan maar andere keren zelf heerlijk gaan zitten. En ja, soms eten we toch van de verboden vrucht. Maar ook al zijn we menselijk, dan nog kunnen we nederig zijn.

Wees eensgezind; wees niet hoogmoedig, maar zet uzelf aan tot bescheidenheid. Ga niet af op uw eigen inzicht.

Romeinen 12:16 | NBV 

Onderwerp u dus nederig aan Gods hoge gezag, dan zal hij u op de bestemde tijd een eervolle plaats geven.

1 Petrus 5:6 | NBV |


PUURvandaag boekentip

hittegolfIn ‘Laat je zien!’ deelt Rachel Hollis een welverdiende schop onder je kont uit: verstop je niet langer achter de leugens over jezelf! Je bent vaak zelf de enige die erin gelooft, dus daar kun je nog beter vandaag dan morgen mee stoppen. Met eerlijke zelfspot en reflectie behandelt Rachel in elk hoofdstuk van deze speed read een veelvoorkomende leugen en geeft ze drie scherpe, praktische tips. Je hoeft niet eerst af te vallen, succesvoller te worden of een man te vinden om een leuk mens te zijn. Laat je zien!

Verkrijgbaar vanaf 27 augustus

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *