Neem tijd voor gebed

4 juni 2021
Delen via:

Bidden is vaak een ‘ondergeschoven kindje’ in ons leven. De een vindt het lastig, de ander eng, en weer een ander is het niet gewend om er buiten de gebruikelijke momenten, bijvoorbeeld bij de maaltijd, tijd voor te nemen.

Maar wie eenmaal het gebed heeft ‘ontdekt’, en ook de kracht en de uitwerking ervan, wil niet anders meer. Het is zo heerlijk om alles met je Liefste te kunnen delen. Je grote en kleine zorgen, maar ook je blijdschap, je dankbaarheid, en je stilte. En hoe meer je je leven met Hem deelt, hoe hechter de relatie wordt.

Andersom vindt God het ook heerlijk om onze stem te horen. Natuurlijk weet Hij allang wat we denken en welke woorden er op onze tong liggen (Psalm 139), maar Hij wil ze graag horen. Groter dan ons verlangen om te bidden, is Zijn verlangen naar ons gebed.

Wie niet bidt, laat ook veel liggen. Jakobus schrijft zelfs: U krijgt niets omdat u niet bidt. (4:2).

Zoals een gesprek uit praten en luisteren bestaat, geldt dat ook voor een gebed (dat gewoon een ander woord is voor een gesprek met God).

Las in je gebed een of meerdere stiltes in en neem tijd om te luisteren wat God wil zeggen, je in wil fluisteren door een tekst of een gedachte.

Tips voor je stille tijd

Vind je het moeilijk om je tijdens je ‘stille’ tijd te concentreren? Een paar dingen die je kunnen helpen:

–           Wacht niet met Bijbellezen en gebed tot je bijna omvalt van de slaap en kies ook geen plek of houding die uitnodigt om weg te doezelen.

–           Hardop bidden en lezen verhoogt de concentratie. Het voelt misschien wat raar om dat ook te doen als je alleen bent, maar het helpt echt.

–           Als je daar mogelijkheden voor hebt of kunt maken: richt in je huis een hoekje in waarin je je even rustig kunt terugtrekken. En waarvan de eventuele andere huisgenoten ook weten dat ze je daar even niet of zo min mogelijk moeten storen;

–           Leg een geopende Bijbel in het zicht en bij de hand, als uitnodiging om hem steeds even op te pakken en te lezen. Al is het maar één vers;

–           Pak eens een andere Bijbelvertaling. Je hoeft het niet altijd met die vertaling eens te zijn, maar een andere woordkeuze of formulering kan je net voldoende prikkelen om je aandacht weer te vangen en op zoek te gaan naar wat er nu eigenlijk precies staat en wordt bedoeld. Ook zijn er Bijbels waarin bijvoorbeeld alle uitspraken van Jezus in een andere kleur zijn gezet, waardoor ze meer opvallen. En als je vaardig in een andere taal bent: koop (en lees) eens een Bijbel in die taal;

–           Koop een gebedspuntenboekje of een schriftje en noteer wanneer en waarvoor/voor wie je hebt gebeden. Als je later terugbladert, zul je verrast en bemoedigd zijn bij het zien hoeveel gebeden zijn verhoord.


Eigenwaarde, zelfvertrouwen, identiteit – wat is de waarheid over jou?

Hoe kijk jij naar jezelf? Wat zie je als je in de spiegel kijkt? Hoe kijkt God eigenlijk naar jou? Wat ziet Hij als je voor Hem staat? En hoe leer je door Zijn ogen naar jezelf te kijken? Waar zoek jij je identiteit in, en wat is de waarheid over jou? De boodschap die Marianne Grandia uitdraagt in haar romans en spreekbeurten nu voor het eerst in een handzaam en praktisch boekje.

Marianne Grandia is bekend als auteur van drie zeer succesvolle romans: Witter dan sneeuw, Lenteregen en Hemeldauw. Ze won meermalen de publieksprijs voor het christelijke boek. Ook is ze een veelgevraagd spreekster op vrouwenevents en conferenties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *