Nooit verlaten!

20 december 2021
Delen via:

De decembermaand is al meer dan halverwege en kerst komt steeds dichterbij. Een maand waarin een soort van melancholisch gevoel mij bekruipt. Een woord wat deze maand in mijn gedachten komt is ‘afscheid’. Het einde van het jaar komt steeds meer in zicht en voor je het weet is het tijd om afscheid te nemen van het jaar 2021 en stap je het jaar 2022 in.

Heb jij hier moeite mee? Of vind  je het juist fijn en kijk je uit naar een heel nieuw jaar? Ik weet niet wat voor jaar jij achter de rug hebt.

Misschien was dit een jaar van pijn en verdriet.

Misschien was het een jaar van afscheid nemen van een geliefde.

Misschien was dit jaar een jaar van ziekte en pijn.

Maar misschien was het wel een jaar van vreugde.

Misschien was het een jaar van nieuw leven.

Misschien een jaar vol gezondheid.

Misschien was het een jaar vol positieve momenten.

Misschien wat het ook wel een combi van vreugde en verdriet.

Vertrouwen of weemoed

Ga jij het nieuwe jaar vol vertrouwen tegemoet of juist met weemoed? Is het jaar 2021 niet verlopen zoals je verwacht had? Of je het nu wilt of niet, de tijd gaat door. De tijd vliegt voorbij. Hoe je het ook went of keert: de tijd van afscheid nemen van dit jaar komt er aan. Hoe deel jij die dagen in? Hoe besteed je het einde van 2021? Zijn er nog dingen die er afgehandeld moeten worden, dingen die je liever in 2021 laat?

Afscheid

Afscheid nemen, niet één van mijn favoriete bezigheden. Want wees eens eerlijk, wie houdt er nu wel van afscheid nemen? We leven in een jaar met Corona, hoeveel mensen hebben geen afscheid kunnen nemen van hun geliefden? Hoeveel intents verdriet is er. Ik las laatst ergens dat Kerst meer dan ooit nodig is en ik dacht er even over na. Is dat zo? Wat is het verschil met vorige jaar of met de afgelopen jaren? Wat maakt dit jaar anders? Ik kwam tot de conclusie dat ongeacht in welke omstandigheden je ook zit, of het nu in de coronatijd is of in een andere tijd:

Elk jaar vraagt om het wonder van kerst.

God ziet je, Hij weet van wie je afscheid hebt moeten nemen. Hij weet welk intens verdriet je geleden hebt. Hij kent je pijn, je zorgen, je verdriet. Hij weet wat je in 2021 laat en wat je meeneemt. Het goede nieuws van het einde van dit jaar is, dat God mee gaat. Van God hoef je nooit afscheid te nemen.  Hij is de enige zekerheid die je elk jaar weer hebt! Hij zal je nooit verlaten!

Ga jij met die zekerheid vol goede moed het nieuw jaar in?

Hij gaat mee

Een prachtig lied van één van mijn lievelingsbands is het lied van Skillet met de titel Brave.

Wherever I will go
Wherever You will lead
I’ll never walk alone

Your spirit is with me
Oh woah-o
You’re with me as I go
So I will not be afraid
You call me to be brave
In You, in You
Brave
In You, in You

Rise up, stand on faith
I will not be afraid
Your spirit lives inside
Your spirit is alive

Waar je ook heen gaat, Hij gaat mee. Hij is bij je in de kerstdagen waar je misschien zo tegen opziet. Hij is bij je wanneer je afscheid neemt van het jaar 2021. Laat dit een troost zijn. Sommigen vinden het geen fijn idee dat God je altijd ziet. Ik vind het juist een geruststellend idee. Dat iemand die veel meer kan dan ik, mij ziet, mijn leven belangrijk genoeg vind. Sta in dat fundament, blijf in dat fundament staan ook in 2022! 

Ik wens jullie Gods rijke zegen toe, dat je mag weten dat Zijn armen je zullen dragen. Hij draagt zorg over jouw leven ook in 2022!


De Leef! Agenda 2022 is een sprankelende agenda die, tegen alle stress en werkdruk in, uitnodigt tot bezieling, bezinning en een dagelijkse wandel met God.

Ontspannen leven met God als way of life. Om het hoofd koel en het hart warm te houden.

De inhoud is met zorg samengesteld door Annemarie van Heijningen -Steenbergen (schrijver, spreker en columnist) en eigentijds vormgegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *