Nothing is wasted with God

11 oktober 2018
Delen via:

Een paar weken geleden mocht ik preken in mijn gemeente. Samen met anderen leid ik op zaterdagmiddag een kinderclub in onze wijk en als team mochten we de zondag erna ook de dienst verzorgen. Op de kinderclub hadden we het over Jona gehad, en daarom ging de preek ook over Jona. Tijdens mijn voorbereiding moest ik vaak denken aan woorden die een vriendin een paar jaar geleden regelmatig tegen me zei: ‘Ineke, nothing is wasted with God’. Ik schreef er zelfs een lied over toen deze vriendin weer terugging naar Amerika, als afscheidscadeau. Elke keer als ik me deze woorden herinner, raakt het me opnieuw. En, hoewel ik het ik het een tijd lang erg moeilijk vond, ik zing het lied nog regelmatig, om mezelf er aan te herinneren dat God trouw is en alles doet meewerken ten goede voor hen die Hem liefhebben.

Geen vuilnis

In het Nederlands heb je wat meer woorden nodig om uit te leggen wat het betekent: nothing is wasted with God. Het betekent: niets en niemand is vuilnis in de ogen van God en niets wordt door God weggegooid. Dus: niets wat je meemaakte, niets wat je deed, niets wat jou is aangedaan, is vuilnis in de ogen van God. Jij bent zelf niet ‘wasted’, jij hebt niet afgedaan, jij bent geen afval en je bent ook niet onbruikbaar geworden. En wat je meemaakte, is ook geen ‘waste’, ook al was het misschien wel heel erg vuil en maakt het dat je je waardeloos bent gaan voelen. Daarnaast gooit God ook nooit zomaar iets weg. In Zijn handen wordt alles bruikbaar en kunnen zelfs de goorste en zondigste en pijnlijkste dingen tot iets moois worden omgevormd.

Jona

Je kunt dat ook in het verhaal van Jona zien. Jona vlucht weg als hij het woord van God hoort. Hij was een profeet die het hart van God kende, zo blijkt verderop in het Bijbelboek, en juist omdat hij God kende, vlucht hij weg. Dat is best bizar als je erover nadenkt. ‘U bent barmhartig’, zegt Jona, ‘en daarom ging ik ervandoor’. Hij brengt de hele bemanning van een schip in gevaar door die actie. Behoorlijk waardeloos eigenlijk, maar wat blijkt even later? De hele bemanning komt tot geloof doordat God zijn macht laat zien als de storm gaat liggen als Jona in het water is gegooid! Dus, Jona’s ongehoorzaamheid brengt toch iets goeds teweeg: Nothing is wasted with God.

Vervolgens blijkt dat God inderdaad barmhartig is, vooral ook voor Jona zelf. Hij laat Jona niet verdrinken, maar stuurt een vis om hem te redden en geeft hem een nieuwe kans. Maar Jona’s hart is nog helemaal niet veranderd. Hij doet schoorvoetend wat God zegt. Met een minimale inspanning (hij gaat maar één dag de stad in, terwijl de stad drie dagreizen groot is) bereikt hij maximaal resultaat: de hele stad verootmoedigt zich. Maar Jona is niet blij met deze ommekeer en gaat de stad uit. In plaats van naar het Westen te gaan, waar hij vandaan kwam, gaat hij in het Oosten zitten wachten wat er gebeurt.

God gaat door

Maar God gaat door. Eerst door Jona vragen te stellen, waar Jona bijna niet op reageert. Dan door een andere benadering. Zie je Zijn vasthoudendheid, hoe God altijd door wil gaan, niet loslaat, steeds blijft proberen? Nu krijgt Jona een objectles. Kinderwerkers gebruiken dat regelmatig en ik vond het bijzonder om te zien dat God dat ook doet: Hij laat een struik groeien en vervolgens met behulp van een worm weer verdorren. Zijn doel is om Jona in te laten zien dat de teleurstelling die hij voelt over de struik nog niets is vergeleken met het verdriet dat God voelt als de stad Nineve verloren zou gaan. Hij noemt zelfs de dieren die erin leven. Nothing is wasted with God! De worm, de struik, het gemopper van Jona, de dieren, de kinderen. God heeft alles in Zijn hand, ieder op het oog.

Nothing is wasted with God. Ook jij niet. Ook wat jij hebt meegemaakt of gedaan niet. Niets wordt door God weggegooid. Wat er ook aan ellende is gebeurd, wat je ook aan zonden hebt gedaan, wat er jou ook is aangedaan: alles kan door God gebruikt worden en niets wordt door Hem genegeerd. Dat is zo troostend, vind ik. Dat maakt dat niets zinloos is, al is het wél vreselijk misschien. Vaak. Maar Hij veracht dat niet. Hij kan het zelfs tot iets goeds uitbouwen. Ik ben blij dat ik me die woorden regelmatig herinner: nothing is wasted with God!


Reacties (4)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *