Oog in oog!

29 augustus 2021
Delen via:

Tijdens het werken in de tuin staat Elya ineens oog in oog met haar angst… Het zet haar aan het denken over angst in ons leven. Hoe kunnen we hier God een rol bij laten spelen?

Het was tijd om de klimop in de achtertuin eens flink te snoeien. Diegenen die klimop kennen weten dat als het eenmaal aangeslagen is in je tuin, het overal naartoe groeit. Zo ook in onze tuin. Het mooie aan de klimop is dat dit een hele mooie groene schutting geeft. Het heeft wel af en toe wat onderhoud nodig, maar dan heb je ook wat.

Dus met schaar en al gewapend ging ik de klimop te lijf. Achter mij groeide de stapel klimop en ik had al aardig wat gekortwiekt. Af en toe hoorde ik wat geritsel, wat ik toen toeschreef aan de wind die er doorheen waaide. Dus ik ging verder. Eenmaal tot de helft gekomen, bukte ik om onderaan wat klimop te gaan afknippen. Althans dat was de bedoeling, totdat ik oog in oog stond met mijn angst. Een muis die ik recht in de ogen keek. Een muis die rustig een holletje gemaakt had in de brede klimopheg. Een muis die mij verschrikt deed opstaan en mij naar binnen liet rennen.

Angst en onrust in je leven

Pffff, wat was ik geschrokken zeg! Sommigen die dit lezen, zullen misschien zeggen: kom op zeg, bang voor een muis? Maar ja, iedereen heeft zijn of haar eigen angsten toch? Waar ben jij bang voor? Een muis is niet zo’n grote angst. Maar ik kan mij voorstellen dat als je om je heen kijkt, de situatie in de wereld je ook genoeg angst aan kan jagen. De situatie met het coronavirus is niet zomaar iets. Wat doe jij wanneer de omstandigheden je angst aanjagen? Een tekst waar ik troost en kracht uithaal is de Bijbeltekst uit Jesaja 41:10:

Wees niet bang, want Ik ben bij je! Vrees niet, want Ik ben je God.

Ik zal je sterken, Ik zal je helpen, je steunen met Mijn onoverwinnelijke rechterhand.

Niets is onmogelijk bij God

Wat is de juiste stap als je te maken hebt met angsten? Als je kijkt naar wat ik deed, is dat misschien niet zo’n goede reactie. Ik rende direct weg. Soms moet je ook je angst in de ogen kijken. Trek dit eens door naar het geestelijke. De duivel is iets waar we bang voor kunnen zijn, maar niet bang voor hoeven te zijn. Wij mogen de duivel in de ogen kijken en hem in Gods kracht tot stoppen dwingen. Als je ergens niet bang voor hoeft te zijn, dan is dat de duivel. God is machtiger en voor Hem is niets onmogelijk!

Terug naar mijn angst voor een muis. Wat je nooit moet doen is je angst negeren. Iedereen is weleens ergens bang voor, daar zijn we mensen voor. Dus zie je angst onder ogen. En leg ze daarna in de handen van Diegene die precies weet hoe er mee om te gaan! Zijn belofte staat in Jesaja 41:10.

Oog in oog met je angst

Wanneer jij oog in oog staat met iets wat je bang maakt, weet dan dat God met je is! In Hem vind je rust en vrede. Angsten horen helaas bij het leven, maar het is niet de bedoeling dat de angsten je leven overnemen. Je mag alles wat je bang maakt in Gods handen leggen. Hij is je vader! Wat doet een klein kind als het bang is? Het gaat naar zijn ouders of verzorgers toe omdat hij of zij weet dat papa en mama alles kunnen oplossen. Waarom vinden wij het dan zo moeilijk om alles aan God te vragen en te vertellen?

Wees niet bang!

Die tekst gold voor toen in de bijbel, maar nu nog steeds. Met God kun je je angst in de ogen kijken en samen met Hem zul je merken dat je niet meer bang bent. Hij zal je beschermen. Net zoals de Goede Herder Zijn schapen beschermt.

Zo beschermt Hij ook jou!


Vrij bewegen in een angstige wereld
Vrijwel ieder mens wordt in zijn leven geconfronteerd met bange (voor)gevoelens of de angst voor verlies.
Iedere keer als een angstig scenario uitkomt, word je bevestigd in je vermoeden: het leven is onveilig.
Ontvankelijk leven als een kind lijkt daarom steeds moeilijker naarmate de jaren verstrijken. Ook in het leven van Mirjam van der Vegt speelde angst een rol. Toen zij met haar gezin een zwaar auto-ongeluk overleefde, ging zij op onderzoek uit. Op welke manier reageer je op crashes in je bestaan en hoe kun je vrij bewegen in een wereld waar veel onzeker is? Op welke manier maak je de reis van je angst naar je verlangen? Een zoektocht met verrassende inzichten die je aanzetten tot een vrijer leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *