Op dat moment voelde de hemel dichtbij #10

26 april 2017
Delen via:

Knerpend komt de auto op het grind tot stilstand. De plotselinge stilte is oorverdovend na de lange eenzame autorit. Alleen het tikken van de afkoelende motor verbreekt de stilte. Eindelijk, na al het geraas van de snelweg is hier de natuur aan het ontwaken in het eerste licht. Nog even blijft ze zitten en doet haar ogen dicht. “Dank U Heer.”

Huisje

Als ze haar ogen open doet ziet ze het kleine huisje, dat al uitnodigend staat te wachten op de heuvel. Het ochtendlicht komt net over de toppen van de bergen en zet alles in een gouden gloed. Alleen het dal is nog verborgen door een dikke mist. Als ze uitstapt is het gras is nog nat van de dauw. Diep ademt ze in en vult haar longen met de fris-zoete lucht. Alle spanning vloeit uit haar lichaam  en ze stroomt weer vol met nieuwe energie. Ze besluit gelijk maar even door te zetten en loopt met twee zware tassen de berg op.

Voorjaarslucht

Alles is nog hetzelfde als een half jaar geleden. Als ze de sleutel omdraait komt de houten deur met een droge klik van het slot. De deur gaat luid krakend open alsof het protesteert dat de rust wordt verbroken. Er dwarrelen wat blaadjes en stof over de donkerbruine houten vloer. De tassen zet ze in de gang. Het is nog maar maart en toch begint het nu al warm te worden. Ze zet de ramen open om de voorjaarslucht de kans te geven alle kamers te vullen. Heerlijk om weer ‘thuis’ te zijn.

Koffie

Als ze koffie zet ziet ze vanuit het keukenraam de oude eik, omringd door bosjes sneeuwklokjes, blauwe druifjes en narcissen. Mooi, deze bloemen, die elke lente weer de tuin opfleuren. De tuin ziet er nog altijd prachtig uit. Veel onderhoud heeft de tuin ook niet nodig. Grasmaaien, de borders ontdoen van onkruid en de heg bijwerken. Dat is in één ochtendje zo weer gedaan, maar nu even niet. Eerst koffie zetten, want ze voelt een lichte hoofdpijn opkomen. Daarna loopt ze naar de schuur en zet de tuinstoelen onder de veranda. De kussens zijn nog goed, alleen een beetje muf. Uit de keuken komt inmiddels de heerlijke geur van koffie, die wedijvert met de geuren van de warm wordende bosgrond.

Impulsief

Als ze haarzelf even later een kopje koffie inschenkt, laat ze die van schrik bijna uit haar handen vallen. Er wordt op de deur wordt geklopt. Een vrolijk ‘joehoe’ galmt door de gang. Een kleine, wat oudere vrouw stapt kordaat de keuken binnen. De vrouw ziet haar verschrikte blik en verontschuldigt zich meteen. “Oh nee, Suze. Ik laat je schrikken? Ik ben weer veel te enthousiast zeker.” De lachende ogen en de ontwapende blik maken dat ze haar meteen vergeeft. Het is Katarina, een vriendin van haar moeder. Ze is inderdaad een beetje impulsief maar altijd opgewekt. “Is je moeder niet meegekomen?” Ze kijkt om zich heen en Susanne legt uit dat haar moeder het Paasweekend moest werken. Ze is hier alleen naar toe gekomen, want ze heeft even wat rust nodig om wat dingen op een rijtje te zetten.

Bergen

“Wilt U ook koffie?” vraag ze. Katrina knikt: “Ja dat wil ik wel, maar dan moet je geen u meer zeggen”. Susanne lacht: “Dat is ook zo, we zijn een beetje familie toch?” En ze geeft haar een knipoog. Katarina’s ogen beginnen te glimmen. “Zullen we dan maar even buiten gaan zitten, ik neem de kopjes wel mee”. Snel schenkt Susanne nog een kopje in. Ze loopt met een dienblad achter Katarina naar buiten waar ze samen gaan zitten. “Hier in de bergen kom ik werkelijk tot rust”., zegt ze, als ze de koffie neerzet “Ja, God is goed,” zegt Katarina zacht en ze kijkt haar doordringend aan. “Als je besluiten moet nemen kan je het beste even de berg opkomen. Jezus ging toch ook vaak de berg op? Even afstand nemen en in de stilte contact zoeken met zijn Hemelse Vader? In het dal is het leven maar hier op de berg, in de stilte, is de hemel dichterbij”.

Deze blog is geschreven door Diane Ruiter voor de schrijfwedstrijd van april


Hoe kijk jij naar jezelf? Wat zie je als je in de spiegel kijkt? Hoe kijkt God eigenlijk naar jou? Wat ziet Hij als je voor Hem staat? En hoe leer je door Zijn ogen naar jezelf te kijken? Waar zoek jij je identiteit in, en wat is de waarheid over jou?

 

 

 

 

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *