Op retraite – vijf redenen waarom jij zou gaan.

1 juli 2019
Delen via:

Waarom zou een mens op retraite gaan? Is het niet een hype van deze tijd en kun je dat wat je zoekt ook niet gewoon thuis vinden? Stiltetrainer Mirjam van der Vegt legt uit wat er gebeurt als je je perspectief veranderd.

Men gaat op reis om thuis te komen, zei Godfried Bomans ooit. Iedere reis die je onderneemt, is vaak een reis naar je hart. Je wilt weer terug naar de basis; genieten, ontvangen en leven. Die elementen zijn ook gewoon thuis te vinden, maar vaak verliezen we ze in onze dagelijkse beslommeringen en raken ze verstoft. Als stiltetrainer leer ik je het liefst hoe je ook thuis weer nieuw perspectief kan vinden – want ja, dat is mogelijk! Ook in je eigen huis kun je op retraite. Toch blijkt uit ervaringen dat er echt even op uit veel meerwaarde heeft voor veel mensen. Ik geef je vijf praktische handreikingen en tips voor jouw eigen retraitemoment.

  1. Ruimte

David zong het al in de Psalmen: schenk mij ruimte als ik belaagd word! Ruimte is essentieel voor een mens. Nieuw perspectief om alles even van een afstandje te bekijken en je leven als een diamant in de handen te nemen, af te stoffen en opnieuw te laten schitteren. Een retraite kan je daarbij helpen, omdat je de diamant soms zelf kwijt bent. Je bent daar ondergronds soms nachtblind geworden voor je eigen schoonheid. Dan is het fijn als anderen je daarbij helpen. Die ruimte kun je ook dagelijks vinden door een stuk te wandelen of fietsen.                                                                                                                                            

  1. Wij zijn onderweg als pelgrims

Je bent niet alleen onderweg in dit leven, maar samen met vele medepelgrims. Tijdens een retraite ontdek je dat je met veel meer mensen op zoek bent naar de kern van je bestaan. Een retraite is ook niet bedoeld om alleen maar naar binnen te zitten turen. Henri Nouwen zei dat ooit heel mooi: stilte brengt verbondenheid met eenieder tot stand, stilte brengt je in de wereld.Wanneer je weer thuiskomt bij de Vader aan tafel en beseft dat hij het is die in je hart wil wonen, kun je ook anderen aan die tafel uitnodigen. Het mooie is dat er in de stilte vaak heel veel verbinding ontstaat, dat merken we vooral bij de 5- daagse retraites (zie onder). Tip: Loop eens in stilte met een vriend of vriendin.

  1. Het zoet ontvangen

Heb je wel eens geprobeerd een zak M&M’s aan een stel rennende kinderen uit te delen? De helft van de M&M’s belandt op de grond, of er breekt een gevecht uit om wie het meest ontvangen heeft. Zo gaat het soms ook met Gods zoetigheid. Hij wil ons graag zijn liefde schenken, maar we rennen zo hard rond en we vergelijken ons zo met anderen, dat we de helft uit onze vingers laten glippen. Maar nu nemen we een moment om stil te staan. Het is ongelofelijk bijzonder om te zien hoeveel God dan uit te delen heeft. Daar raken we echt elke keer weer verwonderd over. Bekijk de getuigenissen maar eens. https://www.mirjamvandervegt.nl/getuigenissen-vanuit-de-stilte/

Tip voor thuis: Neem een dag rust, loop langzamer, wordt stiller. Wat ontving je deze dag?

  1. Rusten is een variant van lofprijs – je eert God ermee

Wist je dat rusten een vorm van aanbidden is?  In Psalm 65:1 staat in de Amplified Bible To you belongs the silence, o Goden dan gaat het verder… dit wonder van eerbied brengt ons bij de diepe vreugde van God. In de Nederlandse vertaling is dit vertaald met het woord lof. God zal de lof ontvangen die hem toekomt, door onze eerbied voor Hem. Zie je stille moment als een moment van lofprijs.

  1. Time out voorkomt burn-out

Voor ons brein is het essentieel af en toe een time out te nemen. Burn-out is inmiddels een erkende ziekte die helaas steeds meer voorkomt. In een tijd van rust ruimt ons brein alles netjes op in de archiefkasten van ons neurosysteem. Het voorkomt dat we door een dichtgeslibd nooit opgeruimd huis lopen! Wil Derkse raadt ons aan om de volgende geestelijke hygiëne toe te passen:

Een half uur stilte per dag
Een stille avond per week
Een stille dag per maand
Een stil weekend per kwartaal
Een stille week per jaar.

 Mirjam van der Vegt is auteur van de Stiltelijn en stiltetrainer. Door middel van haar boeken, retraites en lezingen leert ze mensen een basis van rust in hun leven ontdekken en toepassen. Zodat je kunt leven en werken zonder opgebrand te raken.


GA JE MEE OP RETRAITE met Mirjam van der Vegt?

De boeken uit de Stiltelijn worden daar heel praktisch gemaakt.

https://www.mirjamvandervegt.nl/stilteretraitesinfo/

 

De komende drie retraites:

QS Stilte-5-daagse ‘Bezinning en Focus op waar jij werkelijk beschikbaar voor wilt zijn’

28 augustus – 1 september in Doorn

https://www.mirjamvandervegt.nl/agenda/28-augustus-1-september-2019-qs-stilteretraite-bezinning-focus-brandpunt-doorn/

Dit is een heerlijke vijfdaagse in een wat kleinere groep, waarin je aan de slag gaat met het thema KIEZEN en BESCHIKBAARHEID. Waar wil jij komend jaar beschikbaar voor zijn? Hoe ontdek je een weg van vreugde? Met een schilderdag o.l.v. Andre Bikker en schrijfworkshop – je gaat naar huis met #oneword voor je hele jaar.

Stilte-5-daagse ‘Liefhebben als levensstijl’

16 – 20 september in Italië

https://www.mirjamvandervegt.nl/agenda/16-20-september-2019-qs-stiltemidweek-villa-fonti-italie/

Onthaasten tussen de olijfbomen. De inhoud en de locatie hebben een metamorfose ondergaan, dus ben je al eerder geweest; we gaan nu aan de slag met het thema Presteren & Liefhebben, Streven of Leven.

Tijdens de retraite in Italië kwam ik letterlijk tot leven – met al mijn zintuigen – en kreeg ik de keuze: ga je leven of verder met geleefd worden? Een ervaring, zo intiem en mooi die zich moeilijk laat vangen in woorden. (Annerieke Berg-De Boer over de stilteretraite)

QS Stilteweekend Verdiepend ‘Geliefd leven’

1 – 3 november in Doorn

https://www.mirjamvandervegt.nl/agenda/1-3-november-2019-qs-stilteweekend-verdiepend-brandpunt-doorn/

Deze retraite hoort bij het Ademboekje Geliefd. Ook beleef je de primeur van de nieuwste Stiltetour over het leven van Petrus. Geliefd zijn kun je niet verdienen, je bent het al: je gaat op ontdekkingstocht door je eigen bestaansrecht en dat van de ander.


PUUR! boekentip

retraiteVerstilling is lucht in je leven. We verlangen naar onthaasting in alle facetten in ons bestaan. Momenten die je ziel voeden, ruimte bieden en innerlijke rijkdom brengen. In dit boek geeft stiltetrainer Mirjam van der Vegt een inzicht, aanmoediging of anekdote voor elke dag, met aanvullende bijdrages van herder Sjoerd Stellingwerf (stilte vanaf het open veld) en Alex van Pelt (stilte op de werkvloer). Adem de dag! ‘Adem de dag’ is onderdeel van de Stiltelijn en het vervolg op ‘Koester je hart’.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *