Op zoek naar avontuur…

2 mei 2020
Delen via:

Wanneer je mij de vraag stelt: ‘Heb jij een avontuurlijk leven?’ Dan is mijn antwoord zonder twijfel: ‘Nee totaal niet.’ Ik leef mijn leven van dag tot dag met weinig tot geen bijzonderheden, laat staan buitengewone en avontuurlijke dingen. Eigenlijk heel saai. En ik moet eerlijk bekennen dat ik mij daar de laatste tijd ook vaker over beklaag richting mijn man. Alsof dit ook maar enigszins helpt,  denk ik nu al schrijvend. Door te klagen komt het avontuur echt niet als vanzelf naar mij toe.

Wat is avontuur

Het is niet zoals bij het programma ‘Tita tovenaar’ wat tijdens mijn jeugd op de buis was. Je mixt wat kruiden met elkaar, schud vervolgens wat met het flesje, neemt hier een slokje van en voilà je wens gaat bijna direct in vervulling. Als het zo gemakkelijk was, nou dan nam ik nu gelijk een slok van dit wondermiddel en wenste ik dat ik vandaag een groot(s) avontuur zou mogen beleven. Maar wat is eigenlijk avontuur? En waar moet een avontuur aan voldoen om het als zodanig te bestempelen? Ik denk namelijk dat dit per persoon heel verschillend is.

Voor de één is een reis naar een ver land een avontuur. Voor de ander is bungeejumpen het avontuur en voor weer een ander is een dagje naar de Efteling een groot avontuur. Dus tja, waar moet een avontuur voor mij persoonlijk aan voldoen, wil ik het zo kunnen noemen en mijn leven als avontuurlijk beschouwen. Terwijl ik hier enige minuten bij stil sta, rijst er enige twijfel in mij op. Want is het echt werkelijk zo dat ik geen enkel avontuur beleef in mijn dag(en).

Op avontuur met de Bijbel

Want mag ik niet elke dag delen in de avonturen van de mensen uit de Bijbel. Ik maak ze dan wel niet persoonlijk mee maar al lezend mag ik wel over de schouders van deze mensen meekijken en in hun enerverende, soms zelfs spannende avonturen mee gaan. Samen met Mozes waag ik de stap om de meedogenloze Farao tegemoet te treden. Onzeker en bang ga ik met Mozes het avontuur aan, niet wetend wat de uitkomst is.

Samen met David ga ik het gevecht aan tegen Goliath, een reus van een kerel waar niemand de strijd mee aan durfde te gaan behalve David. En ik, ja ik mag aan de zijlijn mee kijken en dit avontuur met hem beleven. Gaaf toch! En laatst was ik samen met de discipelen op zee. Het stormde en we waren doodsbang, we kropen dicht tegen elkaar aan en schreeuwde het uit in onze angst, bang als we waren om te verdrinken maar daar was Jezus. Hij sprak een enkel woord en de zee werd direct kalm. Dat was me toch een avontuur.

En vergeet Daniël niet. Hij werd samen met zijn vrienden in de leeuwenkuil gegooid. Ze keken de dood in de ogen. Maar bleven ondanks alles vol vertrouwen en dankzij hun geloof in God overleefde ook zij dit avontuur. Ongelofelijk toch. En dan denk ik aan Jezus, Hij ging het ‘allergrootste en zwaarste avontuur’ aan. Ja, Hij ging de dood tegemoet en deed dit uit pure liefde voor jou en mij. En de uitkomst van dit avontuur. Ach, die weten we allemaal. En weet je wat zo mooi is, dankzij dit avontuur wat Hij voor jou en mij aanging, mogen wij nu elke dag een avontuur beleven door het lezen van zijn Woord. Jij en ik, we hoeven niet zelf op zoek te gaan naar een avontuurlijk leven, want het avontuur zoekt ons in de ver personificatie van Jezus.

Hij gaat met ons op avontuur

Elke dag zoekt Hij jou en mij op, en wil Hij met ons het avontuur (van die dag) aangaan. O, het zal echt niet altijd spectaculair of buitengewoon zijn, soms zal het avontuur misschien niet eens voelen als iets bijzonders, maar weet dat Hij met elk avontuur, ja met elke stap die Hij met jou zet een bedoeling heeft en dat je hoogstwaarschijnlijk na verloop van tijd het complete plaatje overziet en zegt: ‘toen zag ik de gebeurtenissen niet als een avontuur maar nu achteraf, zie ik in hoeveel mooie en waardevolle avonturen ik heb mogen beleven met God aan mijn zijde.

Want een leven aan de hand van God en zijn Woord is een leven boordevol avontuur en bovendien ook nog eens een blijvend avontuur. Zijn avontuur kent geen einde, wel een begin en ja, dit begin hangt af van de keuze die jij maakt. Kies je voor de avonturen die de wereld je aanbiedt, of kies je voor het avontuur met God? Weet dat dit laatste het mooiste eindresultaat oplevert, namelijk een leven dichtbij Hem aan zijn voeten, dicht bij zijn troon.

En ja, dan begint het allergrootste avontuur pas echt.

 


avontuurPUUR! magazine neemt je dit voorjaar mee op grote en kleine avonturen. De Nederlandse Miriam Lancewood vertelt over het avontuur van een leven opbouwen in de wildernis van Nieuw-Zeeland, en over haar avontuurlijke relatie met de dertig jaar oudere Peter. Elly en Rikkert vertellen naar aanleiding van hun afscheidstournee over hun carrière en hoe ze samen door de jaren heen zijn gegroeid. Carola Schouten en andere topvrouwen geven hun adviezen voor meer zichtbaarheid en zelfvertrouwen. Bekende auteurs zoals Joke Verweerd en Guurtje Leguijt gaan de uitdaging aan om in één dag een mini-avontuur te beleven. Hella van der Wijst komt met een nieuwe column. Plus allerlei haalbare mini- en zelfs microavonturen om de lezers te inspireren. PUUR! magazine nummer 1, 2020 zit tjokvol avontuur!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *