Overdenking: zoeken, vragen, aankloppen

11 mei 2021
Delen via:

Matteüs 7:7-8. ‘Vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan. Want ieder die vraagt ontvangt, en wie zoekt vindt, en voor wie klopt zal worden opengedaan.’

Zoeken, vragen, aankloppen…

Zo’n zoeker, iemand die altijd aandacht vraagt, die bij nacht en ontij aanklopt, is dat niet een beetje een loser? Scoor je niet beter als je zegt: ‘Geef me de ruimte, ik vind het allemaal zelf wel uit’?

In het bijbelgedeelte waarin deze tekst staat, is Jezus aan het woord. Hij legt daar uit hoe we met elkaar een samenleving vormen; het gaat over regels en mores. Hij vertelt ook over de manier waarop God naar ons kijkt, wat Hij wil zijn voor ons: een vader, op wie je kunt rekenen, elke dag opnieuw.

In het dagelijks leven moet je vaak op je tenen lopen, moet je eigenwijs zijn om verder te komen. Het leven is niet simpel.

Daarom is het zo geweldig dat je bij de Vader in de hemel terechtkunt met je vragen en dat je een antwoord mag verwachten, al is dat niet altijd het antwoord dat je wilt horen.

Als je op zoek gaat dan zul je vinden, en ook dat kan een verrassing zijn. Als je aanklopt bij Hem, dan klop je op een deur die toegang geeft tot een veilige plek waar je op adem kunt komen.

Hij is altijd thuis. Je mag kind aan huis zijn bij Hem.

Deze overdenking is overgenomen uit ‘Toeval bestaat niet. Pluk-de-Dagboek’ van Joke Verweerd.


Natuurlijk is er voor elke dag wel een bijbeltekst te ‘vinden’, maar in dit bijzondere dagboek gaat het om ‘krijgen’. Elke dag kun je blindelings een kaartje pakken waarop de tekst staat die aan beurt is. Zo krijg je iedere dag iets mee.
‘Toeval bestaat niet’ biedt voor elke dag een tekst, een paar zinnen, een klein gedichtje, een moment van bewustwording of een eyeopener, om mee te nemen onderweg, de dag door, bij zon en regen, vreugde en verdriet. Elke dag een cadeautje, om uit te pakken en te koesteren.
Dit boek heeft niet als doel om teksten uit te leggen of kennis over te dragen, maar om het wonder van geloven te vangen.
Laagdrempelig, lichtvoetig en blij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *