Overvloed: alles moet eerst breken

2 november 2018
Delen via:

Een nieuw deel uit de ademreeks van Mirjam van der Vegt is uitgekomen “Overvloed”.
Mirjam vertelt over de reeks en haar werk als stilte trainer.  Dit weekend vind er weer een stilte retraite plaats en daarom nemen we jullie de komende dagen mee in een kleine online stilte retraite.

Overvloedig leven; dat wil toch iedereen? Maar wat is overvloed eigenlijk? Hoe leer je bovendien genieten van genoeg? Het vijfde deel van de Ademdedagreeks is uit en gaat over Overvloed. Mirjam van der Vegt schreef dit laatste deel in een periode van tekort.

Als je overvloed zoekt, omarm dan je breekbaarheid.

De aarde in het bos kleurt goudgeel. Mirjam strooit afgevallen bladeren in het rond. “Kijk, overvloed door afsterven. Dit vijfde deel van de ademreeks schreef ik terwijl ik regelmatig in het ziekenhuis zat, in verband met hartklachten van mijn man. Het schrijven aan dit boekje was heilzaam…ik mocht op zoek naar overvloed, middenin gevoelens van tekort. Dat leverde bijzondere inzichten op, bijvoorbeeld dat er een groot verschil is tussen leven en streven – bekijk dat in het filmpje Leven of streven?

Waarom schreef je de ademreeks?

“De ademreeks heb ik geschreven om mensen zelf te betrekken bij een thema. Ik kan je iets vertellen, maar dat zul je vergeten. Wanneer ik je iets laat zien, zult het onthouden. Pas wanneer je zelf met een thema praktisch op weg gaat en het doorleeft, zul je het begrijpen – zo zegt Confucius. De ademreeks geeft je praktische handvatten om belangrijke thema’s in je leven je eigen te maken. Bij de boekjes horen bovendien bijpassende retraites waarin we samen met een thema pelgrimeren.”

Tellme, I will forget
Showme, I will rembember
Involve me, I will understand.
(Confucius)

Hoe kun je de ademreeks gebruiken?

“Je kunt er zelf mee aan de slag, door bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks een van de twaalf onderwerpen per boekje in je stille tijd te betrekken. Er zijn ook veel mensen die het samen of in een groep behandelen. Het zijn ook prachtige boekjes om cadeau te geven, samen me een enkele bloem of een hele bos. Zo geef je iemand een ervaring cadeau. De thema’s zijn: Balans, Moed, Geliefd, Faalkunst, Overvloed, Kwetsbaarheid en Kiezen.”

Wat doe je tijdens de retraites die bij de ademreeks horen

“Tijdens de QS Stilteretraites op Het Brandpunt in Doorn nemen we je mee op pelgrimage door een thema heen. Je krijgt lezingen, bijpassende meditaties en wandelingen over het onderwerp. We brengen je altijd bij De Bron, bij Jezus… en luisteren wat Hij over dit thema te zeggen heeft in jouw leven.”

Wat was jouw grootste les rondom Overvloed?

“Het was een enorm leerzaam jaar! Het belangrijkste wat ik leerde is beschikbaarheid. Wanneer ik meer beschikbaar ben voor Gods liefde, kan Hij zichzelf overvloedig aan mij schenken. Overvloed heeft dus meer te maken met beschikbaarheid dan met geld. Een andere grote les die ik leerde, is dat alles eerst moet breken. Als je overvloed zoekt, omarm dan je breekbaarheid. Ann Voskamp schrijft daarover:

Alles moet eerst breken
Het zaad breekt om ons graan te geven
De aarde breekt om ons oogst te geven
De hemel breekt om ons regen te geven
Het graan breekt om ons brood te geven
En het brood breekt om ons feest te geven.

Bekijk ook het filmpje Leven of streven

 

 

Cover: overvloed

Bestel het boek Overvloed, of een andere titel uit de ademdedagreeks

Of geef je op voor een bijbehorende retraite


’s Nachts droom ik van vrede is het unieke dagboek van de Rotterdams-Joodse Carry Ulreich, de ‘Rotterdamse Anne Frank’. Met oog voor detail houdt Carry de dagelijkse gebeurtenissen bij, een dagboek en zes schriften vol. Haar stijl is authentiek, humoristisch, relativerend. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *