Slaapverwekkend 

7 juni 2020
Delen via:

DAG 2: Het is tevergeefs dat u vroeg opstaat, laat opblijft, brood eet waarvoor u moet zwoegen: de Heere geeft het Zijn beminden in de slaap. – Psalm 127 : 2

Juist omdat deze tekst niet gaat over mensen die een gat in de dag slapen, maar over hen die nachturen maken is die vervolgzin de genadige verrassing: “hij geeft zijn lieveling slaap.” De Hebreeuwse tekst is hier onduidelijk. Het kan enerzijds gelezen worden als ‘God geeft het zijn lieveling in de slaap’, maar ook met ‘God geeft zijn lieveling slaap’. Juist die laatste doet mij inziens recht aan de tegenstelling die de pelgrim ziet tussen menselijke inzet en resultaat.

God die de mensheid de slaap heeft gegeven om hem tot rust te brengen. Want het is de slaap die ons telkens wijst op de eindigheid van ons kunnen. We kunnen, zoals de psalmist schrijft, iemand zijn die telkens vroeger op en later naar bed gaan omdat we onverzadigbaar zijn en niet genoeg hebben, toch haalt de slaap ons in. Het is de slaap die ons bij tijd en wijle overmand. We kunnen beresterk zijn, kerngezond en toch…uiteindelijk moet iedereen uiteindelijk zijn hoofd ten ruste leggen. En nou zegt onze pelgrim: Dat is een gave van God. Ontspanning is Gods cadeau aan ons mensen. 

Onze slaap onderscheid ons van God die nooit ‘sluimert of slaapt’ (Ps. 121:4).

Niet slapen

De 17-jarige Randy Gardner ondernam in 1964 een experiment om zolang mogelijk niet te slapen. Hij hield dit uiteindelijk 264 uur vol, dat is ongeveer 11 dagen: met als gevolg stemmingswisselingen, geheugenverlies, hallucinaties en verlies van coördinatie. Het experiment van Randy geeft maar aan: Slaap is een eerste levensbehoefte. Mogelijk kan een mens minder lang zonder slaap, dan zonder eten. Onze slaap onderscheid ons van God die nooit ‘sluimert of slaapt’ (Ps. 121:4).

De slaap is alleen een welkom cadeau voor die mensen die met het juiste perspectief aan het werk zijn.

Gerust hart

Wij kunnen niet oneindig doorgaan. Ons dag en nacht ritme getuigt daarvan. Ons bioritme wijst ons op onze afhankelijkheid.  Want mensen die beseffen dat hun inzet, hun werk grenzen kent, en dat niet hun werk ‘god’ is, die kunnen met een gerust hart gaan slapen. Die kunnen zich overgeven aan de slaap omdat ze rust vinden in God.

De slaap is alleen een welkom cadeau voor die mensen die met het juiste perspectief aan het werk zijn. Die kunnen rust vinden. En zij, voor wie de dag niet genoeg uren heeft, die tot in de late uurtjes werken om alles uit het leven te halen, die vinden in de nacht slechts gepieker en onrust. In Prediker, een ander bekend wijsheidsboek, schrijft Salomo in soortgelijke bewoordingen: “Een arbeider slaapt goed, of hij nu veel of weinig te verteren heeft, maar wie zwelgt in rijkdom, kan de slaap niet vatten” (Pred. 5:11). 

 

Dit is een Bijbelstudiereeks van 5 weken. Elke zondag delen we één van de vijf dagen.

Deel 1


psalm‘Breekbaar halleluja’ van Jan Martijn Abrahamse is een inspirerend boek over de pelgrimspsalmen. Psalm 120 tot en met psalm 134 zijn liederen voor mensen die op de een of andere manier onderweg zijn. Ze verwoorden alle menselijke emoties, en vertellen verhalen over o.a. hoop (psalm 122), vreugde (psalm 126), teleurstelling (psalm 131) en vriendschap (psalm 133).

Bestel dit boek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *