Sta op en schitter!

11 augustus 2019
Delen via:

Zomer. Vakantie. We trekken er massaal op uit voor rust en ontspanning. In het hoogseizoen of juist daar omheen. Rust en ontspanning komt in veel gedaanten. Wat voor de één een diepe zucht van genoegen oplevert, is voor de ander een gruwel. Voor mij brengt lezen ‘het’. Stápels boeken gaan mee op vakantie. En nog van alles op de e-reader, er moet toch iets te kiezen zijn. De voorpret begint bij de bibliotheek. Lekker neuzen tussen allegoodies die voor het pakken staan.

Mooie cover

Don’t judge a book by its cover. Mijn oog viel een paar jaar geleden op een ‘gezellig’ exemplaar; mintgroen met in roze ‘Introvert’ groot op de voorkant. Zo eentje waarvan de kaft roept ‘echt, ik sta garant voor een mooie inhoud!’ In een vlaag van besluitvaardigheid ging het boek mee. Eenmaal in mijn luie stoel onder de warme Zuid-Franse zon ging ik er eens goed voor zitten. Introvert – groeien in een extraverte wereld door Marti Olsen Laney.

Introversie

Over introversie bestaan veel verschillende beelden. Het wordt vaak gezien als synoniem voor verlegen, stil, langzaam of saai. In het bedrijfsleven zijn medewerkers ‘onopvallend’ en worden ze aangemoedigd om meer zichtbaar te zijn en zich meer uit te spreken.

Ik houd van structuur en voorspelbaarheid, maar niet zoveel dat ik in het autistisch spectrum pas. Ik houd niet echt van feestjes en massale mensenmassa’s; ik houd vooral niet zo van netwerken en ik werk graag in mijn ‘alleentje’, maar ik ben toch echt niet antisociaal. Op onverwachte momenten weet ik niet altijd wat ik moet zeggen, maar qua intelligentie kan ik over het algemeen goed meekomen.

Herkenning

Tijdens het lezen ging er een wereld voor me open. Introversie gaat over anders reageren op externe prikkels en andere manieren om verbruikte energie aan te vullen. Over een andere, langere verwerking van informatie door de hersenen. Over inhoudelijke, diepe gesprekken en een paar onderwerpen versus veel oppervlakkige gesprekken en schakelen tussen onderwerpen. Over voorkeur voor één-op-paar in plaats van één-op-veel mensen. Terwijl de maatschappij is (in)gericht op extraversie. Van werken in groepjes op de kleuterschool tot vacatures voor enthousiaste, extraverte collega’s.

Voor mij maakt dit boek de belofte van de kaft waar. Herkenning van begin tot einde en veel nieuwe inzichten. Met praktische handreikingen hoe introversie positief is in te zetten. Als een krachtig middel waar de maatschappij iets aan heeft. Nog lang na de vakantie had ik tijd nodig om te verwerken dat ik introvert ben. Er bleven kwartjes vallen. Die praktische handreikingen heb ik later nog vaak opgezocht. Om te helpen mijn stille kracht in te zetten en mezelf te laten zien op een introverte manier.

Schitter

Inmiddels heb ik rust en ontspanning gevonden. In wie ik mag zijn, juist ook als introvert. Door Jezus Christus, dat allereerst. ‘Dat hoef je helemaal niet te zijn’ zei iemand eens tegen me. Alsof introversie onprettig of ongewenst is. Ik ben er trots op dat ik introvert ben. Ik sta op en schitter en mag daarin iets laten zien van wie Jezus Christus voor mij is.

schitter

Deze blog is geschreven door Gerdien van Binsbergen. Gerdien is getrouwd en woont in De Betuwe. Ze werkt bij de Triodos Bank en had eerder functies in zowel de private sector (verschillende industrieën) als in de publieke sector. Daarnaast is Gerdien Burgerraadslid voor de ChristenUnie en actief betrokken bij de lokale kerk- en dorpsgemeenschap. Ze heeft een warm hart voor culturen, talen en introversie en ze houdt van lezen.

 


PUURvandaag boekentip

zomer vakantieIn ‘Weet je wel hoe mooi je bent’ gaat stijl- en lifestylecoach Hanneke in op alle redenen waarom je mooi bent. Ze legt uit wat mooi zijn inhoudt, vertelt over haar eigen worsteling met haar zelfbeeld en over vele andere vrouwen die zij heeft begeleid om te leren zien hoe mooi ze zijn. Daarbovenop geeft Hanneke een heleboel praktische tips over styling en kleding. Na het lezen van ‘Weet je wel hoe mooi je bent’ weet je hoe mooi je bent én kun je dat nog beter kunt laten zien. Want schoonheid is er om te vieren!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *