Stop met invullen!

3 november 2021
Delen via:

Je kent het wel. Je collega zit na het weekend chagrijnig op het werk. Toevallig weet jij dat hij wel van een borreltje houdt, dus ja, die zal in het weekend wel weer te diep in het glaasje gekeken hebben. Via-via hoor je dat een stel uit elkaar gaat. Jij weet dat hij een echte charmeur is, dus ja, grote kans dat hij vreemd is gegaan.

Invullen voor een ander

Wat is het toch makkelijk om voor een ander de lege regels in te vullen. Het gebeurt vaak onopgemerkt maar negen van de tien keer doen we er meer kwaad mee dan goed. Want voordat je het goed en wel beseft, heb jij een ander diep verwond. En dat deze wonden niet zomaar weer geheeld zijn weten we allemaal.

Het zou goed zijn als wij de woorden van Paulus uit Filippenzen 4:8 wat meer ter harte zouden nemen. Paulus geeft in dit vers heel duidelijk aan hoe wij als broeders en zusters moeten leven.

Hij zegt: “Schenk aandacht aan alles wat WAAR is, alles wat EDEL is, alles wat RECHTVAARDIG is, alles wat ZUIVER is, alles wat LIEFLIJK is, alles wat EERVOL is. Kortom aan alles wat DEUGDZAAM is en LOF verdient”.

Dat is geen geringe opdracht en zéker geen gemakkelijke. Maar het is wel een opdracht die belangrijk is om in praktijk te brengen. 

Het ware als uitgangspunt

Maak daarom vandaag nog een begin met deze wijze raad van Paulus. Denk in de eerste plaats goed na bij alles wat je wilt zeggen of doen. Vul niet zomaar klakkeloos de lege regels in voor een ander. Maar schenk aandacht aan datgene wat waar is. Laat dat het uitgangspunt zijn van jouw gedachten.

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer jij en ik zo omgaan met onze broeders en zusters er een veel mooie wereld zichtbaar zal worden. Ja, een wereld die in overeenstemming is met Zijn wil.


‘Onderweg met…’ is een serie praktische boeken van Henk Stoorvogel met Bijbelstudies over Jozef, Mozes, Jozua, Simson, de Samaritaan, Paulus en Petrus. Alle delen bevatten een twintigtal Bijbelstudies. Dat maakt ze heel geschikt als Bijbelstudiemateriaal voor gespreksgroepen. Elk hoofdstuk bevat een gespreksvraag en een kort gebed ter afsluiting.

Als geen andere schrijver weet Henk Stoorvogel de Bijbelse boodschap dicht bij de lezer te brengen: alsof je er zelf bij bent! Henk Stoorvogel is voorganger, oprichter van de mannenbeweging De 4e Musketier en auteur van verschillende boeken waaronder ‘Geboren om te vliegen’, ‘Knock Out’ en zijn lijfboek ‘Jezus leven’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *