Tamars eenzaamheid

7 oktober 2020
Delen via:

Misschien bestaat eenzaamheid wel langer dan de mensheid en heeft God ons geschapen om een leegte te vullen. Misschien, toen alles mis ging en wat gevuld was leeg liep, is er een leegte in ons DNA gesijpeld en lift die sindsdien met de mensheid mee.

Ook Tamar, de dochter van koning David, was eenzaam. Haar overkwam iets verschrikkelijks. Haar halfbroer werd verliefd op haar, verkrachtte haar en joeg haar weg. Het drama is nog groter doordat ze in een wereld leefde waarin het belangrijk was dat vrouwen als maagd het huwelijk in gingen. In 2 Samuel 13:20 staat: Daarna woonde Tamar, eenzaam, in het huis van haar broer Absalom.

Alleen

Eenzaam en alleen, ik denk dat we allemaal dit gevoel kennen. In mijn tienerjaren voelde ik me vooral eenzaam als ik in groepen verkeerde. Eerst was het gebrek aan zelfvertrouwen en de angst om afgewezen te worden. Later kwam er een chronische ziekte bij waardoor ik me onbegrepen voelde. En alleen. Het liefst zat ik op mijn kamer, met een boek. Dan hoefde ik niet na te denken over mijn aandeel in sociale interacties en voelde ik mij niet eenzaam.

Niemand

Tamars eenzaamheid lijkt van een ander, donkerder niveau. Ze trekt zich terug in het huis van haar broer Absalom. Niemand luistert naar haar. Als Amnon haar heeft verkracht en haar daarna wil wegsturen, zegt ze: ‘Dit kwaad zou groter zijn dan het andere dat je mij hebt aangedaan.’ Toch laat hij haar buiten de deur zetten, als een stuk vuilnis. Vervolgens adviseert Absalom, haar volle broer, haar: ‘Zwijg erover.’ En als haar vader David hoort wat Amnon heeft gedaan, wordt hij ontzettend boos, maar hij doet niets. Het lijkt of niemand naar haar omkijkt, niemand haar verhaal aanhoort en niemand erkent dat haar iets afschuwelijks is aangedaan.

Dadelpalm

De naam Tamar betekent dadelpalm. Ironisch genoeg staat deze boom symbool voor overleven. De dadelpalm groeit in oases in de woestijn. Zijn wortels haken diep in de aarde en zijn in staat om water te trekken uit de ondergrondse meren in de woestijn. Als reizigers hem zien, weten ze dat er water is, dat er leven is. De tweede ironie is dat de boom ook een symbool is voor rechtvaardigheid. Profetes en rechter Debora hield zittingen onder de palm. De boom groeit recht naar boven, richting God, die de aarde als Zijn voetenbank gebruikt.

Dezelfde God

Wat Tamar hieraan heeft gehad, weet ik niet. Wel weet ik dat haar God dezelfde is als vandaag. Iemand die is waar jij bent, die jou beter kent dan jij jezelf, die jou ziet en hoort.

Toen ik eenzaam was, dacht ik niet dat God bij me was. Hij leek heel ver weg, een God voor wie ik niet in aanmerking kwam. Pas later liet Hij me zien dat Hij altijd bij mij is geweest en nog is. Hij voorkomt niet alle ellende, maar Hij is bij je in die ellende. Ik hoop dat Tamar dit mocht merken in haar leven en jou wens ik hetzelfde.


Wat vertelt de Bijbel verder over Tamar?

Twee jaar na de verkrachting doodt Absalom zijn halfbroer Amnon omdat hij zijn zus heeft onteerd. De relatie met zijn vader David lijdt hier onder. De Bijbel vertelt niet of Absalom Tamar heeft betrokken bij zijn plannen en ook niet hoe het verder gaat met Tamar. Later is wel te lezen dat Absalom drie zonen heeft ‘en een dochter van wie de naam Tamar was. Zij was een vrouw die knap was om te zien’. 


 


PUUR!vandaag Boekentip

TamarIn de Bijbels-historische roman ‘Tikva’ vertelt Nine de Vries het verhaal van een meisje dat samen met het volk Israël in de woestijn woont.

Voor Tikva is het leven in een tentenkamp even vanzelfsprekend als het manna dat elke dag uit de hemel valt en waarvan ze brood bakt. Maar haar zekerheden worden wreed verstoord als ze hoort dat ze is uitgehuwelijkt. Als dan ook nog blijkt dat haar moeder een groot geheim voor haar verzwijgt, voelt ze zich zo ellendig dat ze de woestijn in vlucht. Daar wacht haar grote eenzaamheid… Tot ze een blinde vrouw ontmoet die haar ziet zoals ze is.

Bestel dit boek voor €21,99

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *