Tevredenheid. hoe houd je het vast

20 juli 2019
Delen via:

Hoe houd ik tevredenheid vast in een tijd waarin het ‘pleasen’ van mensen, je ego opblazen op social media en je CV oppoetsen, dè manieren zijn om het te maken in deze wereld?

Wat ik heb geleerd

Voor mij kan dit een dagelijkse worsteling zijn, maar ik heb iets geleerd (en ik ben natuurlijk nog steeds lerende) maar ik deel ze graag met je!

 • Denk minder aan jezelf. Deel liefde uit, wees geïnteresseerd in de ander en bemoedig. Bezig zijn met een ander maakt gek genoeg blijer dan bezig zijn met jezelf.
 • Stop met klagen. Klagen ontneemt je alle energie. Schrijf dankpunten op en/of maak foto’s waar je blij van wordt.
 • Vergelijk jezelf niet. Als je mensen volgt via social media waarmee jij je vergelijkt, waar je verdrietig, jaloers of negatief van wordt, ontvolg die persoon dan even. Niet om hem of haar, maar omdat jij je eigen hart en gedachten wilt beschermen.
 • Vind rust bij God. Probeer een moment op de dag te pakken waarbij je ontspant, je gedachten kan opschrijven, bidden, lezen. Een moment waarin alles even stop wordt gezet.
 • Eenvoudig leven. Genoeg is genoeg want:

‘Wij hebben niets in deze wereld meegebracht en kunnen er ook niets uit meenemen. Wij hebben voedsel en kleren, laten we daar tevreden mee zijn.’ 1 Timoteüs 6:7-8

Doe wat goed is

Wat willen we graag gezien en gekend zijn hé. Bij het eerste gezin op aarde leidde dit gevoel tot broedermoord. Kaïn voelde zich niet gezien door God, want zijn offer werd niet aanvaard en dat van zijn broer wel. God spreekt hem daarop aan en zegt: ‘laat je niet leiden door je gevoel, maar doe wat goed is’ (Gen. 4:6). Vandaag zegt God dit ook tegen jou en mij! Sinds Kaïn beheersen minderwaardigheidscomplexen, en de daarbij behorende behoeften als winnen, de beste zijn en graag gezien worden, ons leven. En toch geloof ik dat wanneer wij streven naar een tevreden leven deze behoeften op de achtergrond raken. Is dit ook jouw lijstje of zou je er nog iets aan toevoegen? Laten we samen de wedloop naar een tevreden leven lopen. Tot groot getuigenis voor de mensen om ons heen.

 


PUURvandaag boekentip!

tevredenheidIn haar nieuwe boek ‘Supermam’ leert Priscilla Docter-Agteres vrouwen het moederschap te omarmen met hart en handen. Priscilla, zelf moeder van vijf kinderen, ziet een grote hulpvraag groeien onder de moeders. De vraag om met andere moeders ervaringen uit te wisselen over de opvoeding.

 

Reacties (1)

 • Judith Roosen schreef:

  Beste,
  ik ben het niet helemaal eens met je eerste puntje ‘Denk minder aan jezelf. Deel liefde uit, wees geïnteresseerd in de ander en bemoedig. Bezig zijn met een ander maakt gek genoeg blijer dan bezig zijn met jezelf.’ Dit heb ik jaren gedaan en het bracht me in een diepe put!
  Ik vergat mezelf! Niemand toonde interesse in mij, niemand schonk mij bemoediging!
  Anderen leefden op op mijn energie. Het gaf me echt geen tevredenheid, het kostte bijna mijn huwelijk.
  Door terug meer voor mezelf te zorgen kwam er weer tevredenheid in mijn leven.
  Help ik dan niemand? O ja wel, maar… Ik vraag of ik anderen MAG helpen. Ik help alleen daar waar ze het zelf niet kunnen en enkel tot wanneer ze het zelf weer kunnen. Ik help ook alleen daar voor wat ik zelf aan kan. Wanneer mensen ondanks hulp geen enkele moeite doen (lees ‘profiteren’) stopt het hele plaatje voor me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *