To be or not to be connected

5 september 2020
Delen via:

Zijn of niet zijn, verbonden of niet verbonden zijn. Er zijn boeken vol geschreven over deze twee zaken, bestaan of zijn zoals in volledig als mens aanwezig zijn in jouw leven en diep verbonden zijn met anderen. Van jong tot oud zijn het DE vragen van ons leven. In de vraag die God ons in het begin stelt; “Adam, waar ben je?” zit in de kern de vraag naar volledige aanwezigheid om verbonden te kunnen zijn met God zelf. Hoe wonderlijk is dat!

In dit schrijven mag ik er samen met jou naar zoeken wat het betekend om aanwezig te zijn en verbinding aan te gaan. Tussen jou en mij kan er verbinding ontstaan door deze column. Het is een gedachte waardoor ik van dit verhaal een gesprek zou willen maken. Wat zou maken dat jij je verbonden zou voelen met dit schrijven? Want verbondenheid is op zo veel manieren uit te leggen en er zijn zoveel aspecten die het makkelijk of moeilijk maken. Het is iets heel persoonlijks en tegelijk ons universeel verlangen om verbonden te zijn, connected, met elkaar en God.

Lieve lezer, ik hoop dat je je voor nu met mij verbonden voelt. Want verbondenheid heeft voor mij alles te maken met to be. Mag ik je een stukje mee nemen in mijn gedachten? Aanwezig zijn, aanvaarden dat ik hier nu aanwezig ben omdat alles in mijn leven tot dit moment geleid heeft. Dat maakt van nu en mijn aanwezigheid daarin een belangrijk moment.

Denk daar vooral niet te groot van, ik sta nu niet voor grootse keuzes die mijn leven volledig omgooien. Was het maar waar, want op die splitsingen zijn we ons scherp bewust van het belang van onze keuze. Het is het dagelijkse leven dat mijn volle aanwezigheid vraagt. De puber die mijn aandacht vraagt bij de voorbereiding van haar afspraak, jongste voor wie ik ineens mijn werkplanning om moet gooien omdat ze me nodig heeft voor haar struggle met haar huiswerk. Mijn lief die zijn dag deelt tijdens het koffie drinken. Het leven dat we onbewust als klein beschouwen, keuzes die we ongemerkt maken, bouwen iedere dag aan onze toekomst.

Dat maakt van mijn aanwezigheid in mijn leven een belangrijk gegeven. Want mijn kleine keuzes zijn verbonden met mijn toekomst en die van mijn geliefden. Elkaar echt zien, daarvoor is het nodig om bewust aanwezig te zijn.

Verbondenheid ontstaat waar je beiden mens mag zijn, volledig aandachtig aanwezig zijn zorgt voor ontmoetingen met wildvreemden die ineens aan voelen als goede vrienden. Dat is wat bewuste en liefdevolle aanwezigheid doet, dan kan die verbondenheid stromen tussen jou en je medemens. Mijn bewuste aanwezigheid geeft de ander en mij de kans om verbonden te zijn met elkaar. Als ik niet “thuis” ben of niet “thuis” geef in het klein, dan is dat een keuze die ingrijpt in de verbinding met de ander.

In relaties is er een ketting van steeds kleine momenten van verbondenheid of miscommunicatie die bouwen aan de toekomst van die relatie. Het kan energie laten stromen of haarscheurtjes in de kabel laten ontstaan. Misschien herken je de pijn die het doet als je verbonden wil zijn zonder dat het lukt. Want we zijn gemaakt om verbonden te zijn en dat verlangen laat ons zoeken naar de verbinding met de ander en met God. Verbinding lijkt daarin op elektriciteit, het zoekt een punt om verbonden te zijn. Als dat goed lukt brandt er prachtig licht. Maar als de kabel gebroken is, de elektriciteit zijn doel mist, kortsluiting ontstaat, dan doet het zeer. Soms zijn we zo lang met mensen verbonden geweest dat er automatisch een stroompje gaat naar de plaats waar de verbinding is verbroken. Zinloos vloeit energie erheen zonder dat er verbinding is. Het kost tijd en is pijnlijk om de dode verbindingsdraad te laten afsterven.

Het gevaar is dat we het verlangen naar verbinding een halt toe roepen, dat we het diep weg stoppen achter een dijk zodat we niet meer in aanraking komen met de pijn van die kortsluiting. Dan sterft niet alleen die ene verbinding, maar sterft uiteindelijk ons hart af.

In plaats daarvan kunnen we ook diep ademhalen, om zo de liefde van onze Hemelse Vader te ontvangen. Opnieuw ons hart openen, het verlangen naar verbondenheid laten stromen naar nieuwe verbindingen die ons hart en die van de ander zegent met de aanwezigheid van echte ontmoeting. Bedankt voor je aanwezigheid tijdens mijn schrijven, dank voor deze ontmoeting.

Reacties (3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *