Toch op reis deze zomer…

2 juli 2020
Delen via:

De laatste weken hoor ik geregeld mensen mopperen i.v.m. hun vakantieplannen die niet door kunnen gaan. Hun reis naar Griekenland, Turkije, Egypte, Kroatië etc. is geannuleerd vanwege het corona virus. Misschien val jij hier ook wel onder.

Maar dan heb ik goed nieuws voor jou. Want jij en ik kunnen wel degelijk op reis deze zomer. En het mooiste van alles is: het kost je geen geld, het brengt geen stress te weeg en je hoeft ook niks in te pakken. Geweldig toch! De enige bijdrage die ik van je vraag is: tijd, interesse en een virtuele reisbril. En wanneer jij al deze dingen hebt, dan gaan jij en ik deze zomer hele mooie reizen maken. O ja, ik heb al gidsen gevonden die ons tijdens onze reis willen vergezellen.

“Zet je virtuele reisbril maar op, want de reis gaat beginnen!”

Zij waren zeer verblijdt dat wij ons bij hun reisgezelschap wilde voegen. Weet je wat ze antwoordde toen ik ons per brief aanmelden: “Wij hadden hier al lange tijd voor gebeden”. Bijzonder of niet dan. Zij hebben zelfs hun eigen reisplannen aangepast voor ons. Dus ik zou zeggen: “Zet je virtuele reisbril maar op, want de reis gaat beginnen!”

Gaan jullie mee?

“Sttt, wees eens stil. Ik hoor iemand praten. Volgens mij is het Paulus. Hij is 1 van onze reisgidsen en stelt zich aan ons voor”. Ik ben Paulus een geroepen apostel van Jezus Christus, eens een felle vervolger van Jezus maar op wonderlijke wijze tot bekering gekomen. ’t Is een lang verhaal dus dat laat ik voorlopige achterwege. Vandaag gaan jij en ik naar Filippi, een kleine kolonie. Hiervoor heb ik met mijn broeder Barnabas al vele plaatsen bezocht, waaronder het eiland Cyprus, Pafos, de stad Pamfylie en Antiochie (Handelingen 13).

Op al deze plekken hebben we mooie en bijzondere dingen meegemaakt. Ook zijn er vele mensen tot bekering gekomen en daar zijn we dankbaar voor. Maar inmiddels heb ik afscheid genomen van mijn broeder Barnabas, hij is zijn eigen weg gegaan. En ik heb nu Timotheüs die samen met ons mee reist naar Filippi. Het is vandaag sabbatsdag en we willen met jullie richting de rivier gaan, waar een samenkomst plaats vindt. Hier zitten ook veel vrouwelijke toehoorders bij en wellicht dat jullie met hen in gesprek kunnen gaan. Wij willen hen over Jezus vertellen en hopen zo een grote menigte aan Gods gemeente toe te kunnen voegen. Gaan jullie mee?

Op reis

Terwijl ik (als deelnemer van deze reis) mijzelf bij de groep vrouwen voeg, luister ik naar de woorden van Paulus en Timotheüs die vol overgaven over Jezus vertellen en alles wat Hij gedaan heeft. Bijzonder om dit van zo dichtbij mee te maken. Als ik om me heen kijk en zie hoe aandachtig alle andere vrouwen luisteren, dan geeft mij dat een warm en blij gevoel. Het schept een band. Deze vrouwen snakken net als ik naar het Woord en drinken de woorden als het ware in.

Er is 1 vrouw die mij in het bijzonder opvalt. Dit komt voornamelijk vanwege haar kleding. Ze draagt een purpergewaad en dat is een luxe. Purper is namelijk de duurste kleur vanwege het intensieve arbeidsproces wat hieraan vooraf gaat. En over het algemeen zijn het alleen de rijke Romeinen die zich dit kunnen veroorloven. Ik vraag me stilletjes af wat haar afkomst is, maar probeer mijzelf tegelijkertijd niet teveel te laten afleiden.

Ze straalt zo’n vrede uit. Zo’n rust en kalmte, dat ik mijn ogen gewoon niet van haar kan afwenden.

Paulus blijft ondertussen gewoon door praten en je merkt aan alles hoeveel liefde hij heeft voor Jezus. Ik kan mij bijna niet voorstellen, dat hij ooit zoals hij zich zelf introduceerde, een felle tegenstander is geweest van Hem. Ongemerkt gaan mijn ogen weer terug naar de vrouw in het purper. Ik bekijk haar nog eens goed en zie dat er in die enkele minuten iets veranderd is aan haar. Ik kan er niet direct de vinger op leggen, maar het is er gewoon.

De vrouw in purper

Het maakt mij nieuwsgierig en terwijl ik haar nog eens goed opneem, beginnen haar ogen opmerkelijk te stralen en er verschijnt een brede glimlach op haar gezicht. Ze straalt zo’n vrede uit. Zo’n rust en kalmte, dat ik mijn ogen gewoon niet van haar kan afwenden. Ze staat langzaam en gracieus op, haar handen opgeheven naar de hemel en ik besef, dat ze hier op dit moment haar hart opent voor God. Ze geeft zich geheel en al aan Hem. Wat geweldig. En hoe bijzonder dat jij en ik hiervan getuige mochten zijn.

Ze loopt naar Paulus toe en laat zich door hem dopen. Ik ben ontroerd en voel zo’n blijdschap voor haar. Ik wil haar het liefst gelijk aanspreken, haar omhelzen en feliciteren, maar ze word door haar vriendinnen en buren omringt waardoor dit niet mogelijk is. Helaas is er voor mij ook geen tijd meer om hierop te wachten, want mijn reis is tot een einde gekomen en ik moet weer terug. 

Ik draai mij om, kijk nog een laatste keer om mij heen en neem alles nog eens goed in mij op, zodat ik deze reis en deze mensen nooit zal vergeten

Ik kijk naar Paulus en knik hem over de hoofden van de mensenmenigte heen toe. Een ‘dank je wel’ als het ware. Hij ziet mij en steekt groetend zijn hand op. Ik draai mij om, kijk nog een laatste keer om mij heen en neem alles nog eens goed in mij op, zodat ik deze reis en deze mensen nooit zal vergeten maar altijd in mijn herinnering mee zal dragen. 

Ik hoop dat jij, net als ik van deze reis genoten hebt en dat het je geïnspireerd heeft. En wie weet, kunnen we in de toekomst nog een keer een reis maken o.b.v. Paulus of een van zijn broeders. Maar voor nu wens ik je een hele mooie zomertijd toe. 

 


PUUR!vandaag boekentip

reisVoor de fans van Sarah Young en Rachel Held Evans: Reisgenoten van Sharon Garlough Brown vertelt over vier vrouwen die op zoek gaan naar God en daagt je als lezer uit om hetzelfde te doen.

Vier vrouwen ontmoeten elkaar in een christelijke retraitecentrum: Hannah, een predikante die niet in de gaten heeft hoe vermoeid ze is. Meg, een weduwe van wie de kinderen net het huis uit zijn gegaan en die worstelt met gebeurtenissen uit haar verleden. Mara, wier leven is bepaald door afwijzing en die haar huwelijk ziet afbrokkelen. En Charissa, een hardwerkende studente die in alles het juiste wil doen. Samen met hen ga je op een spirituele reis waarin ogen worden geopend, belemmerende gedachten losgelaten en oude wonden genezen.

Reisgenoten is zowel een heerlijke roman vol herkenning als een inspiratiebron voor je eigen geloofsleven. Ben je op zoek naar nog meer uitdaging? Achter in het boek zijn de creatieve oefeningen uit het verhaal opgenomen, zodat je die zelf kunt doen of bijvoorbeeld met je vriendinnen of een bijbelstudiegroep.

 

Bestel dit boek voor €20,99

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *