Van donker naar licht…

14 september 2020
Delen via:

We weten allemaal hoe onmisbaar licht is in het leven van ons mensen. Elke dag hebben we weer licht nodig om de eerste donkere uren van de nieuw aangebroken dag te verlichten. Zonder licht is het leven donker en vol duisternis. We zien geen hand voor ogen. Maar pas op, want licht kan ons ook verblinden.

Een fel zonlicht in deze nazomerdagen, kan er voor zorgen dat je je ogen dicht moet knijpen, en soms moet er zelfs een zonnebril aan te pas komen. Maar laat je niet verblinden door wat je ogen je willen laten zien. Door een gekleurde zonnebril kan je jezelf een rat voor ogen draaien waardoor je de dingen anders ziet dan dat ze in werkelijkheid zijn.

Maar dit is vaak maar van korte duur. Binnen enkele seconden kan dit beeld alweer vervaagd zijn en zie je de wereld weer zoals deze werkelijk is. En dat beeld is niet altijd even rooskleurig dat weten we allemaal. De kranten staan bol van alles wat er in de wereld speelt. Mensen slaan volledig door en vallen ten prooi aan de duistere onderwereld.

Bemoedigen

Soms vraag je je weleens af, waar gaat dit naar toe? Is er nog wel licht te vinden in deze wereld of gaan we allemaal recht op de duisternis af. Gelukkig kan ik je op dit vlak bemoedigen, want ja, er is wel degelijk licht te vinden in ons leven. Sla de Bijbel maar open, gelijk in het eerste bijbelboek, staan die prachtige en hoopvolle woorden die God zelf uitgesproken heeft: ‘En Hij zei; Daar zij licht en daar werd licht.’ En God zag dat het licht goed was.

Prachtig toch, één enkel zinnetje door Hem uitgesproken maar van zo’n grote betekenis. Als God geen licht gecreëerd had, leefde wij nu nog elke dag in duisternis. Maar Hij bracht licht tot stand en dankzij Zijn licht kunnen wij leven. Hij is immers zelf hét Licht van de wereld (Joh. 8:12) en Zijn licht schijnt altijd en overal. De ene keer helderder dan de andere keer maar je mag jezelf ervan verzekeren dat Zijn licht niet dooft. Ieder mens die met Hem wandelt en zich door Zijn licht laat leiden, zal niet in duisternis wandelen.

Het wordt weer licht

Let op; Er staat niet geschreven, dat je nooit in duisternis zult wandelen. Dat is een illusie. We krijgen ongetwijfeld allemaal met donkere en duistere periodes in ons leven te maken. Dat is iets waar we vanwege de zonden niet aan ontkomen. Op deze momenten ervaren we vaak geen lichtpuntjes, we zien alles door die donkere brillenglazen en het leven voelt uitzichtloos. Het enige wat we zien zijn dreigende en onheilspellende onweerswolken. Maar laat je hierdoor niet ontmoedigen, want het wordt weer licht.

Geloof me, ik heb zelf ook meer dan eens in duisternis gewandeld. Momenten gekend waarop ik dacht, God als U zelf hét licht bent, waarom voel ik mij dan zo donker. Maar juist op die donkere momenten, opende ik de Bijbel en las ik woorden die mijn hart en leven verlichten. Die mij weer een sprankje hoop gaven, waardoor ik weer verder kon.

Hij liet mij de dingen in een ander licht bekijken, waardoor ik weer een stapje voorwaarts kon zetten. Hij leidde mij door die duisternis heen en trok mij omhoog naar Zijn licht. In elke situatie, hoe hopeloos deze ook lijkt, is Hij degene die uitkomst kan bieden. Hij wil alleen dat jij je blik op Hem richt en het van Hem verwacht.

Hij is onveranderlijk

Laat je geen valse hoop voor ogen houden door die ‘gekleurde zonnebril’. Deze zorgt er misschien voor dat je het leven voor een moment van de zonnige kant ziet maar zodra je deze bril weer afzet, is alles om je heen weer als even daarvoor. Maar juist wanneer jij je nú op dit moment van lezen, in zo’n donkere periode bevindt, wil ik je aansporen om de Bijbel te openen en teksten te lezen waarin God Zijn licht, Zijn aanwezigheid en Zijn liefde voor jou toont (o.a. Joh. 1:9, Ps. 119:105, Ps. 27:1 en Joh. 8:12).

Want Hij is onveranderlijk. Hij is er altijd en Zijn licht schijnt overal! Zoals het gezang ook verwoord: O grote Christus, eeuwig licht! Niets is bedekt voor Uw gezicht; Die ons bestraalt, waar wij ook gaan, Al schijnt géén zon, al licht géén maan.’ Laat je door deze woorden verlichten gedurende de weg die jij moet gaan. Zodat je je elke dag dankzij Zijn licht kan laten verlichten en bijlichten. Ja, mét vertrouwen de weg mag gaan, het leven tegemoet vol van Zijn stralende en allesomvattende licht. 

 


PUUR!vandaag boekentip

lichtBedacht, geliefd, gewild van Lindi Melse is een prachtig geïllustreerd Bijbels dagboek voor jonge vrouwen. Jonge moeder en creatieve duizendpoot Lindi Melse neemt in dit dagboek jonge vrouwen mee op weg door de Bijbel met praktische en creatieve inzichten. Ze vertelt bij de gekozen Bijbeltekst iedere week een persoonlijk verhaal over iets wat ze zich afvraagt, waar ze mee worstelt, waar ze blij van wordt of wat haar raakt. Zo neemt ze je mee in haar eigen zoektocht, waar ze je deelgenoot van maakt. Bedacht, geliefd, gewild is een inspirerend en motiverend Bijbels dagboek voor vrouwen dat aanzet tot geliefd leven.

Bestel dit boek voor €18,99

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *