Van wie ben jij?

28 april 2019
Delen via:

Vanochtend bedenk ik mij ineens wat een verschillen er zijn tussen vroeger en nu. Vroeger hadden de mensen bijvoorbeeld geen vrijheid van meningsuiting. Ze werden onderdrukt en vele diende als slaaf van hun meester. Tegenwoordig is dat gelukkig anders. Wanneer ik de lijn doortrek naar mijn eigen leven van vroeger en nu zie ik ook grote verschillen en veranderingen zichtbaar worden. Mijn ogen gaan steeds meer open voor de dingen die écht belangrijk en waardevol zijn. God houdt mij bijna dagelijks wel een spiegel voor ogen d.m.v. woorden uit de Bijbel.

Zo ook vandaag wanneer ik de overbekende woorden uit 1 Korinthe 6:19-20 lees:

“Of weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, Die in u is en Die u van God ontvangen hebt, en dat u niet van u zelf bent. U bent immers duur gekocht.Verheerlijk dan God met uw lichaam en in uw geest die van God is”.

Woorden die ik al zovele keren gehoord en gelezen heb maar die mijn vandaag stil zetten. Voor mij is mijn lichaam o zo belangrijk en vormt het dikwijls een afgod in mijn leven. Ik wil graag strak, slank en in proporties blijven en daar spendeer ik veel kostbare tijd aan (zowel in mijn denken, als in mijn doen). Ik ben heel berekend op het vlak van eten en dwangmatig op het gebied van bewegen.

De woorden uit 1 Korinthe 6, laten mij inzien dat ik d.m.v. deze (levens) wijze, God totaal niet de eer bewijs, zowel niet met mijn lichaam als met mijn geest. Ik bewijs hier enkel mijzelf een dienst mee. Al vraag ik mijzelf steeds vaker af of dit laatste ook het geval is. In gedachten komt de Bijbeltekst in mij op, die de laatste tijd vaker in mijn gedachten komt: “Zo wie achter Mij aan wil komen, verloochenen zichzelf, nemen zijn/haar kruis op en volgen Mij”.

Een duidelijke aansporing naar mij toe. Wil ik een volgeling van Jezus zijn, dan betekent dat, dat ik mijn eigen ik, zowel mijn lichaam als mijn geest (= mijn denken) op moet geven. En ja dat houdt automatisch in, dat ik mijn eigen kruisweg zal moeten gaan. Nu ben ik maar al te snel geneigd om mijn kruis aan de zijkant van de weg neer te werpen of om deze door een ander te laten dragen (o.a. mijn echtgenoot en therapeute). Maar dat is niet wat God van een volgeling vraagt. Hij wil dat ik mijn kruis zelf draag. Als ik de moed heb om “mijn eigen ik” te verloochenen, mijn kruis op mijn schouders te nemen, ongeacht de pijn, moeite en strijd, dan mag ik weten dat ik dankzij Hem een ander mens zal worden.

Dat zal echt niet van de één op andere dag zo zijn, zo naief ben ik ook weer niet. Maar na verloop van tijd zal de verandering zichtbaar zijn. Eerst heel subtiel en voor de buitenwereld wellicht niet direct zichtbaar. Maar binnenin mij, zal als eerste een ommekeer tot stand komen, dankzij God die mijn gedachten vernieuwen zal. Hij zelf zal de verandering tot stand brengen en mij veranderen naar Zijn evenbeeld. Hoe ik dit zo zeker weet vraag je je af. Lees het maar na in Jesaja 43:19 waarin Hij zegt:

“Zie, Ik ga iets nieuws verrichten, nu ontkiemt het – heb je het nog niet gemerkt? Ik baan voor jou de weg”.

Wat een troost, dat ik dankzij God de weg van (zelf)verloochening op kan gaan. Ondanks de moeite, pijn en strijd die deze kruisweg met zich meebrengt. Hij is mijn Voorloper, en ik mag in Zijn voetspoor volgen.

Wat doe jij? Wanneer je jezelf met lichaam en ziel, God de eer wilt bewijzen, dan volg je Hem na en zing je misschien zelfs zachtjes: “Heel mijn leven heb ik gekregen, om in de kracht van Mijn Heer te leven o ja; en wat ik ben en wat ik doe, is door gena, door gena”.


PUUR boekentip

In deze Bijbels-historische roman van Karen Kingsbury komen de vrienden van Jezus aan het woord: Simon, Marta, Jaïrus, Maria Magdalena, Petrus en Johannes – mensen die aangeraakt werden door Jezus’ liefde en die Hem wilden volgen. Aan de hand van Bijbelteksten en historische en theologische inzichten laat Karen Kingsbury ze hun verhaal vertellen. Zoals de geschiedenis van Petrus, de discipel die Hem verraadde. Of het verhaal van Jaïrus, wiens dochtertje uit de dood werd opgewekt.

 

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *