Verschillen begrijpen

27 april 2021
Delen via:

Gods gebod om anderen lief te hebben als je zelf (zie Leviticus 19:34) betekent niet dat je ze liefhebt zoals je zelf wilt dat anderen jou liefhebben.

Lees Leviticus 19:34

De liefdestaal die voor jou het beste werkt, werkt niet voor iedereen. Je moet niet alleen weten wat voor iemand de meest effectieve liefdestaal is, maar ook de minst effectieve.

Als ‘Positieve woorden’ voor iemand de minst belangrijke taal is om waardering uit te drukken, ongeacht hoeveel je hem of haar prijst, slaat zoiets de plank totaal mis. Die persoon zal zich dan niet gestimuleerd of gewaardeerd voelen door complimentjes en uitingen van waardering of erkenning in het bijzijn van anderen.

Ken de liefdestaal van je partner

Begrijpen en accepteren dat niet iedereen zich op dezelfde manier gestimuleerd of gewaardeerd voelt, is essentieel. Als je dat niet helemaal begrijpt en toepast in je omgang met anderen, verspeel je veel tijd en energie door te proberen hen aan te moedigen op manieren die weinig of geen effect hebben. Als gevolg daarvan ga je je wellicht storen aan mensen die een andere taal van waardering spreken. Misschien vind je hen dan ondankbaar en negatief, omdat ze niet waarderen wat jij voor hen probeert te doen. Zodra je weet welke taal van waardering van jou het minst op prijs wordt gesteld, ben je goed op weg om een effectieve overbrenger van waardering te worden.

Neem de tijd om alleen of samen te bidden. Praat met God over je relaties thuis, op het werk, in de kerk en in je omgeving. Vraag Hem om je de wijsheid te geven de meest en minst effectieve liefdestalen te herkennen voor de mensen die op je pad komen.

Als je meer tijd hebt…

Bespreek samen of denk na over deze vragen:

  • Welke liefdestaal is voor jou het minst effectief? Welke is het minst effectief voor je partner?
  • Op welke manier beïnvloedt dat jullie relatie?
  • Hoe kun je erachter komen – en onthouden – op welke liefdestaal bepaalde mensen reageren en op welke niet?

Andere teksten om je verder te verdiepen in het tonen van liefde: Johannes 13:34-35; Romeinen 12:9-10; 1 Johannes 4:7-21.


Liefde is… een Bijbels dagboek voor samen.

Praten is de levensader van elke (liefdes)relatie. ‘Liefde is…’ biedt een jaar lang dagelijkse overdenkingen en gespreksvragen voor koppels. Over communicatie, verwachtingen, man-/vrouwrollen, seks, conflicthantering, geld, kinderen schoonfamilie en meer. Liefde is… toegankelijk, inzichtelijk en positief.

Relatietherapeut Gary Chapman is de auteur van ‘De vijf talen van de liefde’. Hij laat zich in zijn praktijk en in zijn boeken inspireren door wat de Bijbel ons kan leren. Met ‘Liefde is…’ kunnen stellen een jaar lang elke dag samen lezen en praten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *