Vertel je verhaal

2 september 2021
Delen via:

Een tijdje geleden las Thorinda het boek ‘Tussen de regels door’. Ze leerde er een bemoedigende les door die ze graag met ons deelt.

Recent heb ik het boek ‘Tussen de regels door’ van Rachel Hauck gelezen. Hierin worden de levensverhalen van vijf verschillende personen beschreven. Alle vijf dragen ze een verhaal met zich mee, dat ze gaandeweg met elkaar leren delen tijdens hun wekelijkse bijeenkomsten in de bibliotheek.

Dit boek heeft mij laten inzien hoe belangrijk en waardevol het is om anderen deelgenoot te maken van jouw verhaal. Door jouw levensverhaal te delen, stel je jezelf kwetsbaar op en dat is eng. Tegelijkertijd schept het een band van vertrouwen tussen jou en de ander. En juist die onderlinge vertrouwensband zorgt ervoor dat jij steeds meer durft te delen.

Hoe zou het voor jou zijn wanneer je jezelf zo zou openstellen?

Misschien worstel jij al jaren met een groot verdriet waar niemand iets van afweet. Het maakt je van binnen kapot. Dan zou ik je willen zeggen: ‘Deel het! Vertel jouw verhaal aan een ander en je zult van binnen geheeld worden.’ Het verdriet zal niet verdwijnen maar het is zoveel beter te dragen.

En jij? Misschien ben jij wel de persoon die een geheim met zich meedraagt. Het vreet aan je en het drukt een zware last op je schouders. Dan zou ik jou willen adviseren: ‘Deel het! Vertel jouw geheim. Het zal je bevrijden en verlichting schenken.

En jij? Met je ‘met-mij-gaat-altijd-alles-goed-houding’. Wanneer laat jij je masker zakken? Je denkt misschien dat anderen jou niet door hebben, maar vergis je niet. Je lichaamshouding verraadt je. Laat je niet langer weerhouden door trots maar vertel de ander wie je écht bent. Deel je verhaal. Durf kwetsbaar te zijn, want dat maakt jou als mens alleen maar mooier. Zowel van binnen als van buiten.

Wat zou het goed zijn als wij onszelf wat meer zouden openstellen naar de ander. We vaker onze diepste gedachten zouden delen en onze emoties meer zouden tonen. Dat kost tijd en daar is moed voor nodig, dat weet ik uit ervaring. Maar ik weet zeker dat jij zo’n moedig persoon bent. Je moet het alleen zelf nog ontdekken.

Daarom zeg ik ter afsluiting: ‘Vertel je verhaal en ontdek hoe krachtig en heilzaam het werkt wanneer jij jouw verhaal met de ander deelt.’


‘Tussen de regels door’ van Rachel Hauck speelt zich af in het hart van New York. Vijf mensen ontvangen een anonieme, mysterieuze uitnodiging van The Fifth Avenue Story Society. Ze hebben nog nooit van het genootschap gehoord. En geen van allen zijn ze van plan hun diepste geheimen mee te nemen naar een kamer vol vreemden. Samen vormen executive assistant Lexa, literatuurprofessor Jett, Uber-chauffeur Chuck, bejaarde weduwnaar Ed en zakenvrouw Coral een uiteenlopend gezelschap. Hun nieuwsgierigheid en eenzaamheid winnen het van hun angst, en in de wekelijkse ontmoetingen in de oude bibliotheek ontdekken ze dat het delen van verhalen levens kan veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *