Vriendschap in de Bijbel

8 februari 2020
Delen via:

Wanneer ik denk aan een bijzondere vriendschap uit de Bijbel, dan denk ik gelijk aan de vriendschap tussen David en Jonathan. Ongewoon maar zo (h)echt! In 1 Samuel 18 word het begin van hun vriendschap in de verzen 1-4 beschreven. Hier staat: ‘En Jonathan voelde zich direct innig tot David aangetrokken’.

Het ging dieper, ja veel dieper, dan een gewone vriendschap het was meer een broederband.

Verwoorden

Heb je ooit gehoord dat iemand zijn of haar vriendschap zo verwoord? Ik niet. En ik kan ook niet zeggen dat ik de vriendschapsbanden die ikzelf in de loop van de jaren opgebouwd heb zo zou beschrijven. O, ik heb een vriendin die ik bijna alles toevertrouw maar om nou te zeggen “ik voel me innig tot haar aangetrokken”, nee dan zou ik het toch anders verwoorden. Maar het geeft wel aan hoe intens de vriendschap tussen David en Jonathan was. Het ging dieper, ja veel dieper, dan een gewone vriendschap het was meer een broederband.

Maar maakt het uit, hoe jij en ik onze vriendschap beschrijven, ik denk het niet. Ik denk dat je met elke vriend(in) een speciale band kunt hebben, ongeacht hoe diepgaand deze is. De ene persoon is de andere niet. De ene vriend(in) kan zich misschien meer inleven in jouw situatie dan de andere. En dat maakt dat elke vriendschap op zich bijzonder is. Dat maakt dat vriendschap in algemene zin ook zo waardevol is. Want wat zou je wereld klein worden, wanneer je geen enkele vriend(in) zou hebben.

Ik kan mij hier geen voorstelling van maken en ik hoop jij als lezer(es) ook niet. En wat als dit nu wel het geval is bedenk ik mij nu. Ja, juist bij jou, degene die dit stuk leest. Wat als jij door omstandigheden geen vrienden of vriendinnen meer om je heen hebt. En je misschien zelfs verbitterd bent omdat (oude)vrienden je in de steek gelaten hebben, op het moment dat je hen zo hard nodig had. Wanneer ik hier bij stil sta, weet ik even geen zinnig woord tegen jou te zeggen. O, ik zou heel makkelijk kunnen zeggen: “ je weet toch dat je altijd een Vriend hebt. Een die je nooit in de steek laat en altijd bij je is, namelijk Jezus”.

Betrouwbare vriend

Hij is de trouwste en betrouwbaarste Vriend die je je maar kunt bedenken. Maar ik kan mij indenken dat je hier misschien weinig mee kunt en dit eerder als een dooddoener ziet.  Want ook al ben je je hier ongetwijfeld van bewust, je wilt ook zo graag een vriend(in) in levenden lijve. Gewoon iemand bij wie je op de thee kunt gaan, waar je gezellige uitstapjes mee kunt maken, met wie je kunt kletsen over koetjes en kalfjes of juist heel diepgaande gesprekken mee kunt voeren. En dat is iets wat met eerbied gesproken met Jezus niet kan. Tuurlijk, je kunt Hem alles toevertrouwen maar Hij is er niet in levenden lijve en dat maakt het zo ingewikkeld.

Hernieuwde vriendschap

Wat zou ik jou graag een vriend(in) toewensen. Als ik kon toveren dan toverde ik er een voor je. Maar helaas, zo werkt het niet in het leven. En toch, toch wil ik jou als lezer(es) graag bemoedigen, zodat je niet eenzaam achter blijft na het lezen van deze column. Misschien is het een idee om een vroegere vriendin een kaartje te sturen of op te bellen, om zo een eerste opening te creëren. Een die misschien na verloop van tijd wel uitmondt in een hernieuwde vriendschap. Of misschien kun je een keer op de koffie gaan bij je buurvrouw of iemand van de kerk of wie dan ook. Of misschien durf je zelf wel iemand uit te nodigen om eens bij jou langs te komen.

Ik kan uit ervaring zeggen, dat ik op een bijzondere manier zo’n vriendin ontvangen heb en ja, dat zie ik ook echt zo. Een geschenk van Boven. Zij was al langere tijd mijn overbuurvrouw en op het moment dat ik het moeilijk had, kwam er een kaartje door de brievenbus en nodigde ze mij spontaan uit voor een bakje, terwijl we elkaar daarvoor alleen van de burenborrel kende en meer niet. En ja d.m.v. dit gebaar, werd een bijzondere vriendschap geboren en kan ik tot op de dag van vandaag nog steeds zeggen: “Lieve vriendin, wat ben ik dankbaar met jou in mijn leven”.

Ik hoop dat mijn ervaring jou ervaring mag worden en dat je over enige tijd niet alleen Jezus als Vriend hebt maar ook een vriend(in) dicht bij je in de buurt. Want een echte vriend(in) maakt het leven zoveel mooier en rijker. En wat zou het mooi zijn als jij en ik zo’n vriend(in) voor een ander mogen zijn.

Toost uitbrengen

Daarom zeg ik tot slot: Laten we een toost uitbrengen op de vrienden/vriendinnen die we hebben. Laten we hen koesteren en omarmen voor de rest van ons leven. En laten we voor hen die geen vriend(in) hebben bidden en vragen of Jezus, de beste Vriend die we ons maar kunnen wensen, hierin wil voorzien. Of denk ik nu, ligt hierin een opdracht voor ons en moeten wij wellicht zelf die vriend(in) zijn in het leven van hem of haar. Deze vraag laat ik open, zodat je hier de komende tijd zelf over na kunt denken en  je je antwoord hierop door Hem laat bepalen.


PUUR!vandaag boekentip

bijzondere vriendschap‘Altijd in Gods hand’ van Lynn Austin is een prachtig boek vol levenswijsheid. Want hoe rijk is je leven als je het volledig in de handen van God kunt leggen?

Dat is wat schrijfster Lynn Austin je wil laten beleven met dit bemoedigende boek. In 40 korte hoofdstukken vertelt ze over haar eigen ervaringen met Gods eindeloze trouw en de bijzondere uitwerking daarvan in haar eigen leven en dat van anderen. Tussendoor geeft ze tips over o.a. stille tijd, creativiteit en jezelf weer opladen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *