Vrouwen vol vertrouwen en geloof

5 april 2021
Delen via:

Twee vrouwen uit de bijbel die in verschillende tijden leefden. De een in een tijd waarin de richters het voor het zeggen hadden, de ander in een tijd waarin de keizer heerschappij voerde. Ik heb het hier over de vrouw van Manoach en over Maria, de moeder van Jezus. Twee sterke vrouwen met opvallende overeenkomsten.

  • Beide vrouwen werden door een engel bezocht en kregen te horen dat ze een zoon zouden krijgen. En wel een zeer bijzondere zoon. Simson zou een begin maken met de bevrijding van het volk Israël. Van Jezus weten we dat Hij de bevrijding vervolmaakt heeft door Zijn eigen leven te geven.
  • Beide vrouwen namen de boodschap van de engel zonder twijfel aan. Ze geloofden hem op zijn woord.
  • Zo bijzonder. Helemaal omdat je weet dat Maria nog nooit intiem was geweest met Jozef of een andere man. En dat van de vrouw van Manoach geschreven staat dat zij onvruchtbaar was. Toch twijfelden zij beiden niet.

Wat kunnen jij en ik veel van deze vrouwen leren. Want wees eens eerlijk, hoe zou jij in deze situatie gereageerd hebben? 

Ik zou deze boodschap zelf niet zonder verdere vragen aangenomen hebben. Laat staan dat ik het geloofd had. Want dat is waar het bij mij nog altijd op stuk loopt. Mijn vertrouwen in God blijft wankel en mijn geloof in Zijn almacht broos en breekbaar.

Diep van binnen weet ik, dat voor God niets onmogelijk is. Toch blijf ik terughoudend ten opzichte van Hem. Ik durf mijzelf, mijn leven en alles wat mij lief is, maar moeilijk volledig aan Hem over te geven. Want stel dat ik de controle kwijt raak en niet weet wat er morgen of in de nabije toekomst gebeuren zal. Dan….

Ja, wat dan? Wat is het ergste wat mij dan overkomen kan? Het antwoord moet ik je op dit moment schuldig blijven. Enkel omdat ik het nog niet geprobeerd heb. Ik mijzelf, nog nooit volledig aan Hem over gegeven heb. Zonder terughoudendheid maar geheel en al. 

Ik weet dat de beslissing bij mij ligt. Dat God al zolang op mij staat te wachten. Op de dag waarop Hij mij in Zijn armen kan sluiten. En dat ik, wanneer ik de eerste stap richting overgave gezet heb, mag weten dat mijn vertrouwen in Hem met elke volgende stap verder zal groeien omdat Hijzelf gezegd heeft: “Een ieder die in Mij gelooft zal niet beschaamd worden”.

Wat een rijke belofte!


‘Maria’ van Arnold Huijgen is een theologisch werk over de bijbelse figuur Maria en beschrijft haar vanuit verschillende invalshoeken. Maria is een voorbeeld van geloof en vertrouwen. Wie naar haar kijkt, wordt bemoedigd. Dit boek gaat terug naar de Bijbel om Maria opnieuw in beeld te krijgen als Joods meisje, moeder van de verlosser en moeder van de gelovigen. De traditie van de vroege kerk, de Reformatie en moderne literatuur helpen om Maria als icoon van genade te zien. Transparant tot op Gods genade werpt zij licht op seksualiteit, kunst, de eenheid van de kerk en op de toekomst van Europa als christelijk continent na de coronapandemie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *