Vruchtbare vrede

17 december 2020
Delen via:

In het afgelopen jaar is er heel wat aan onvrede in het nieuws geweest. Van protesten en demonstraties over allerlei uiteenlopende onderwerpen, maar eigenlijk hadden ze allemaal wel iets met elkaar gemeen. Namelijk dat mensen ontevreden zijn met de huidige stand van zaken en dat als er een verandering zou kunnen worden doorgevoerd ze weer tevreden zouden zijn. De keerzijde hiervan is alleen dat de andere groep weer ontevreden wordt en er altijd nieuwe demonstraties zullen komen, omdat ook deze groep weer tevreden wil zijn. Uiteindelijk is het streven naar vrede misschien helemaal niet haalbaar in deze tijd.

Verkiezingen

Zo kwamen de verkiezingen in Amerika veelvuldig in het nieuws. Met al voor de verkiezingen de Black live Matters beweging die niet echt gesteund werd door Trump en die vervolgens ook naar Europa overwaaide. Waardoor de zwarte pieten discussie die inmiddels al een tijd aan de gang is hier ook weer flink oplaaide. Wat er weer voor zorgde dat de grote social media spelers zoals Facebook en Twitter berichten gingen verwijderen waarin onwaarheden van Trump en afbeeldingen van zwarte piet geweerd werden van de tijdlijn. Ook hierop kwamen natuurlijk weer tegenreacties en uiteindelijk zitten we in een samenleving waarin iedereen probeert te doen wat hen goed acht, maar of dit echt bijdraagt aan een gevoel van vrede…

Vruchtbare vrede

Afgelopen zondag ging de preek bij ons over vrede en vruchtbaar zijn. Dat zette me aan het denken over vruchtbare vrede. Kan vruchtbare vrede wel bij onszelf beginnen? Want zoals we het afgelopen jaar wel hebben gezien, kan iedereen voor een andere mening staan en zullen we eigenlijk nooit helemaal tevreden kunnen zijn met beslissingen die van bovenaf genomen worden. En laten we Covid niet vergeten, van de eerst heersende angst, naar het gevoel van overwinning omdat het virus de kop in gedrukt leek te zijn. Om ons vervolgens zorgen te gaan maken over het wel of niet vaccineren, want vertrouwen we dit vaccin eigenlijk wel dat in zo’n korte tijd gemaakt is?

Onze kinderen merken niks van dit alles. Of de piet nou per se zwart moet zijn, met roetvegen of eigenlijk alleen een pietenpak aan moet hebben, want voor hun maakt het helemaal niet uit. Een piet is een piet. Het Sinterklaasfeest is voor hen sowieso al een hele happening. Corona krijgen ze natuurlijk wel mee nu op school alle ramen open moeten staan voor de frisse lucht en we de kinderen moeten afdroppen bij het hek. Maar het is allemaal nog zo zorgeloos, zo vol vertrouwen op hun omgeving en ouders.

Zou het niet mooi zijn om door hun ogen naar dit soort problemen te kijken? En daar komt meteen die vruchtbare vrede om de hoek kijken. Een vrede die vanuit onszelf niet mogelijk zou zijn en waarschijnlijk al helemaal niet vruchtbaar. Leven in harmonie met elkaar, keuzes te maken die voor iedereen juist zouden zijn. Daarom is deze tijd van advent, waarbij we uitkijken naar de geboorte van Jezus, zo’n mooi lichtpunt elk jaar. Om weer stil te staan bij het moment van hoop.

Weer even stilstaan bij het nieuwe leven dat God bracht door Zijn Zoon naar deze wereld te sturen. Als klein en kwetsbaar kindje dat zoveel impact en vruchtbare vrede bracht. Om aan iedereen te vertellen waar het daadwerkelijk om draait. Niet om je eigen gelijk te halen door middel van protesten, maar om alles in een groter geheel te zien.


PUUR!vandaag boekentip

vredeHoe geweldig het ook is om kinderen te hebben, het kan ook stressvol en vermoeiend zijn. Maar net zoals God ons gebruikt om onze kinderen te vormen, gebruikt hij onze kinderen om óns te vormen. Het down-to-earth moederboek ‘Happy mom’ van Ruth Schwenk helpt je om met die basis te groeien in je moederschap. Je hoeft het niet perfect te doen, en je hoeft ook niet alles op z’n beloop te laten. Er is een andere weg. Een weg die je samen met God mag bewandelen. Een weg waarop je de moeder wordt die God al die tijd al in jou ziet. Een happy mom.

 

Bestel dit boek voor €17,99

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *