Waarom lijdenstijd en paaseitjes best samengaan

10 april 2019
Delen via:

De paaseieren liggen al tijden in de winkel en als je de winkelstraat moet geloven, leven we op dit moment in de lichtste periode van het jaar. Vrolijke paaskuikens en zoete chocolade bereiden ons voor op het feest van de lente. Toch is het ook de vastentijd: gaan die twee wel samen?


‘Mam, ik snap nu waarom het lijdenstijd is,’ verzuchtte een jong meisje afgelopen week tegen haar moeder. Voor het eerst in haar leven maakt ze lijden van heel dichtbij mee, nu een leeftijdsgenootje van acht in deze periode door ongeluk om het leven is gekomen. Ik hoor dezelfde uitspraak terug van een jongen van 12, wiens ouders op dit moment op verschillende plekken wonen. En dan zijn er nog een paar kleine meisjes die deze periode heel veel huilen, omdat hun vader kanker blijkt te hebben en niets meer normaal lijkt.

Aanslag in Utrecht

We kunnen in de veertigdagentijd heel veel mooie dingen bedenken om ons voor te bereiden op Pasen – misschien ook wel met ons gezin. Minder eten, minder op de mobiele telefoon – alles voor een gezonde bewustwording. Maar de werkelijkheid haalt ons vaak in. Om ons heen hoeven we lijden niet op te zoeken: het is er al en onze kinderen worden er ook steeds vaker mee geconfronteerd. Tijdens de aanslag in Utrecht Kanaleneiland zat mijn dochter vast op school en belden we al onze oude buren om te vragen of ze veilig waren – de aanslag was in onze oude straat.

Broosheid zonder opsmuk

Lijden en kwetsbaarheid hoort bij dit leven: misschien is het goed om onszelf en onze kinderen bij die werkelijkheid stil te laten staan. Zonder opsmuk stilstaan bij de broosheid van het leven en ontdekken dat Jezus daar alles al van wist. Vaak proberen we kwetsbaarheid te verdoven en te vermijden. We vluchten ervoor of vechten ertegen. Misschien mag er deze periode ruimte zijn om ons er natuurlijkwijs mee te verbinden en ontdekken welk verlangen er schuilt achter pijn.

Kwetsbare dagen

Dat kan heel praktisch door op zoek te gaan bij die eenzame mevrouw in de straat, gewoon samen te huilen om verdriet wat er is, stil te staan bij kwetsbaar groen dat uit de aarde opkomt, het zwakke te beschermen (bijvoorbeeld dat ene meisje in jouw klas dat nooit mee mag doen), en eerlijk te communiceren over waar jij hulp bij nodig hebt. Over die kwetsbaarheid schreef ik in het nieuwste Ademreeksboekje Kwetsbaarheid; het leert je omgaan met lijden en zwakheid

 

 

 

 

David en zijn hoop

David vraagt in zijn leven ook om het besef van kwetsbaarheid, bijvoorbeeld in Psalm 39. Hij beseft waar hij staat en waarop hij mag hopen:

Geef mij weet van mijn einde, Heer,
laat mij weten hoe vergankelijk ik ben.
U maakt mijn dagen een handbreed lang,
niet meer dan lucht is het bestaan van een mens.
Mijn hoop is alleen op u gevestigd.

 

Paaseitjes op tafel

Moet de chocolade in deze periode in de kast? Het kan natuurlijk een heel goede oefening zijn om dat te doen – vasten is heilzaam. Maar soms is het ook mooi om vast een voorproefje te nemen op het leven. Zo bakten wij een taart voor onze oom met kanker om vast te vieren dat God ons nabij gaat zijn, en namen we de lekkerste paaseitjes mee naar die oude mevrouw zonder kleur in haar leven. We proefden van het zoet met tranen in onze ogen. Als voorproefje van alles wat nog komen gaat.

 

 

 

 

 

Mirjam van der Vegt

is naast auteur ook stiltetrainer en (landelijk) spreker. Ze schreef eerder de Stiltelijn, met titels als Stiltedagboek en Adem de dag.

Kwetsbaarheid van Mirjam van der Vegt is deel 6 in de Adem-de-dag-reeks en brengt verdieping door middel van creatieve verwerkingsopdrachten, mooie gebeden en praktische korte meditaties. Kwetsbaarheid is spannend, maar tegelijkertijd een enorme kracht. Hoe kunnen we kwetsbaarheid omarmen in plaats van ons ertegen te verzetten? Wat helpt ons om open in het leven te staan, ook na tegenslag? Teken – dicht – bid – mijmer – kleur – en mediteer over de kwetsbaarheid van het leven en ontdek hoe je met je handen wijd open opnieuw verwonderd kunt raken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *