Wanneer zag jij het licht?

26 april 2019
Delen via:

Mijn beperkingen waren mijn obstakel, totdat iemand zei dat ze een kracht kunnen zijn. Inmiddels weet ik dat dat in- derdaad zo is.’ Evelyn Koelewijn (33) voelde zich jarenlang mislukt en ze wilde niets liever dan normaal kunnen lopen en praten. Tegenwoordig inspireert ze talloze mensen met haar leven en omarmt ze haar imperfecties.

“Ik kwam slap en blauw ter wereld, het was grote paniek. Ik heb er spasme en hypermobiliteit aan overgehouden, daardoor praat ik ook anders dan anderen. Pas op de basisschool werd ik me hiervan bewust. Kinderen gingen mij nadoen en uitlachen. Een begeleidster vond het tijd dat ik de waarheid hoorde. Ze hurkte voor me neer en zei: ‘Jij bent ge-han-di- capt.’ Een klap in mijn gezicht!

Het pesten ging door tot op de middelbare school. Het gaf me een machteloos gevoel om niet geaccepteerd te worden, door iets waar ik helemaal niks aan kon doen. Ik had goede hoop dat het in de volwassen wereld beter zou gaan, maar ik bleef ertegenaan lopen. Ik volgde opleidingen tot sociaal pedagogisch hulpverlener. Bij een potentiële stageplek mocht ik de telefoon niet opnemen, want mensen zouden denken dat ze een verstandelijk beperkte cliënt aan de lijn hadden. Na een tijdje ontdekte ik dat werken in de zorg lichamelijk te zwaar was. Ik probeerde van mijn hobby fotograferen mijn werk te maken.

In een gesprek met een ondernemerscoach kreeg ik voor het eerst te horen dat ik mijn imper- fecties mijn kracht konden zijn. ‘Jouw beperking is wat je uniek maakt’, zei ze. ‘Mensen herkennen je en onthouden je!’ Ik vond dat maar een raar idee, maar langzaamaan kwam het besef dat ik mijn negatieve energie – van mezelf niet goed genoeg voelen – moest omzetten in positieve. Ik begon te bloggen over mijn beperkingen, in plaats van ze weg te stoppen. En toen ik een vrouw fotografeerde en zij mij toevertrouwde dat mijn zichtbare imperfecties het voor haar gemakkelijker maakten zichzelf te zijn, was het voor mij duidelijk. Die coach had gelijk!

Ik besloot me met mijn fotografie op vrouwelijke ondernemers te richten. Juist vrouwen zijn vaak onzeker over hun uiterlijk bijvoorbeeld. Omdat ik zelf de ontwikkeling heb doorgemaakt van onzeker naar krachtig, lukt het mij om hen voor de camera te laten ontspannen. Ik bied daarbij ook coaching aan. Mijn bedrijf heet Onbeperkt Puur: als je jezelf bent en laat zien, vallen beperkingen weg. Ik heb nu een fantastisch leven. Vorig jaar mocht ik een TED-talk houden, een enorme eer! Bizar hoe vaak deze al is bekeken via Facebook en hoeveel dit heeft losgemaakt. Ik ben God dankbaar dat ik nu zoveel mensen mag inspireren met mijn persoonlijke levensles.”

Het verhaal van Evelien Koelewijn uit het PUUR! magazine 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *