Want niet wat ik wil doe ik, maar wat ik niet wil dat doe ik

4 augustus 2019
Delen via:

Het is nog warm wanneer ik vanochtend ontwaak. De hitte van de afgelopen weken hangt nog steeds een beetje in huis en is buiten nog voelbaar in de warme luchtstroom. Ik vraag mij af voor hoelang nog, want volgens de weerberichten is er regen op komst. Gelukkig denk ik bij mijzelf, want ik kan ook wel wat regen gebruiken in mijn leven. Alles in mij schreeuwt om verfrissing, verandering van denken en een doorbraak in mijn zelf opgelegde slavernij. Het juk begint mij aardig wat ballast te bezorgen en op sommige momenten hindert het mij enorm in mijn handel en wandel. Ik wil hier zo graag van bevrijdt worden maar het lijkt mij maar niet te lukken.

Het voelt alsof er aan alle kanten aan mij getrokken word

Wanneer mijn ogen vanochtend naar de tekst uit Romeinen 7 vers 15 getrokken worden, herken ik mijzelf hierin. Paulus schrijft: ‘Wat ik namelijk teweeg breng doorzie ik niet, want niet wat ik wil doe ik, maar wat ik niet wil dat doe ik.’ Ik voer dagelijks deze innerlijke strijd en ook ik (door)zie niet volledig wat mijn handelingen (of ze nou goed of slecht zijn) teweeg brengen. Ik weet dus precies waar Paulus het over heeft. Maar ik lijk er maar niet mee te kunnen breken. Oh, de wil die is er zeker maar ik kan de weg vooralsnog niet vinden.

Stoppen

Het voelt alsof er aan alle kanten aan mij getrokken word en dit maakt mij onrustig en onzeker. Ik wil stoppen met mijn overmatig controleren. Ik wil stoppen met mijn dwanghandelingen, die ik diep van binnen verafschuw en haat, maar iets houdt mij tegen en dat iets is ‘mijn zelfopgelegde juk van slavernij’. Diep van binnen weet ik dat ik allang geen slaaf meer ben, dankzij Christus en het offer dat Hij voor mij gebracht heeft. Hij heeft mij immers vrijgekocht, en dankzij Hem heb ik de mogelijkheid om van deze vrijheid te genieten.

En toch, toch voel ik mij niet echt vrij en blijf ik juist die dingen doen, die ik eigenlijk niet wil doen maar die mij inmiddels ‘zo eigen’ zijn geworden. Vooral op de momenten waarop er het hardst aan mij getrokken word. Dan overzie ik de dingen even niet meer zo goed en val ik al snel weer terug in mijn eigen wereld van slavernij. ‘God, bid ik, help mij en schenk mij rust en vrede. Bevrijd mij van al mijn angsten, onzekerheden en twijfels.’ Ik ben zó bang voor wat er komen gaat en daardoor houd ik angstvallig de dingen in stand die ik diep van binnen zo haat en doe ik juist diedingen die ik niet wil.

Kom to mij

De duivel is oersterk en ligt voortdurend op de loer. Ik kom hem voortdurend tegen en tot op zekere hoogte kan ik hem weerstaan, maar soms is hij mij te slim af en heb ik mij wéér eens laten verleiden door zijn woorden en iets gedaan waarvan ik mijzelf had voorgenomen, om dit echt niet meer te doen.

Zal het mij ooit lukken om hem te weerstaan? Zal er een dag komen waarop ik kan zeggen: ‘Maar niet langer meer doe ik de dingen die ik diep van binnen verafschuw en haat, maar de dingen die God behagen (=plezieren) en vreugde brengen.’Tja, denk ik nu, als het van mij alleen afhangt dan zie ik het niet zo hoopvol in maar gelukkig hoef ik het niet alleen te doen, want Jezus zegt ook vandaag:‘Kom tot Mij allen die vermoeid en belast zijt en Ik zal u rust geven. Want Mijn juk is zacht en Mijn last is licht.’

Geweldige belofte

Wat een bemoediging voor ons vandaag. We staan er niet alleen voor. God helpt ons om onze lasten te dragen en dankzij Hem mogen we nu al uitzien naar de verlossing die Hij zal brengen, zoals beschreven staat in Sefanja 3: ‘Jubel dochter van Sion, juich Israël, verheug u en wees vrolijk van ganser harte, dochter van Jeruzalem want de Here heeft uw gerichten weggenomen, Hij heeft uw vijand weggevaagd. De Koning Israëls, de Here zelf is in uw midden; u zult geen kwaad meer vrezen. In die dagen zal tot Jeruzalem (en ook tot jou en mij) gezegd worden: Vrees niet Sion laten uw handen niet slap worden. De Here uw God is in uw midden, een held is Hij die u verlossen zal.’

Wat een geweldige belofte!

 


PUURvandaag boekentip

ontwaak

Reacties (5)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *