Wat is kerst voor jou?

24 december 2021
Delen via:

December is dé feestmaand van het jaar. We organiseren pakjesavond, vieren het kerstfeest en sluiten het jaar vervolgens knallend af. Soms denk ik weleens: is het allemaal niet een beetje teveel van het goede? En dan heb ik het nog niet eens over de maanden hieraan voorafgaand, waarin we al veel voorbereidingen treffen om ervoor te zorgen dat alles tiptop geregeld is zodra het moment daar is.

Wat kunnen we veel tijd spenderen aan al deze voorbereidingen. Zoveel zelfs dat het ten koste gaat van de ware betekenis van kerst.

Weten wij eigenlijk nog wel wat kerst inhoudt? Weten onze kinderen waar het in de eerste plaats omgaat met kerst? Of is dit voor hen en ons een vraag geworden waarop we het antwoord weer moeten zien te vinden?

Ik ben bang dat dit laatste niet heel onwaarschijnlijk is. Want laten we ieder voor onszelf eens eerlijk stilstaan bij de vraag: Wat betekent kerst voor jou? Hoeveel tijd maken jij en ik nog vrij om de bijbel te openen en die gedeelten te lezen die ons naar kerst doen toeleven? En vergelijk dit vervolgens eens met alle tijd die jij en ik spenderen aan het kopen van cadeaus, het optuigen van de kerstboom en het inkopen doen van eten en drinken? Waar gaat het meeste van onze tijd dan aan op?

Je hoeft jezelf niet te verantwoorden tegenover mij of anderen. Maar wees eerlijk naar jezelf en naar God. Besef dat het met kerst in de eerste plaats om de geboorte van Jezus gaat, de lang verwachtte Messias. Zorg dat dit kostbare geschenk zijn waarde niet verliest of ondergesneeuwd raakt vanwege alle andere dingen die om jouw tijd en aandacht vragen.

Leef de komende weken al bijbel lezend toe naar kerst en ontdek opnieuw wat de ware betekenis is.

‘Want ziet ik verkondig u grote blijdschap die al de volke wezen zal; Namelijk dat u heden geboren is de Zaligmaker, welke is Christus Jezus.’


In deze compleet vernieuwde uitgave van ‘De schoenendoos’ van Francine Rivers vind je een ontroerend kerstverhaal en een serie overdenkingen voor de adventstijd.

Pleegkind Timmy heeft het niet gemakkelijk nu hij niet meer bij zijn moeder thuis kan wonen. Hij wordt opgevangen door lieve pleegouders, maar zelfs zij weten niet wat er in de schoenendoos zit die Timmy altijd met zich meedraagt. Pas wanneer Timmy meespeelt in het kerstspel op school, verandert alles.

Speciaal voor deze editie schreef Francine Rivers ook een serie overdenkingen voor de adventszondagen en kerstavond. Dit mooi vormgegeven boekje is een prachtige aanvulling op een toch al bijzondere tijd.

Francine Rivers is bekend van o.a. ‘Bevrijdende liefde’, ‘Mijn moeders hoop’ en ‘Het meesterwerk’. Ze schreef het verhaal over Timmy en zijn schoenendoos bijna tien jaar nadat ze tot geloof kwam, geïnspireerd door haar eigen moeite om haar zorgen en dank bij God neer te leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *