Wat staat er achter jouw naam?

1 juli 2021
Delen via:

Bij veel personen in de Bijbel staat iets genoemd dat bij hen past. Salomo is bijvoorbeeld een wijs man. Wat zou er bij jouw en mijn naam geschreven staan?

Het valt mij op dat er in de Bijbel vaak iets extra’s vermeld staat wanneer het over een bepaald persoon gaat waarover in dat gedeelte geschreven wordt.

Neem nu koning Salomo. Van hem wordt gezegd dat hij wijs was, zeer veel inzicht had en een groot verstand (1 Koningen 4:29). Van Tabitha (vertaald Dorkas) staat vermeld dat zij overvloedig was in goede werken en in liefdegaven die zij schonk (Handelingen 9:36). Over David staat geschreven dat hij rossig was, mooie ogen had en knap was om te zien (1 Samuel 16:12) En van Rachab lezen we dat zij geprezen wordt vanwege haar geloof (Hebreeën 11:31).

Maar wat zou er van jou gezegd kunnen worden? Wat zou er achter jouw naam geschreven staan?

Als ik deze vragen op mijzelf toespits, dan kan ik mij met geen van de bovengenoemde personen identificeren. Ik handel niet altijd wijs en verstandig zoals Salomo. Mijn geloof is niet zo groot als dat van Rachab. Op het vlak van goede werken, kan ik nog heel wat van Tabitha leren. En qua uiterlijk vind ik mijzelf nou niet echt knap. Wat dat betreft ziet het er somber voor mij uit en zullen er geen lovende en glorieuze woorden achter mijn naam staan. Dat stemt mij tot nadenken. Want wat kan ik doen om dit te veranderen?

Het antwoord komt als vanzelf naar boven drijven. Niet meer zondigen! Kan het echt zo simpel zijn?, hoor ik je je afvragen. Ja. Want als jij en ik stoppen met zondigen, dan zal God Zijn werk in jouw en mijn leven kunnen volbrengen. Jij en ik zullen een beter mens worden, dankzij Hem. We zullen als vanzelf wijs en verstandig leren handelen, omdat we Hem bij al onze beslissingen betrekken. Ons geloof zal mede hierdoor gaan groeien. En uiteindelijk zullen we niets anders meer willen doen, dan enkel nog goede werken tot eer van Zijn Naam! Wat zullen we allemaal mooie mensen worden, zowel van binnen als van buiten.

Maakt het dan nog uit, wat er achter je naam geschreven staat? Nee. Het belangrijkste is dát jouw en mijn naam in het Levensboek geschreven staan. Dat is de kern waar het ten diepste om draait. Ik bid dat jouw en mijn leven op die grote dag in het boek geschreven zullen staan en we ons voor altijd Zijn kind mogen noemen.


‘De lessen van Daniël’ van Ineke Marsman-Polhuijs is een Bijbelstudieboek speciaal voor vrouwen. Dit deel in de PUUR! geloof-reeks behandelt het Bijbelboek Daniël aan de hand van het thema zichtbaarheid en biedt diepgaande, verrassende en praktische lessen voor je leven. Ineke Marsman-Polhuijs neemt je mee op ontdekkingstocht in het leven van Daniël. Elk hoofdstuk bevat vragen en overdenkingen ter versterking van jouw relatie met God, jezelf en de ander. De auteurs van de PUUR! geloof-reeks zijn verschillende vrouwen met een theologische achtergrond die midden in het leven staan. Ineke Marsman-Polhuijs is zangeres, schrijfster, muzikant en vertaalster met een passie voor Jezus en voor mensen. Ook blogt zij voor puurvandaag.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *