Wat zijn jouw plannen?

13 september 2021
Delen via:

De vakantie is weer voorbij. Wat zijn jouw plannen voor de komende tijd? Thorinda denkt na over hoe wij onze plannen kunnen afstemmen op die van God.

De vakantie ligt nog maar net achter ons en we zijn alweer druk bezig met het plannen van een volgende. De ene afspraak is geweest en we plannen alweer een nieuwe in. Wij mensen plannen heel wat af. Het liefst plannen we ons hele leven alvast vooruit, zodat we precies weten wat er wanneer op het programma staat.

Waarom plannen we zoveel? Zijn we bang om op een dag geconfronteerd te worden met de stilte? De kalender witte vakjes toont en onze agenda geen afspraken aangeeft? Jaagt dat ons angst aan omdat we dan volledig op onszelf aangewezen zijn? En de stilte ons overvalt? Is dat dé reden van al onze plannen…?

Ik weet niet wat het is. Maar ik weet wel dat het maken van plannen tijd kost. Tijd die ik veel liever zou besteden aan de dag zelf, het moment en zich. We weten immers niet of er een nieuwe dag zal aanbreken. En we weten al helemaal niet wat Gods plannen met ons voor die dag zijn. Besef dat God altijd ver boven onze plannen staat. Zoals in Jesaja 55:9 staat geschreven: ‘Mijn plannen zijn niet jullie plannen, en jullie wegen zijn niet Mijn wegen.’

Waarom zouden we nog langer doorgaan met zoveel vooruit plannen? Laten we de komende periode eens wat minder plannen en kijken wat de dag zelf ons brengt. Misschien ontdekken we nieuwe en waardevolle dingen die anders verborgen waren gebleven. Misschien creëren we wel meer rust in ons leven wat juist in deze tijd zo belangrijk is. Maar wat ik vooral hoop, is dat jij en ik mogen leren dat we in alles op God kunnen vertrouwen. Zijn plannen zijn zoveel beter dan die van ons.

Leef in dat vertrouwen en laat je leiden door Hem. Van dag tot dag.


‘Eeuwenoude stilte hier en nu’ is een prachtig geïllustreerd salontafelboek van Mirjam van der Vegt over de zoektocht naar rust. Van der Vegt neemt je mee op een reis van hoofd naar hart, aan de hand van de vier treden van de stilte. Herademen, struikelen, beminnen en uitreiken: rust vinden gaat in verschillende fases. Naast prachtige teksten en quotes staan er veel beelden in het boek die je uitnodigen om op adem te komen. Deze beelden zijn gemaakt door verschillende fotografen en kunstenaars, zoals Sjaak Verboom, Jopie Huisman, Lianne Polinder en Martijn Duifhuizen. In hun kunstwerken en foto’s van natuur en architectuur staat verstilling centraal. Zo kom je al kijkend tot rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *