Welke waarden bepalen je leven?

4 maart 2019
Delen via:

Vanuit welke waarden leef je? Waarom kom je elke morgen je bed uit. Janneke de Leede schreef hier over in het boekje ” Rust & ruimte in leven” uit de PUUR! in balans serie.

Weet jij vanuit welke waarden jij leeft, waar put jij uit? Waar liggen jouw wortels? Welke principes vormen jouw innerlijke kompas, die je helpen de koers van je leven te bepalen.
Wat zou jij willen doen als je even niet aan de verwachtingen en eisen van mensen in je omgeving denkt. Weet je eigenlijk nog wel wat je diepste wensen zijn?

Als de keuzes die je nu maakt niet kloppen met je waarden, zal dat onrust veroorzaken. Je gedrag is dan niet meer in lijn met je waarden. Als vriendschap bijvoorbeeld voor jou een belangrijke waarde is, maar je komt door drukke werk-en privé situatie niet toe aan contact met je beste vriendin, dan zal je dat een onrustig gevoel bezorgen.

Je kompas ijken

Duidelijkheid over je waarden geeft rust en ruimte. Het geeft richting aan je leven en helpt keuzes te maken voor zaken die er voor jou wezenlijk toe doen. Je kijkt als het ware vanaf een hoger niveau naar je leven. Je bepaalt jouw unieke principes en met die principes in je achterhoofd bekijk je je agenda. Die pak je erbij als je keuzes moet maken zodat je je niet iedere keer opnieuw hoeft af te vragen: wat wil ik nu? Past dit bij mij? Het helpt je prioriteiten fte stellen en dicht bij jezelf te blijven.

Als je zo op zoek gaat en je waarden bepaalt, komen die waarden van binnenuit en dat motiveert veel mer dan van buiten opgelegde waarden die andere voor je vaststellen.  Waarden zijn niet je hele leven hetzelfde. Je verandert, ontwikkelt en krijgt nieuwe inzichten die makend at je andere prioriteiten gaat spellen. Neem dus af en toe de tijd om je innerlijke kompas te ijken.

Opdracht

Neem de tijd om uitgegierd stil te staan bij wat voor jou echt belangrijk in je leven en wat jouw belangrijkste waarden zijn.

Zo bouw je aan je innerlijke kompas. Je kunt keuzes die je maakt in je leven afstemmen op de door jou gekozen waarden. Je legt als het ware een meetlat langs de activiteiten in je leven. Waar ben je zo druk mee? Zijn dat dingen die voor jou belangrijk zijn?

Voorbeelden van waarden zijn: zekerheid, vertrouwen, bescheidenheid, eerlijkheid, flexibiliteit, innerlijke rust, liefde, verantwoordelijkheid, discipline, macht, avontuur, zelfvertrouwen….
Vul gerust aan met andere waarden. Nog meer voorbeelden van waard: www.123test.nl/persoonlijke-waarden-test

  1. Kies twintig waarden die je aanspreken
  2. Maak twintig kaartjes en schrijf op elk kaartje een waarde
  3. Maak nu een keuze welke tien voor jou op dit moment in je leven het belangrijkste zijn.
  4. Kies vervolgens uit deze tien jouw persoonlijke top vijf. Deze vijf vormen op dit moment de belangrijkste waarden in je leven.
  5. Stop ze in je portemonnee of agenda, hang ze goed zichtbaar in je huis, op de koelkast of het prikbord en gebruik ze op keuzemomenten.

(een fragment uit “Rust & Ruimte in je leven” van Janneke de Leede)

 

 

Janneke de Leede gaat in PUUR! in balans op zoek naar manieren waarop vrouwen met een overvolle agenda en druk sociaal leven rust en balans kunnen vinden. Slechts een enkeling slaagt hierin: zij zijn een inspiratiebron voor anderen: minder = meer. Voor christenen geldt daarbij dat juist ook in de Bijbel aanknopingspunten zijn te vinden voor meer rust en ruimte in het leven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *