Het wonderlijke blije gevoel

5 maart 2018
Delen via:

In het afgelopen jaar had ik pittige periodes vanwege mijn gezondheid. Voor mijn idee was ik –meestal- wel dankbaar en blij vanwege alle lieve mensen om mij heen en de goede dingen die ik ontving.

Bewust zoekend naar positieve dingen als de moed me in de schoenen zonk tijdens het lange en zware revalidatietraject en een roepen naar de Heere of Hij me dankbaar wilde maken en me opmerkzaam wilde maken op de kleine dingen zodat ik ondanks alles toch kon genieten. Tijdens de bestralingen elke dag heel bewust en soms dus alleen met mijn verstand iets positiefs opschrijven en zo een punt van (dank-)gebed creëren. Dat was een tip die ik ooit eens kreeg van iemand:

focus op iets positiefs, zing een lied en je zult merken dat je er bovenuit getild wordt.

Vorige week ben ik er achter gekomen dat blijdschap en dankbaarheid nóg een dimensie dieper kan en heb ik de tekst “verheugt u in de Heere te allen tijde. Nog eens: verheugt u!” als een Godsgeschenk mogen ervaren.

In mijn omgeving waren er twee ingrijpende sterfgevallen (jonge mensen) en in de familie waren er grote zorgen. Zelf had ik nog allerlei pijntjes, frustraties, lange weg van herstel vanwege de nasleep door de behandeling van borstkanker en ik was moe, moe en nog eens moe. Ook van wat er allemaal gebeurde in de wereld, dichtbij en ver(der) weg, werd je niet vrolijk.

Give thanks!

En op dát moment ging er diep in mijn hart iets “gloeien”. Onverklaarbaar en ongrijpbaar en zeker niet “maakbaar” door mijzelf. Ik was, omringd door allerlei zorgen en verdriet, zo verheugd dat ik een tweede kans kreeg. Na de kanker heb ik een tweede kans ontvangen. Mijn leven was niet afgesneden, sterker nog ik ben intenser en bewuster gaan leven. Ik werd er stil van en verbaasd en ook raakte ik er een beetje van in de war: Hoe kon ik mij zó intens blij voelen terwijl er allemaal narigheid om en in mij was?

Totdat ik me ineens realiseerde dat dit de “blijdschap in de Heere” was waar over gesproken wordt in de Bijbel. Een prachtige en machtige ervaring en inmiddels is het helaas al weer een beetje weggezakt. Hoewel, tijdens dit schrijven merk ik weer iets van het wonder. Want dat is het: het is een wonder, genadegave, van de Heere die ik mocht zien maar begrijpen doe ik het niet. Ik wil het wél met jullie delen en zo God groot maken.

Give thanks!

Dank van Marije Vermaas

Inspiratieboek DANK daagt je uit om bewust te ontvangen, te danken en te verwonderen. Het biedt een verzameling van waardevolle inzichten over dankbaarheid en inspiratie tot dagelijks danken. 52 weken lang stof tot nadenken door inspirerende teksten, uitdagende oefeningen en prikkelende vragen. Leer, lees, oefen, dank en… geniet! ‘De grootste kunst van het leven is een grootmeester te worden in dankbaarheid. En wat lees je daar in dit boekje veel waardevolle dingen over. Elke week een nadenker die je aanmoedigt de ingeslagen weg van dankbaarheid te blijven volgen. Dank voor deze inspiratie.’ Mirjam van der Vegt – schrijver van o.a. Koester je hart ‘Dit boek inspireert mij om niet alleen te denken over dankbaarheid, maar er ook concreet mee aan de slag te gaan. Het is eerlijk geschreven vanuit het besef dat dankbaarheid oefening vraagt. Ik zou veel kunnen citeren, maar je kunt het beter zelf lezen.’ Lydia Kansen-Brasz – missionair predikant Marije Vermaas-Boer (1984) is religiewetenschapper en contextueel theoloog. Zij werkt bij een vereniging van zorgaanbieders. Marije is coauteur van Beschuit zonder muisjes en eindredacteur van de Essentials-serie voor vrouwen.

U kunt dit boek voor €17,50  bestellen bij boekenwereld. U betaalt 1,95 aan verzendkosten.

Reacties (5)

 • Nelly schreef:

  Mooi geschreven, fijn dat het beter mag gaan. Ook een mooi lied.
  Ik zal het nog moeten leren om God te danken ondanks mijn moeilijke periode in mijn leven, als eigenlijk alleen maar moet huilen.
  Gods zegen zegen Anja.

  • Anja de Jong schreef:

   dag Nelly, ik kan het ook niet in eigen kracht en dát wil ik benadrukken! het helpt soms wel om bewust elke dag iets te zoeken waar ik blij van word of de Heere voor kan danken. Dat zijn hele kleine dingetjes zoals een warm bed, dak boven mijn hoofd, kop koffie, vriendelijke glimlach van een voorbijganger, een musje dat even komt kijken in mijn tuintje, enz. Sterkte toegewenst en ook je tranen worden door Hem gezien én bewaard.

 • Cora schreef:

  Dank Anja voor delen!

 • Daniëlle schreef:

  Wat mooi, lieve Anja! Je hebt het prachtig beschreven en ik bewonder je erom. Dat je ondanks alle narigheid die positiviteit weet vast te houden. Dat is echt niet zomaar iets en niet iedereen zou dat kunnen. En die blijdschap is om jaloers op te worden; door jouw blog verlang ik er nog meer naar! Dank je wel. X

  • Anja schreef:

   het is echt een Godsgeschenk die vreugde en alle eer aan Hem want Hij blijft Dezelfde ook als ik het allemaal niet zo positief kan zien of ervaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *