…Zachtmoedig…of Zacht- en moedig…

19 maart 2018
Delen via:

Wat ben jij van nature? Een zachtmoedig persoon of een zacht en/of moedig persoon? Vanochtend stond ik hier heel bewust een moment bij stil…

Wanneer ik de dikke Van Dale erop na sla en dé definitie van zachtmoedig opzoek, komen de onderstaande synoniemen tevoorschijn “vriendelijk, goeiig, zacht van aard, mild, nobel, zachtaardig, goedaardig, liefelijk, meegaand”…

Nou, is mijn éérste gedachten, helaas heb ik maar weinig van deze eigenschappen! Zachtmoedig, ben ik dus bij lange na niet, dit kledingstuk past mij helaas (nog) niet! Jammer, want het is wel wat Paulus in Kolossenzen 3:12 aanprijst: “dus kleed uzelf in innig medeleven, in goedheid, bescheidenheid, zachtmoedigheid en geduld”…

Hoge lat

Over het algemeen ben ik “vrij hard, streng en kritisch ten op zichte van mijzelf”. Ik leg de lat hoog en neem, in het dagelijks leven nagenoeg, geen of nauwelijks genoegen met half werk! Maar al nadenkend over het woord zachtmoedig, besef ik dat ik deze meetlat ook meer dan eens naar anderen in- en om mij heen hanteer! Ik verlang (of misschien zelfs “eis” van hen dezelfde dingen)!
Niet goed, en al helemaal niet zoals Jezus wil dat ik leef! Hij spoort mij aan, om zachtmoedigheid te (be)tonen naar anderen! Op verschillende plekken in de Bijbel beschrijft Hij dit ook als een opdracht en levensstijl.

Jakobus 4:13: “Wie van u kan wijs en verstandig genoemd worden? Laat hij/zij het daadwerkelijk bewijzen door een onberispelijk leven en door wijze zachtmoedigheid”.
1 Korinthe 4:20-21: “Want het Koninkrijk van God bestaat niet uit woorden, maar uit kracht. Dus wat wilt? Moet ik met de stok naar u toe komen of liefdevol en zachtmoedig”.
Mattheus 5:5: “Gelukkig de zachtmoedige, want zij zullen het land bezitten”.
Galaten 5:23: “Maar de vruchten van de Geest zijn, liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, goedertierenheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en matigheid”.

Opdracht

Lastig hoor, om zo te leven, juist naar degene die ik “niet zo aardig vind”. De mensen die mij gekwetst hebben, veroordeelt en bekritiseert! Hoe kan ik juist naar hun toe, zachtmoedig zijn?
Het voelt als een onmogelijke opdracht!

Maar denk ik nu, heb ik hun manieren, in de loop van de tijd, niet gekopieerd en hen met dezelfde strenge, harde en bekritiserende houding behandelt, zoals zij mij ooit behandeld hebben! Ik ben bang dat ik hierop “ja” moet antwoorden! Hoe pijnlijk en confronterend dit ook is! In plaats van vergevingsgezind, mild en zachtmoedig te zijn, ben ik waarschijnlijk nog veel harder, strenger en kritischer naar hun toe geworden!

Ik zou willen dat ik iets anders kon antwoorden, maar Paulus houdt mij vandaag “een spiegel” voor ogen in Galaten 6:1, hier schrijft hij: “Broeders en zusters, wanneer u merkt, dat iemand een misstap heeft begaan, moet u, die door de Geest geleidt wordt, hem/haar zachtmoedig weer op het rechte pad brengen MAAR pas op, dat uzelf ook niet tot een misstap wordt verleid! Toets je eigen gaan en staan, je eigen beweegredenen maar meet deze niet af aan anderen!

Laten leiden

En inderdaad daar ligt, “de mogelijkheid in de onmogelijkheid” vanuit mijn kortzichtige denken! Wanneer ik mijzelf, door Gods Geest laat leiden, kan ik een zachtmoedig persoon worden! En niet alleen zachtmoedig, maar ook liefdevol, vredelievend, lankmoedig, geduldig en nog veel meer! Ja, God kan mij alleen “zachtmoedig” maken maar tegelijkertijd ook “zacht- en moedig”! Ja, standvastig zelfs!

Hij leert het mij en ons zelf, om zo te leven en ook vandaag kijkt Hij mij met zijn liefdevolle en zachtmoedige ogen aan en zegt Hij: “Leer van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart! Wat een goeiige en liefdevolle Vader hebben wij, dankzij Hem, kunnen wij moedig, sterk, krachtig en vol vertrouwen, op weggaan, de nieuwe dag tegemoet! Een leven leidend volgens Zijn richtlijnen!

Zachtmoedig
en onberispelijk
wil ik leven
aan dé hand van
Hem!


Door een noodlottig ongeval met hun buggy verliezen Ora Jay en Irene Eash hun twee dochters. Ze zoeken en vinden troost in de Bijbel en hoop op eeuwig leven. Maar de Amish geloofsleer verwerpt de gedachte aan genade en verlossing. Dat leidt tot een moeilijke beslissing: afscheid van familie, kerk, cultuur en levensstijl. Een heel nieuw leven begint…

 

 

 

Reacties (4)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *