Ik zie, ik zie wat jij niet ziet… – n.a.v. Genesis 37

6 december 2017
Delen via:

Wanneer ik dit gedeelte lees, komt als éérste de gedachten bij mij op…hoe zou ik gereageerd hebben, als ik in de schoenen van Jozef zijn broers had gestaan’?

Ik vermoed dat ik ook minachtend en geïrriteerd zou zijn, wanneer “hij voor de zovéélste keer” met een bijzonder verhaal op de proppen kwam tijdens het ontbijt. Altijd die grootspraak, hoog draverij en hoogmoedige trekjes van hem, en dan is hij ook nog eens het lievelingetje van papa Jakob! Kan het nog erger…

Jaloers

Ik denk dat ik jaloers zou zijn, omdat hij altijd, net wat méér aandacht en net wat meer extraatjes kreeg toebedeeld t.o.v. mij! Althans zo zie ik mijzelf in het dagelijks leven wel vaak reageren (helaas maar al té vaak)! Ik zou mij achtergesteld voelen en hem een hartig woordje toespreken…maar zou ik ook wanneer de mogelijkheid zich voor zou doen, net als zijn broers hier in dit gedeelte, hem verkopen…opgeven en als ‘dood zijnde’ uit mijn leven (ver)bannen!

Zou ik deze last voor de rest van mijn leven mee hebben kunnen torsen, zou ik met deze leugen kunnen leven t.o.v. vader Jakob in dit geval! Mijn eerste gedachten is, ‘nee, dit zou ik niet kunnen verdragen, elke dag de pijn, het verdriet en de hoop te zien op het gezicht van vader Jakob, vanuit zijn kant wetende dat het onmogelijk was om te blijven hopen, dat er een wonder zou geschiedde en zijn zoon Jozef, weer zou terugkeren…en toch…

Ik denk dat ik deze leugen niet eens, één dag vol zou kunnen houden…

Of, denk ik nu bij mijzelf, zou ik vanuit jaloersheid denken, ‘zo dat is er al eentje minder, kom ik wellicht al wat méér in beeld bij vader Jakob’….

In beeld zijn

Née toch! Zo slecht ben ik toch niet (althans dat hoop ik niet)! Maar wanneer ik mijzelf hieraan spiegel, denk ik…’ben ik beter dan de broers van Jozef, wanneer ik mijn huidige leven hiernaast leg! Wil ik ook niet graag, misschien wel té graag ‘in beeld zijn’ in mij familie en vriendenkring – houd ik ook onbewust ‘een leugen’ in stand om aanspraak en aandacht te krijgen van deze en gene! Probeer ik ook meer dan eens, via allerlei (om)wegen ‘een wit voetje te halen’…en net wat meer aanzien en liefde te ontvangen vanuit de mensen in- en om mij heen…

Ongemerkt denk ik, dat dit wel het geval is…hoe slecht, zelfzuchtig en zondig dit ook is, ik betrap mij er méér dan eens op, dat ik ook bewust en onbewust weleens “een leugentje om best wil in stand houd”, om er zo zelf, net wat beter uit te komen, t.o.v. die ander, – want tjonge wat hij/zij gedaan heeft…dat zou ik nooit gedaan hebben (terwijl ik diep van binnen mijn geweten voel knagen)!

Ik kom er achter, dat ik géén haar beter ben t.o.v. de broers van Jozef.

Waarschijnlijk zelfs, dat ik er nog veel slechter vanaf kom, wanneer ik mijn leven hiernaast leg! Gelukkig maar, dat God niet van mij vraagt of ik mijzelf met hen wil vergelijken! Dan zou het er niet zo best voor mij uitzien! Nee, God vraagt van mij een leven waarin ik mijzelf en mijn manier van denken, doen en handelen aan Hem spiegel.

Spiegel

Hij is de spiegel waar ik, elke dag opnieuw in moet kijken, hoe confronterend en pijnlijk dit ook is,…Hij wil dat ik niet (ver)oordeel, geen leugens en leugentaal uitspreek, maar spreek en getuig van Hem, in Geest en Waarheid! En ja, dit is mogelijk, wanneer ik Hem dé woorden in mijn mond laat leggen! Woorden van liefde, i.p.v. bitterheid, jaloersheid en bedrog!

Wat een genade van Zijn kant! Dankzij Hem is er nog hoop voor mij en ons allemaal! Hij achterhaalt de leugens en neemt deze voor eens en altijd weg! Zodat ik en wij allemaal verlost en bevrijdt een nieuw leven, vrij van jaloersheid, leugens, trots en hoogmoed kunnen leiden! Zoals Salomo in Spreuken 18:21 aangeeft: Woorden hebben macht over leven en dood, wie zijn tong koestert, plukt daarvan de vruchten!

Ik bid en hoop dat er in jou en mijn leven, een overvloed aan vruchten zichtbaar mag worden, zodat anderen hiervan mee kunnen “plukken”.

 

Verander
Mijn hart
Néém mijn leugens
Weg en vergééf mij
Vandaag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *