Zoek een aanknopingspunt om iets te delen van je geloof

3 juni 2019
Delen via:

In de kerk horen we preken over het delen van ons geloof. We worden uitgedaagd in gesprek te gaan met onze niet-gelovige buren of collega’s. Maar hoe doe je dat? Hoe verspreid je Gods licht?

Als spreker roep ik mijn toehoorders ook op hun geloof te delen. Een van mijn laatste preken ging bijvoorbeeld over de bloedvloeiende vrouw. Waarom ging ze vol vertrouwen naar Jezus toe? Omdat ze over Hem had gehoord! Ooit had iemand haar iets over Hem verteld … Stel je voor dat jij die persoon was! Wat zou je blij zijn dat je het lef had gehad over Jezus te beginnen!

Maar hoe pak je dat aan? Hoe vind je aanknopingspunten? Hoe begin je?

Het is nog niet zo eenvoudig om daar iets algemeens over te zeggen. We hebben namelijk allemaal onze eigen stijl. De een vertelt vrijmoedig over ervaringen met God, een ander nodigt mensen uit en bidt na afloop en weer een ander nodigt liever iemand uit voor een laagdrempelige dienst.

Een paar tips.

  1. Sluit aan bij de ander

Mijn stijl is dat ik vooral afwacht waar ik kan aanhaken. Soms liggen die momenten voor het oprapen. Ik denk bijvoorbeeld aan die keer dat ik samen met een vriendin in de veertigdagentijd boterhammen met kaas-rucolakroketten bestelde. (Lees hier de hele blog.)

‘Jezus Christus! Maak ik zulke lekkere dingen en dan neem je zo’n kroket?! Proef minstens mijn kreeftensoep!’
Ik besluit het moment te grijpen. ‘Juist vanwege Hem laat ik veertig dagen vlees en vis staan. Dus inderdaad, dankzij Jezus Christus zitten we aan de kaas-rucolakroketten in plaats van aan de kreeftensoep.’

‘Huh? Vasten christenen ook? Waarom dan?’

Margo en ik leggen iets uit over de traditie om veertig dagen apart te zetten. En vertellen dat iedereen daarbij zijn eigen keuzes maakt. Dat de een veertig dagen geen vlees eet en dat een ander elke dag een kaartje stuurt aan iemand die zo’n verrassing op de mat wel kan gebruiken. Dat er niks hoeft, maar dat zulke voornemens wel veel opleveren. Dat we op deze manier stilstaan bij de betekenis van Jezus Christus in ons leven.

De kok ziet er oprecht verbaasd uit.
‘Gaan jullie ook echt elke week naar de kerk?’
‘Jazeker! Ik preek zelfs.’
‘Jij?! Dat had ik nou nooit gedacht.’

Ik nodig hem uit een keer mee te gaan. Om minstens één preek te komen proeven. Maar van de kerk heeft hij geen kaas gegeten.

De kok zet mij aan het denken met zijn vragen en opmerkingen. Kan ik in een paar zinnen Jezus Christus ‘aanprijzen’?

  1. Bedenk wat je kunt vertellen als iemand ernaar vraagt 

Soms merk je dat je vaker dezelfde vraag krijgt. Bijvoorbeeld: geloof je altijd al? Of: wat brengt het geloof jou? Dan kan het helpen voor jezelf na te denken over antwoorden op deze vragen:

  • Hoe zag je leven eruit voordat je Jezus kende?
  • Wat is er gebeurd waardoor je bent gaan geloven?
  • Wat is er veranderd nu je gelooft?
  • Wanneer merk je in het dagelijks leven iets van God?
  1. Daag jezelf uit iets te doen wat bij je past 

Natuurlijk kun je afwachten welke openingen er ontstaan. Mijn ervaring is overigens dat ik er meer zie als ik ervoor bid. Maar soms kun je ook zelf initiatief nemen. Een paar ideeën:

  • Nodig mensen uit samen te eten. Bespreek wat jullie bezighoudt. Vertel wat jou bezighoudt en welke rol geloof hierin speelt.
  • Vraag in je kerk of jullie meedoen met de Kerkproeverij. Bedenk wie jij zou kunnen uitnodigen.
  • Nodig mensen uit samen met jou naar The Passion te kijken.

Deze Blog is geschreven door Paulien Vervoorn en vind je ook op haar website: https://www.geloofwaardigspreken.nl/aanknopingspunten

Paulien Vervoorn is spreker, auteur, coach en trainer bij Geloofwaardig Spreken

 

 

 

 


PUUR! boekentip

Aangrijpende sociaal-historische roman van ‘de Scandinavische Irma Joubert’ over een van de grootste negentiende-eeuwse arbeidersstakingen in de Zweedse houtindustrie

Noord-Zweden, 1897. Britta van 10 jaar maakt lange dagen als lattengrietje in de houtzagerij – maar als ze thuiskomt is er weinig eten. Op een dag hoort ze vader en de andere arbeiders in het geheim praten over staken. De zagerij komt tot stilstand.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *