12x geen vakantiestress met kinderen

10 juli 2018
Delen via:

Zie jij soms ook zo uit naar de vakantie? Even geen schooltijden om eerder je bed voor uit te hoeven, even geen kinderen wakker moeten maken, even geen… gewoon in de chill-modus komen!

Maar euh… zie je er soms ook zo tegenop? 6!! weken lang ruziemakende kinderen om je heen, vriendjes en vriendinnetjes die op vakantie zijn en dus een kind dat zich verveelt en een huis zonder orde en regelmaat? Hieronder vind je 12 tips voor een alsnog relaxte vakantie, mocht dat laatste waar zijn.

 1. Houd je dit voor ogen: Kinderen zijn best oké, ook na meer dan drie uur en ja, ook zeker die van jou!
 2. Kinderen kunnen echt wel hun eigen plan trekken. Vervelen zet aan tot creativiteit, laat je kind zelf denken en dingen verzinnen, doe het niet voor hen. Kom ook niet steeds tussenbeide bij ruzies, ze kunnen zelf wel hun ruzietjes oplossen en anders leren ze het maar toch? Word ook niet te snel boos en maak je vooral niet druk over rommel – ‘s avonds ruim je dat weer op samen met de kinderen. Gewoon één keer, geen zes keer overdag. Doe zelf ook gewoon je ding. Niemand verwacht dat je constant je kind bezighoudt. Je kind kan er best tegen dat jij de ramen lapt, de afwas opruimt of even heerlijk een boekje leest.
 3. Blijf thuis en zet de achterdeur open – plan de week niet vol met activiteiten. Zand, gras, water, takken zijn altijd een succes. Zet een emmer zand en een emmer water buiten en je ziet je kind het eerstvolgende uur niet meer. Nog leuker is zwart zand, maar daar ben je misschien nog niet aan toe. Dat begrijp ik!
 4. Val mensen lastig – Bezoek vrienden of familie met kinderen, gedeelde smart is halve smart. Fiets naar de speeltuin, daar zijn vaak andere kinderen waar ze mee kunnen spelen of opa’s en oma’s die je kind graag duwen op de schommel. Vergeet dan geen boek of magazine mee te nemen!
 5. Heb geen verwachtingen – Kinderen gaan echt niet om vier uur aan tafel zitten voor een kopje thee en een gesprekje over de dag, ze maken liever ruzie over een stuk taart en in wiens glas de meeste ranja zit… Bak dus geen taarten als je geen bakwonder bent, of ga niet zitten naaien als je nooit met naald en draad hebt leren omgaan… als je dan toch je was weg kan werken valt het allemaal weer mee. Go with the flow en leef in het nu!
 6. Grijp die kans en geniet – Doe de dingen waar je nooit tijd voor had. Ga in een heerlijke stoel in de zon liggen, fiets naar de markt of naar het bos. Je hebt nu de tijd, geniet er van!
 7. Neem het er van – Kinderen zijn net als labradors, geef ze een opdracht en ze vragen om meer. Maar o wee als ze zich vervelen want dan breken ze de boel af. Laat je kinderen de tuin sproeien, de afwas doen, en de grond dweilen met de toch al vuile handdoek.
 8. Haal nog een kind in huis – Haal oudere meisjes in huis als je een baby of peuter hebt, er is geen leuker speelgoed voor een meisje dan een levensechte peuter, profiteer hiervan! Profiteer ook van het tweerichtingsverkeer: het kind dat vandaag komt spelen, daar kan jouw kind morgen weer terecht.
 9. Zeg eens nee – Doe geen dingen die je echt niet wilt.
 10. Maar zeg ook eens ja – Doe geregeld toch iets wat je niet zo leuk vindt, uiteraard gaat je kind vervelend doen als je de hele dag op je telefoon of achter de computer zit.
 11. Eten scoort altijd – Er is niets fijners dan een boos kind weer blij maken met eten. Zorg altijd dat er genoeg te eten is in de vakantie en dat je voorraad niet te snel op gaat. Denk ook aan een weekmenu. Echt waar, als je weet wat je vandaag en morgen gaat koken en alles al in huis hebt is dat echt een zorg minder. Kook als je kleine kindjes hebt tijdens het middagdutje zodat je het eten alleen nog maar hoeft op te warmen, want er is maar een ding erger dan een boos kind en dat is een hongerig boos kind. Je wil echt niet met zo’n kind moeten koken.
 12. Drink – Pak een heerlijk, koud glas witte wijn. Drink met mate, maar je verdient dat en je wordt er een stuk blijer van! Voel je vooral niet beledigd als je kind toch weer liever naar school gaat, iedereen moet oefenen, jij ook!

Boekentip: Jouw tijd met God

moederschap, moeder, dagboek, tijd, bijbelstudie, geloof, boek,Priscilla Docter-Agteres, zelf moeder van vijf kinderen, neemt je in Jouw tijd met God mee op een avontuurlijke reis met God.  Ze laat zien hoe je elke dag met God kunt leven. Dat maakt je leven als vrouw de moeite waard, ook als je agenda als drukbezette moeder overvol is. Priscilla Docter-Agteres diept prachtige, verrassende Bijbelteksten op die zij concreet weet toe te passen in de hectiek van het moederschap. Met haar heldere en meeslepende stijl zal zij met ‘Jouw tijd met God’ de harten van vele (jonge) moeders weten te veroveren.

 


Parelduiken van Marga Haas bevat 52 korte overwegingen – een voor elke week op het ritme van het jaar. De auteur presenteert oude bijbelteksten zo fris en sprankelend dat ze mensen van nu op een nieuwe manier aanspreken. Ze laat zich daarbij inspireren door meditatie, de christelijke mystieken en de deuken en barsten die zij in haar eigen leven opliep. De overwegingen geven stof tot nadenken en vragen erom herlezen te worden.

Reacties (4)

 • Ella schreef:

  Goede tips! En zou nog willen zeggen schaam je niet als je er een beetje tegenop ziet en andere moeders er “ zo happy van worden” er komt echt een tijd dat het wel leuk is vakantie weet ik uit ervaring😉

 • Priscilla schreef:

  Een goede toevoeging Ella! Bedankt! Ps. Hoe oud zijn jouw kinderen nu?

 • Yovi schreef:

  Bedankt Ella voor je bemoediging.

 • Ella schreef:

  Hoi Priscilla, mijn kinderen zijn nu 19,18,15 en twaalf maar toen de jongste een jaar of zes,zeven was begon ik pas te kunnen genieten van de vakantie’s. Heb er lang iver gedaan om de boel de boel te kunnen laten en een beetje ontspannen er tegenaan te kijken😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *