5 Producten die je afvalzak laten slinken

16 mei 2019
Delen via:

Ik ben al een tijdje geïnteresseerd in de impact die wij als gezin hebben op de wereld. Maar ook de impact van de wereld op mij? Zo let ik op wat voor producten ik gebruik in en om het huis. Maar ook wat voor producten ik koop. Na een tijdje mij ingelezen te hebben in het #zerowaste leventje. Kwam ik erachter dat je het zo groot of klein kan maken als je zelf wilt.

Maar ook dat het voornamelijk gaat om het stukje bewustwording. Want eerlijk, ik maak nog steeds afval en koop soms nog producten, in bepaalde verpakking, die nou eenmaal lekker zijn. Of stiekem een beetje impulsief gekocht zijn. Al zijn de impulsen stukken minder dan ik “vroeger” had. Door een aantal producten te veranderen, heb ik al veel afval kunnen minderen. Misschien dat deze 5 producten jou ook kunnen helpen.

1) boodschappentassen, broodzakken en fruit- & groentezakjes. 

Hoe vaak ik niet thuis kwam na het boodschappen doen en na het opruimen er achter kwam dat ik gewoon een bult plastic weg gooide. Amper vijf minuten gebruikt en alweer in de prullenbak. Dit kan anders bedacht ik mij. En kwam via een webshop er achter dat er broodzakken, fruit en groentezakjes bestaan. Mocht je handig zijn, kan je het ook van oude kussenslopen of stukjes stof zelf maken.

2) Papier en glas Super simpel

koop je geen producten die je zelf in je tasje kan doen. Kijk dan even of ze het ook in glas of papier verkopen. De papiertjes kan je na de tijd gebruiken als kladpapiertjes voor je boodschappenlijstje.

3) potjes, bakjes en koekblikken

Mocht je een mark in de buurt hebben. Is het super makkelijk om je eigen potjes, bakjes en koekblikjes mee te nemen. De koopman of –vrouw kijkt er even van op. Maar wanneer je uitlegt dat je het graag daarin wil hebben. Vinden ze het vaak helemaal goed. Scheelt hun ook weer een zakje. 

4) kaasdoeken

Ik gebruikte best vaak aluminiumfolie . Maar ook dit gooi ik na een keer gebruiken weer weg. Nu kwam ik via het internet op een recept: bijenwasdoeken maken. Super handig en alles blijft goed vers. Je hebt er alleen bijenwas, jojoba-olie, doek en een oven voor nodig. Of je kan net zoals de broodzak dit bij een fijne zerowaste webshop kopen.

5) Foodhugger

Oke toen ik deze dingen zag, heb ik even gelachen. Want ik dacht dat ik ze niet zou gebruiken. Na een tijdje heb ik ze toch maar aangeschaft, want hoe vaak ik halve groentes bewaar, is toch best veel. Je doet de foodhugger er om heen en hopsa het blijft toch een partij vers

In mijn volgende blog, komen nog meer tips voor je badkamer en tijdens het schoonmaken. Nu ben ik wel benieuwd, wat was je eerste stap om de afvalzak wat te laten slinken?

 


 PUUR! Boekentip

 Licht, dat is het thema van PUUR! magazine nummer 1, 2019. Nieuwe hoofdredacteur Mirjam van der Vegt gaat samen met herder Sjoerd Stellingwerf vroeg uit de veren om de zonsopgang te zien, en praat met hem over zijn burn-out. Hella van der Wijst vertelt over rouw en troost. En nog veel meer….

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *